Wandelen naar de Preikestolen

Onze reisspecialisten Natasja en Miranda bezochten het fjordengebied, met als hoogtepunt een wandeling naar de Preikestolen. In dit blog doen ze verslag van deze geweldige ervaring.

Je ziet er vaak plaatjes van in informatieboeken over Noorwegen, op ansichtkaarten en in de folders. Een rotsplateau, een blauwe lucht, wellicht een toerist en een prachtig uitzicht. Wij hebben het natuurlijk over de Preikestolen. Een rotsplateau van 25 x 25 meter op 604 meter hoogte ‘preikt’ uit over de Lysefjord, nabij Stavanger.

Het is een zonnige dag in juni als wij onze wandelschoenen aantrekken en dat mooie uitzicht van de folders van dichtbij gaan zien.

Aan het begin van het wandelpad staat een bord met een tekening van het verloop van de tocht. Een wandeling van 3,8 kilometer, en een stijging van 300 meter staat ons te wachten. Met genoeg eten, drinken en warme kleding in de tas, en uiteraard een fotocamera in de hand, beginnen wij vol goede moed aan de wandeling.
Na 10 minuten wandelen, komen we even op adem om de stevige klim te verwerken. Wij Hollanders zijn het klimmen natuurlijk niet echt gewend. Gelukkig worden wij al snel beloond met het eerste uitzicht. Weliswaar is het Lysefjord nog ver weg, maar als we heel goed kijken, zien we Stavanger in de verte liggen. Hoe hoger we komen, hoe duidelijker je Stavanger kunt zien en hoe mooier het uitzicht wordt.

De prachtige wandeling wordt onder andere afgewisseld door rotsen, heel veel grote en kleinere rotsen, waar we behendig overheen proberen te lopen. Ook zijn er vlakke stukken waar we even op adem kunnen komen, wat een welkome afwisseling voor ons is.
Wat een rust en stilte; het enige wat je hoort zijn je voetstappen, je eigen ademhaling en af en toe een vogeltje. Verder is er rust en stilte.
Af en toe kom je mensen tegen die al boven zijn geweest. Zij zijn op hun weg naar beneden. Een bemoedigend woordje over en weer houdt de moed er bij ons in.

En dan opeens is er in de verte water te zien. Eindelijk vangen wij een eerste glimp op van de Lysefjord. Dit is in onze ogen al heel mooi. Het einde lijkt in zicht, maar schijn bedriegt. Een half uur later staan we onderaan de allerlaatste klim. Onze voeten gaan inmiddels op de automatische piloot naar boven. En dan, na ruim 2 uur wandelen, ligt 100 meter verderop het grote rotsplateau. Net zo mooi als op de plaatjes, alleen dan met iets meer mensen erop. Eenmaal op de Preikestolen zien we ook het uitzicht over de Lysefjord; adembenemend. De pittige wandeling wordt beloond met zo’n mooi uitzicht!
We genieten nog even en gaan dan weer terug naar beneden. Het is wederom een wandeling van twee uur. En die tijd heb je nodig om veilig en wel beneden te komen. Wij zijn een ervaring en een paar zere kuiten rijker, maar wat was het mooi!

De Preikestolen – een machtig mooie plek op grote hoogte, die je eigenlijk gezien moet hebben!

Leave A Comment