Liefdesverklaring aan Senja

Vanaf het moment dat ik van de ferry in Brentsholmen reed, was ik verliefd op je onaangetaste schoonheid. De zon scheen, dat zal vast meegeholpen hebben, maar je groene heuvels waren mooi, zeer mooi. Zoveel verschillende kleuren groen, ik wist niet dat het bestond.

Benieuwd naar de rest reed ik de weg verder af richting Gryllefjord. Deze route over jouw noordkust is een nasjonal turistveg. Ik zou snel begrijpen waarom. Ik draaide een bocht om en de ene wow na de andere wow vloog uit mijn mond. Wat was dit schitterend, adembenemend, ongerept, puur…. De woorden zullen vaker opgeschreven zijn om een schoonheid te beschrijven, maar op jou lijken ze echt van toepassing. Enorm hoge en steile bergen, sommige besneeuwd, maar vrijwel alle met groen bedekt, mossen, kleine boompjes.

Weer een bocht verder en wacht eens even… de weg gaat naar beneden en wat ligt daar beneden? Een diepe fjord, badend in het zonlicht. Er rijdt hier verder niemand, ik waan mij in het paradijs. Snel zet ik de auto aan de kant en maak de ene naar de andere foto. Een kilometer verder weer… ik besef dat het zinloos is, deze schoonheid is niet in beelden te vangen. Je moet het met eigen ogen zien. Ik rijd verder en moet een tunnel in. Vaak geprezen omdat het zoveel sneller gaat, maar nu baal ik, ik wil meer zien.

Eenmaal uit de tunnel haal ik opgelucht adem, het is nog niet afgelopen, de volgende pracht en praal van de natuur dient zich al weer aan. Wat is moeder aarde je goed gezind geweest. Ik passeer vissersdorpjes met schattige huisjes langs het water; wat een geluksvogels om hier te kunnen wonen en genieten van jou. Ik kom na een uurtje rijden aan bij mijn overnachtingsadres in Hamn.

Dit was mijn mooiste uurtje ooit in Noorwegen, wat een sensatie. Het is nog niet afgelopen. Na een heerlijk diner neemt een gids me mee de bergen in. We klimmen een uurtje en zien op het hoogste punt ontelbare eilandjes, de Atlantische Oceaan en een deel van jouw kustlijn met zijn spitse punten.

Wees stil en geniet, is wat ik mezelf inprent. Het is al laat, maar nog wel licht. De middernachtzon zal zich zo laten zien aan de horizon. Zijn er mooiere plekken op aarde? Op dit moment ben ik overtuigd van niet, Senja wat ben jij onovertreffelijk mooi.

 

Leave A Comment