Reisverhaal en tips: verrassend Oslo

Afgelopen juni was ik een paar dagen in Oslo aan het begin van een rondreis door Noorwegen en ik was erg verrast door deze relaxte, ruim opgezette en groene stad. Oslo is ideaal om je rondreis Noorwegen mee te beginnen, of om heen te gaan voor een stedentrip. Er is genoeg te zien en te doen, maar het is ook heerlijk om gewoon een beetje rond te struinen, een broodje te eten bij één van de typische Scandinavische bakkerswinkels, of om op de fiets de stad te verkennen.

Oslo op de fiets
Hoewel de bekendste attracties allemaal op loopafstand in het centrum liggen, heeft Oslo meer te bieden. De stad is ruim opgezet en juist buiten het centrum ontdek je verrassende stukjes. Zo hebben we de ambassadewijk Uranienborg verkend, belandden we op een steiger bij de jachthaven, ontdekten we een heel gezellig pleintje in Grünerløkka en deden we boodschappen in een toko in de multiculturele wijk Grønland. Wij hadden onze eigen fietsen mee en konden gelijk beginnen met het verkennen van de stad (denk er wel aan dat de parkeergelegenheid bij het hotel geschikt is om ook je fiets neer te zetten). Maar je kunt ook de stadsfietsen gebruiken. Hiervoor moet je eerst even langs de Tourist Information Office. Je kunt hier voor NOK 80 een 24-uurs Smartcard huren om de fietsen te gebruiken (er geldt wel een borg). Door de hele stad staan stallingen waar je de fietsen kunt ophalen en inleveren.
Fietsen in Oslo is veilig, de straten zijn over het algemeen breed. Je ziet meer fietsers in het straatbeeld, hoewel niet zoveel als in bijvoorbeeld Kopenhagen. Bij onoverzichtelijke stukken, zoals drukke kruisingen of smalle wegen met trambaan, gebruiken de locals de stoep als uitwijkmogelijkheid.

Oslo pass
Als je meerdere attracties wilt bezoeken, en gebruik wilt maken van het openbaar vervoer, is een Oslo pass erg handig. Hiermee heb je recht op gratis entree in de meeste musea, gratis openbaar vervoer en andere extra’s. Je wordt hierdoor ook verrast in musea waar je anders misschien niet zo snel heen zou gaan. Het bedrag dat je voor de kaart betaalt haal je er ruimschoots uit.

Nasjonalgalleriet
Oslo heeft een aantal erg mooie musea die de moeite waard zijn. De Nasjonalgalleriet is een must, met ‘de Schreeuw’ en ‘Madonna’ van Münch (deze hangen dus niet in het Münchmuseum). Leuk om te zien dat dit museum ook een aantal ‘Hollandse meesters’ in de collectie heeft.

Bygdøy
Ook museumeiland Bygdøy is erg leuk om heen te gaan. Op dit schiereiland wonen veel rijke Noren en zijn daarnaast diverse musea gevestigd, zoals het Frammuseum, het Norsk Folkemuseet (openluchtmuseum met prachtige oude staafkerk) en het Vikingskipshuset. Als je wilt kun je hier zo een dag doorbrengen. Bij mooi weer is het leuk om er te wandelen en de huizen (ook veel typische rode en gele houten woningen) te bekijken. Vertrek vanaf de kade bij het raadhuis met de boot. Als je een Oslo pass hebt is dit gratis. Er zijn ook hop-on-hop-off boten die tussen het stadhuis, de Opera en Bygdøy varen. Hiervoor kun je kaartjes kopen bij Båtservice Oslo, aan de kade.

Koninklijk Paleis
Het paleis ligt aan het ene eind van de Karl Johans gate; het Centraal Station aan het andere. De weg loopt richting het paleis wat omhoog, dus je ziet het al  van ver. Het gebouw wordt gebruikt als werkpaleis, maar Koning Harald en zijn vrouw wonen er ook.
Achter het paleis ligt een mooi groen park, waar je lekker kunt zitten. Voor het paleis en in het park staan wachters. Elke dag om half twee is er een wisseling van de wacht. De Noorse wachters staan minder strak op hun plek dan hun Engelse collega’s, maar het is wel erg leuk om te zien. Wat verder bijzonder is, is dat je zo dicht bij het paleis  kunt komen. Er staan geen hekken omheen, dus je wandelt er gewoon langs. Het paleis is een aantal jaren geleden ook opengesteld voor publiek.

Vigelandspark
Het Vigelandspark is de bekendste attractie van Oslo. Het is een bijzonder park, met 212 beelden van Gustav Vigeland. Alle beelden bestaan uit mensen; veel van de werken staan symbool voor de kringloop van het menselijk leven. Het beeldenpark is aangelegd tussen 1923 en 1943. Naast de bijzondere beelden is dit park ook de achtertuin van veel Noren. Op mooie dagen is het er druk, en tegen etenstijd zie je veel mensen picknicken met barbecues in het gras. Het park ligt  op een heuvel, zodat je over de stad kunt uitkijken.

