IJsland in de winter

Thingvellir National Park, met uitzicht op de kerk

Een week voor vertrek komen we nog met z’n allen bij elkaar om alvast voor te genieten van onze reis naar IJsland. Bij een knapperend haardvuur, genietend van een goede wijn, fantaseren we over dit prachtige eiland.

Aangekomen in IJsland, beginnen we meteen met het meeste relaxte deel van onze vakantie: een bezoek aan de Blue Lagoon. Al dobberend genieten we van het warme water, smeren ons in met modder en bestellen vanuit het water een drankje aan de bar. Het valt ons direct al op dat de dagen lang zijn, ondanks dat het februari is: het wordt pas om half 7 donker! In het donker rijden we naar ons huisje in de middle of nowhere, een half uurtje rijden boven Selfoss.

Gulfoss: door de heftige regenval stort het water naar beneden

Golden Circle
De volgende ochtend worden we wakker met uitzicht over een zalmrivier in een prachtig dal. We gaan op pad om te verkennen waar we nou eigenlijk terecht zijn gekomen. Betoverd zijn we door het afwisselende landschap: lage begroeiing, afgewisseld met ruige vlaktes met rotsen en vulkanisch gesteente. Allereerst verkennen we Thingvellir, een wijds nationaal park waar de bekende kloof tussen de Amerikaanse en Europese plaat ligt. Adembenemend en indrukwekkend zijn de woorden die in me opkomen. En dan te bedenken dat deze kloof ieder jaar 2 centimeter breder wordt! Daarna maken we kennis met de Gouden Waterval: door de heftige regenval stort de Gullfoss naar beneden en laat een walm van opspuitend water achter. Even imposant zijn de slapende Geysir en de regelmatig spuitende Strokkur.

Het zwarte strand bij Vik

Zuidkust
De volgende dag gaan we op weg naar Vik. Onderweg stoppen we langs een aantal fantastische watervallen. De Seljafoss dendert naar beneden. Al aan de rand word je kletsnat van het opspattende water. We hadden gelezen dat je achter deze waterval langs kunt lopen en dat gaan we doen ook! Helemaal doorweekt staan we aan de achterkant van de waterval. Een gesprek voeren heeft geen zin, het neerkletterende water is oorverdovend. Daarna rijden we door naar de Skogafoss en maken de lange klim naar boven om van het uitzicht te genieten. De waterval stort zich naar beneden en meandert zich vervolgens een weg door het vlakke land richting zee. Vlak voor Vik was het plan om naar Dyrhólaey te gaan. Dit zuidelijkste puntje van Ijsland zou een mooi uitzicht moeten bieden. Maar helaas, we komen niet verder: de weg is overstroomd door het hoge water. De volgende stop zijn de basaltkolommen vlakbij Vik. De hoge golven beuken in op de reusachtige basaltformaties. De zon breekt door en het geeft een magisch beeld over de zwarte stranden.

De hot spring, met kokende modder

Grot met stalagmieten van ijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hot spring in de middle of nowhere
IJsland is een wandelbestemming bij uitstek! Met onze rugzakken op vertrekken we vol goede moed richting de bergkammen bij Hvergardi. Het waait hard, maar dat weerhoudt ons niet. Even voelen we ons alleen op de wereld. We genieten van de ruige en pure natuur. In de verte zien we wat pluimen opdoemen en besluiten dat dat ons doel wordt. Het blijkt een geothermisch veld te zijn met twee natuurlijke hot springs. Hoewel we onze badkleding mee hebben, lijkt het ons niet verstandig om hier in te duiken. Langs de rand zakken we al een heel eind weg in de gekleurde modder en we kunnen de bodem van de poel niet zien. Bovendien is er ook kokende modder. Vol extase wandelen we terug naar de auto. We besluiten nog een stukje door te rijden en stuiten op een grote grot, ooit ontstaan door een stomende lavarivier. Met een lampje op ons hoofd verkennen we de grot, die overigens bezaaid is met stalagmieten van ijs.

Reykjavik
Eenmaal terug in de hoofdstad van dit prachtige land gaan we aan boord van de Andrea. Zij brengt ons de baai van Reykjavik op om de reusachtige zoogdieren van dit gebied te spotten. Helaas weet onze gids al snel te vertellen dat we geen walvissen zullen zien, aangezien ze op vakantie zijn naar een warmer oord. Wél zijn er dolfijnen te zien! Scholen witneus dolfijnen zwemmen rond onze boot. Het is een prachtig gezicht om er zoveel bij elkaar te zien! ’s Avonds gaan we uit eten en besluiten om op de culinaire toer te gaan. Als voorgerecht bestellen we ingelegde haring en roggebrood, gedroogde stokvis en haai! De haai stinkt ontzettend naar ammoniak, maar smaakt echter heerlijk. Het hoofdgerecht bestaat uit een hamburger met walvisvlees. Het vlees is wat aan de taaie kant, maar doet rundvleesachtig aan.

Op vrijdag, onze één na laatste dag, gaan we op verkenning in Reykjavik. De Halmgrimskirkja, het maritiem museum, Harpa en de oude haven behoren tot de hoogtepunten. Natuurlijk gaan we ook wat winkels in, want de IJslanders hebben toch wel een bijzondere smaak wat kleding betreft. Op onze laatste avond staat een noorderlichtsafari gepland. We hadden gehoopt het noorderlicht al vanuit ons huisje te zien, maar vanwege bewolking konden we niks zien. En dus is al onze hoop gevestigd op deze excursie! We rijden een uur tot aan Borgarnes, waar we van de hoofdweg afgaan. Hier stappen we uit en klimmen een berg op. Even weg van de andere toeristen turen we naar de lucht. Dan opeens lijkt de lucht open te breken en zijn we betoverd door de wit- en groenachtige strengen die dansen door de lucht. Adembenemend mooi! Onze kers op de taart van deze prachtige vakantie!

Thingvellir: de kloof tussen de Amerikaanse en Euraziatische plaat

De basaltkolommen bij Vik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze reiservaring is gebaseerd op de bestaande rondreis Wintervakantie op IJslandse wijze, gepubliceerd in onze winterbrochure 2012/2013.

 
 
Comments
One Response to “IJsland in de winter”
  1. Avatar Ans says:

    Via het reisbureau in aanraking gekomen met Buro Scanbrit en een droomreis gehad naar IJsland.
    Super vakantie gehad!

Leave A Comment