Duik in de middeleeuwen in het Zweedse Visby

Tekst & foto’s: Zweden-specialist Maria
Ieder jaar verandert de hanzenstad Visby, op het Zweedse eiland Gotland, in een middeleeuws spektakel. Visby is sowieso al een prachtig stadje met veel oude huizen en ruines, maar elk jaar in de tweede week van augustus komen de liefhebbers van de middeleeuwse traditie massaal vanuit heel Zweden naar het eiland Gotland. De hele stad wordt dan omgetoverd tot een historisch schouwspel.

Een week lang biedt deze UNESCO stad het decor voor middeleeuwse gildes en nijverheid, muziekvoorstellingen, traditionele markten en vooral heel veel bezoekers die gekleed gaan in kleding uit de middeleeuwen. Overal in de stad wandelen de boeren, hofnarren, ridders en graven alsof je net uit een tijdmachine bent gestapt. Dit wordt nog eens versterkt door de historische monumenten en de oude stadsmuur van Visby, die het perfecte decor bieden. ’s Avonds kun je een waar riddertoernooi meemaken, waar de ridders te paard strijden om de hand van hun gravin.
Gotland is het eiland van de burchten, ruïnes, kerken (er zijn er bijna 100!) en oude dorpen. Plan je een zomerreis naar Gotland, probeer dat dan in week 32 te doen. Als je de geschiedenis van dit geweldige eiland wilt beleven is de Medeltidsvecken (middeleeuwse week) een echte aanrader. En vergeet dan vooral niet je ridderkostuum in te pakken! 


Leave A Comment