IJsland: hoogtepunten van west en noord

In april 2013 gingen vier reisspecialisten naar IJsland. Zij bezochten het westen en noorden van dit prachtige woeste land. Lees over de hoogtepunten in hun blog!

Blue Lagoon

De actieve geiser 'Strokkur'

 

 

 

 

 

 

 

 

Rondom Reykjavik
In de omgeving van hoofdstad Reykjavik in enorm veel te zien en veel te doen. Wat te denken van een geiser (de Strokkur in het Geysir gebied) die met een frequentie van 4-8 minuten kokend water 30 meter de lucht in spuit. Een waanzinnig gezicht! ‘Gouden waterval’ Gullfoss overdondert je met zijn watermassa, in twee stappen klettert het water 33 meter naar beneden. Door de hoeveelheid spuitwater wordt de waterval nagenoeg altijd geflankeerd door een regenboog. Naast Geysir en Gullfoss maakt Thingvellir Nationaal Park de ‘Golden Circle’ compleet. Hier kun je heerlijk wandelen en hier bevindt zich de kloof tussen de Europese en Amerikaanse plaat, die elk jaar 2 cm breder wordt.

Ook is het de moeite om langs weg 35 een stop te maken bij explosiekrater ‘Kerid’ en voor mensen die van een adrenaline-kick houden: stap aan boord bij River Jet. Zij varen met een hoge snelheid door een rivierkloof op de Hvitá rivier.

Houd je meer van ontspanning dan kun je badderen, zwemmen of een drankje drinken in de Blue Lagoon. Door de geothermische activiteit in dit gebied is het water heerlijk warm.

 

Uitzichtpunt in Helgafell

De Eldborgkrater

 

 

 

 

 

 

 

 

Snaefellsnes
Om dit schiereiland te bezoeken verlaat je Ringweg 1 ten noorden van Reykjavik. Dit wordt al snel rijkelijk beloond door middel van prachtige vergezichten en leuke vissersplaatsjes als Ólafsvik en Stykkishólmur. Uren achter elkaar komen we niemand tegen, wat een contrast met Nederland. Ze zeggen weleens “April doet wat hij wil”; nou, dat geldt zeker voor IJsland. Zo vertrek je in de sneeuw en zo rijd je de zon tegemoet, beiden zorgen voor zeer fotogenieke plaatjes.
Je hoeft de auto niet uit om te genieten van het prachtige landschap, maar wanneer je toch even de benen wilt strekken dan is een tocht naar Eldborg een goede optie. De tocht is ongeveer 2 uur. Wil je genieten van een mooi uitzicht dan raden we aan een stop te maken bij Helgafell. Je kijkt uit over de Breidafjordur met z’n vele eilandjes en op Snaefellsnes.

De stomende modderpotten van Hverir

De blauwe vinvis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het noorden van IJsland

Het ongerepte noorden van IJsland is onbeschrijfelijk, toch proberen we het met twee hoogtepunten van dit gebied. Nadat je de 432 meter hoge Námafjall berg bent opgereden zie je een panoramisch vergezicht over Hverir. In een prachtig gekleurd landschap bevinden zich stomende modderpotten, die van dichtbij te bezichtigen zijn.

Het andere hoogtepunt is een walvissafari via Gentle Giants in Húsavik. Terwijl de walvissen in april richting IJsland komen zien we evengoed zes van die grote wezens. Een onbeschrijflijk gevoel maakt zich van je meester op het moment dat je de eerste ziet. En eigenlijk neemt het enthousiasme de hele trip niet meer af! We zagen Bultrugen en een Blauwe vinvis (hij kan maarliefst 33 meter worden!), die we uiteraard op de gevoelige plaat hebben vastgelegd!

Leave A Comment