Leuke wijken
Het centrum van Oslo is het meest bekend, met terrasjes en winkels bij Aker Brygge en de Karl Johansgate. Je kunt hier o.a. het raadhuis, de Dom en het Koninklijk paleis bewonderen. Maar Oslo heeft veel meer interessante wijken.
Een wijk die helemaal in opkomst is is Grünerløkka. Dit was vroeger een arbeidersbuurt, voor de arbeiders die in een van de fabrieken aan de Akerselva werkten. De laatste jaren zijn hier steeds meer leuke restaurantjes en winkels gekomen. Er wonen veel jonge mensen, zoals studenten, en creatieven. Het is nu de hipste wijk van de stad. Op zondag wordt er een vlooienmarkt gehouden. Hoewel deze niet erg groot is, is de sfeer wel heel leuk.
Grønland is dé multiculturele wijk van Oslo. In tegenstelling tot de rest van Oslo heb je hier echt het gevoel dat je in een grote stad zit. Er zijn veel toko’s en je kunt hier erg voordelig boodschappen zoals groente en fruit op de kop tikken. Ook zijn er de laatste jaren allerlei galeries geopend en wonen er veel studenten en kunstenaars. Voor het nachtleven van Oslo moet je in Grønland zijn.
Achter het koninklijk paleis, richting Majorstua en Frogner, ligt een mooi gedeelte van Oslo. Groene straten die omhoog lopen met villa’s en mooie herenhuizen. Hier vind je diverse ambassades. Een leuke plek is de hoek Parkveien-Wergelandsveien. Hier vind je Literaturhuset, een initiatief om lezen en literatuur te bevorderen, met binnen Kafe Oslo, waar je erg lekker kunt eten omringd door boeken. Bij mooi weer is het terras een fijne plek. Tegenover Literaturhuset zit een vestiging van Åpent Bakeri, een bakkerswinkel waar veel jonge mensen komen. Je ziet er veel gekleurde regenlaarzen en op zondag staan er buiten allerlei kinderwagens gestald. Ook hier is een lekker terras. Achter Literaturhuset zit een doodlopend straatje met leuke terrasjes. De Hegdehaugsveien-Bogstadveien is de belangrijkste winkelstraat in deze buurt. Naast duurdere winkels en Scandinavische modemerken als Filippa K. en Malene Birger zitten er ook ketens als Vero Moda. Je kunt lekkere koffie drinken bij Kaffebrenneriet of pizza eten bij Olivia.

Oslofjord
De natuur is in Oslo altijd dichtbij. De locals trekken naar buiten zodra de zon zich laat zien. Een geliefd tijdverdrijf is varen op de Oslofjord. Sommige Osloërs kajakken naar één van de vele eilandjes om daar te picknicken en te overnachten in een tentje. Het is erg leuk om een tocht te maken over de Oslofjord. Via Båtservice kun je allerlei arrangementen boeken, zoals een avondrondvaart met garnalenbuffet. Als je wat langer is Oslo verblijft is dit zeker de moeite waard!

Akerselva
De rivier de Akerselva loopt dwars door Oslo. Vroeger was er veel industrie langs de rivier. Zo zijn ook de arbeiderswijken Grünerløkka en Grønland ontstaan. Het is geen brede rivier, maar de oevers zijn wel heel groen. Je kunt er erg mooi wandelen of fietsen. Het beginpunt van de rivier is het meer ‘Maridalsvannet’, ongeveer 9 km van Oslo. Via Oslo komt de rivier uit in de Oslofjord. Langs de rivier zijn veel initiatieven om de oude industriële complexen een nieuwe invulling te geven. Veel van deze plekken hebben een creatieve bestemming.

Budget-tips
– Haal je boodschappen bij een toko in Grønland
– Koop een Oslo pass voor gratis entree en gratis openbaar vervoer
– Maak een wandeling langs de Akerselva
– Even geen terrasje? Geniet van het uitzicht over de Oslo fjord op een van de houten bankjes bij de kade
– Het Vigelandpark, de dom en het raadhuis zijn gratis te bezichtigen
Kafe Oslo en Olympen zijn leuke en relatief goed geprijsde restaurants
– Ga lunchen bij Åpent Bakeri; de gewone koffie (zelfbediening) is niet duur en de broodjes zoals croissants zijn betaalbaar. Ook hebben ze een compleet lunchmenu, dat in verhouding niet duur is.

Lezen
Leuke Noorse boeken die zich in Oslo afspelen. Als je in Oslo bent geweest herken je de plekken waar over geschreven wordt.
– Knut Hamsun, Honger
– Lars Saabye Christensen, De Halfbroer
– Herbjørg Wassmo, De zevende ontmoeting

Leave A Comment