Reisverhaal: Aan boord van de MV Plancius vanuit Hansweert naar Oban

MS Plancius

MS Plancius

Begin juni ben ik op expeditiereis gegaan met de MV Plancius vanuit Hansweert naar Oban. Oceanwide Expeditions verzorgt expeditiereizen naar het Arctisch en Antarctisch gebied en het noord en zuid Atlantisch gebied. Vanuit Buro Scandinavia gaan er expeditiereizen met de MV Plancius naar Spitsbergen. Met de Hurtigruten biedt Buro Scandinavia ook expeditiereizen aan naar Groenland. De MV Plancius is een voormalig marineschip, welke de afgelopen jaren is opgeknapt en sinds eind 2009 de expeditiereizen uitvoert.

Bij aankomst wordt men door het personeel opgewacht en wordt men naar hun hut gebracht. De hutten zijn ruim en modern ingericht met eigen toilet en douche. Ook de rest van het schip is in vergelijking met andere expeditieboten vrij modern en verzorgd ingericht. Op het schip is een observationlounge/bar met panoramisch uitzicht. Hier kan men de hele dag gratis koffie, thee en bouillon krijgen. De bar is meestal aan het eind van de middag en avond open. Bij de lounge is ook een bibliotheek aanwezig met zowel leesboeken als informatieve boeken over de diverse bestemmingen en flora/fauna. In de bibliotheek staan ook computers zodat men kan internetten. De lounge wordt gebruikt voor lezingen waarbij foto’s en/of film vertoond wordt op diverse tv-schermen. Indien er groepen met verschillende talen op de boot aanwezig zijn dan worden er ook lezingen in het restaurant gehouden.

Het restaurant is ook modern ingericht met tafels voor ca. 8-10 personen. Men heeft geen vaste zitplaats, waardoor men steeds met andere gasten aan tafel zit en hierdoor veel contact heeft met de andere gasten. In het restaurant worden de maaltijden gezamenlijk gebruikt. Het ontbijt is in buffetvorm. Lunch en diner zijn geheel of gedeeltelijk in buffetvorm.

Het schip beschikt over 53 hutten en heeft ruimte voor 110 passagiers. Tevens zijn er maximaal 36 personeelsleden. Ook is er op de reis een expeditieploeg van maximaal 8 personen aanwezig. Deze verzorgen de lezingen gedurende de reis en begeleiden de gasten tijdens de landingen en excursies. De expeditieleden zijn goed opgeleide mensen met kennis over de diverse gebieden. Zij brengen met veel enthousiasme hun kennis en ervaring over naar de gasten. De bemanningsleden komen uit diverse landen. De voertaal op het schip is Engels.

De lezingen die gehouden worden zijn vaak gebaseerd op de bestemming die worden aangedaan. De lezingen gaan over het algemeen over de flora, fauna en geschiedenis van een land, maar kan bijvoorbeeld ook gaan over vroegere ontdekkingsreizen naar de bestemming die wordt aangedaan. Doordat er veel foto- en/of filmmateriaal tijdens de lezingen gebruikt wordt is het voor de gasten boeiend om naar te luisteren en kijken. Bij de bestemmingen worden zogenaamde landingen gemaakt. Met een zodiac kan men op plaatsen komen die voor de MV Plancius niet bereikbaar zijn. Ook maakt men landingen, waarbij men aan wal gaat om bijvoorbeeld de flora en fauna te bekijken. De MV Plancius beschikt over voldoende zodiacs, zodat de landingen en de zodiacexcursies door alle gasten gedaan kan worden. De expeditiereizen van Oceanwide zijn gericht op de natuur. Er zijn ook rederijen die zich meer op de cultuur richten. Doordat de schepen van Oceanwide een beperkt aantal gasten heeft kunnen alle gasten mee met de zodiacs. Bij andere rederijen, die meer gasten aan boord hebben, kan het zijn dat niet iedereen mee kan met een excursie/landing.

Buro Scandinavia biedt een cruise naar Spitsbergen op de MV Plancius.
Leave A Comment