Sark: een stap terug in de tijd

Window in the rock

Reisspecialisten Diana, Anouk, Richard en Kimberley gingen naar de Kanaaleilanden. Lees hun blog over het bijzondere Sark!

We kregen van velen het advies: wanneer je verblijft op Guernsey mag een bezoek aan het eiland Sark zeker niet ontbreken!! Wat is er dan zo bijzonder aan dit eiland? Tijd om het uit te zoeken.

Vanaf Guernsey bracht de ferry van Sark Shipping ons in een klein uurtje naar dit bijzondere eiland. De bootreis was wat fris, maar eenmaal aangekomen op Sark kwam de zon door, een heerlijk warm welkom.

In de haven werden we opgewacht door meeuwen en onze gids Sarah. Zij bracht ons naar de traktor, die ons voor £ 1 per persoon naar het kleine centrum brengt.

De traktor is het enige gemotoriseerde voertuig op het verder motorvrije eiland. Je vindt op Sark geen geasfalteerde wegen, maar enkel grint- en mooie wandelpaden. Toen iemand een auto naar het eiland wilde importeren, mocht dat van de ‘Dame’ van het eiland op één voorwaarde: dat deze door een traktor voorgetrokken zou worden…. Een pittige dame die tijdens in de WOII weigerde mee te werken met de Duitsers en door hen met rust werd gelaten.

Voor ca £ 10 per persoon kun je een rondrit over het eiland maken met paard en wagen. Wij kozen echter voor wat meer inspanning en stapten vol enthousiasme op onze fietsen. Nederlanders laten zich toch zeker niet ontmoedigen door een klein stukje fietsen! Het eiland is 3 mijl lang en met een beetje doorfietsen ben je in 30 minuten van noord naar zuid.

Onze eerste stop is bij hotel Aval du Creux, waar Sarah ons, onder het genot van een drankje, informeerde over ‘haar’ eiland Sark. De manager van het hotel heeft in Los Angeles gewerkt en was op een gegeven moment de hectiek van deze stad zo beu, dat ze via Google gezocht heeft op ‘autovrij’ eiland en uiteindelijk op Sark uitgekomen is. Geen auto’s, treinen, luchthavens, maar rust, prachtige kustlijnen, mooie wandel- en fietspaden.

La Seigneurie

Door het kleine centrum van Sark naar onze volgende stop, La Seigneurie, het huis van de Seigneurs van Sark. Hier hebben we een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de Seigneurie bezocht en maakten we een wandeling door de mooie tuin. Nadat we eindelijk onze weg door het doolhof gevonden hadden, zetten we onze tocht voort.

Op naar het noorden, naar het plekje ‘Window in the rock’. Dit gat in de rotsen is gecreëerd en geeft een mooi uitzicht op Les Autelets.

Tijd voor de lunch! We hadden als tip gekregen om bij La Moinerie te lunchen. Hier verraste de kok ons door speciaal voor ons verse scones te bakken en ons een heerlijke cream tea te serveren.

La Coupée

Op naar de meest gefotografeerde plek van het eiland: la Coupée.

Deze smalle landtong verbindt Sark met Little Sark. Het is zo smal dat je moet afstappen en met de fiets aan de hand kunt oversteken. Wij lieten de fiets op Sark staan en hebben heerlijk genoten van het uitzicht en de rust.

Terug naar Sark kom je langs Caragh Chocolate Factory. We waren er op een zondag, dus helaas was deze niet open, maar voor liefhebbers van chocola natuurlijk altijd de moeite waard!

Onze volgende stop is het Pilcher Monument. Het verhaal gaat dat de zeer geliefde heer Pilcher tijdens een stormachtige nacht toch naar Guernsey wilde varen, dit op afraden van de bewoners van Sark. Hij en 4 anderen overleefden de tocht niet.

Van hieruit heb je een goed uitzicht op het eiland Brecqhou, in bezit van de broers Barclay. Deze broers proberen Brecqhou onafhankelijk van Sark te maken en zijn in verschillende rechtzaken verwikkeld. Ze hebben namelijk een helicopter en auto, welke onder de wet van Sark verboden zijn.

In 2011 is Sark verkozen tot het eerste ‘dark sky island’. De nachten zijn zo donker, dat de melkweg over het gehele eiland zichtbaar is. Dat hopen we een volgend verblijf zelf te mogen aanschouwen.

Er is dan ook slechts 1 lantaarnpaal… bij de pub welteverstaan.

Voordat we onze fietsen weer terug brengen, eerst nog twee korte fotostops maken. Namelijk bij ’s werelds kleinste gevangenis, die slechts plaats biedt aan twee gevangenen.

De laatste stop is een gouden ronde postbus in het centrum. Royal Mail heeft de postbus goud gekleurd, vanwege Carl Hester die op de Olympische Spelen een gouden medaille gewonnen heeft.

Daarmee zijn we alweer aan het eind gekomen van ons verblijf op Sark en we kunnen volmondig beamen dat dit eiland zeker een bezoek waard is. Een mooie kustlijn, goede fiets- en wandelpaden, genoeg bezienswaardigheden en met het ontbreken van auto’s en motoren alsof je een stap terug neemt in de tijd.

Sark, een pittoresk en uniek eiland!

Leave A Comment