Winters avontuur in Midden-Zweden

Besneeuwde boomtoppen en bevroren meren: vanuit het vliegtuig zien we een winters landschap onder ons tevoorschijn komen. We gaan naar Zweden!
Bij aankomst op de luchthaven van Stockholm halen we onze huurauto op. En hoe fijn is het om Zweden te verkennen in een Volvo?

IMG_4955

Främby Udde Resort, direct aan het meer.

We rijden door schattige dorpen met de typische rode huizen, een mooi contrast in het verder witte landschap. Hoe dichter we in de buurt van Falun komen, hoe hoger de sneeuwhopen aan de kant van de weg. Dat belooft veel goeds! Als we aankomen bij ons huisje, is het al donker. Wanneer we de volgende ochtend wakker worden, hebben we een fenomenaal uitzicht over het meer. We staan wat vertwijfeld te kijken of het ijs wel dik genoeg is. Maar dan zien we een aantal mannen op kleine tractoren voorbij komen en lachen we een beetje om onze naïviteit. Als die sneeuwschuivers over het ijs kunnen rijden, dan houdt het ijs óns zeker ook.

IMG_4954Deze week zijn er twee schaatsroutes beschikbaar; van 5 en 10 kilometer. Voorzichtig aan maken we onze eerste meters en al snel hebben we de slag te pakken. Het donkere ijs vertoont hier en daar scheuren onder de oppervlakte, een prachtig gezicht! We schaatsen langs kleine onbewoonde eilanden en komen af en toe een andere schaatser tegen. Dit is echt ongekend! Halverwege onze tocht maken we een korte stop bij een koek en zopie tent om weer wat op temperatuur te komen met een warme chocolademelk.

IMG_4951In totaal schaatsen we drie dagen op het Runn meer bij Falun. Daarnaast proberen we ook nog wat van de omgeving te zien. We bezoeken de kopermijn en lopen door het oude centrum van Falun, waar nog kleine mijnwerkhuizen staan. In het natuurreservaat Lugnet maken we een stevige boswandeling. Wie de tijd heeft, kan onderweg genieten in de vele afgeschermde zitplaatsen van zelf meegebrachte koffie. Er ligt bij elke plek een stapel brandhout om zelf een vuurtje aan te leggen. Ook kan je in dit natuurreservaat langlaufen op geprepareerde loipes – er is een gelegenheid om hier materiaal te huren.

Onze tweede bestemming is Säfsen: via kleine dorpen en langs rivieren rijden we naar onze rode stuga. Bij Säfsen is een klein skigebied, waar we een dag op de lange latten staan. Vanaf de top van de berg heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Anders dan in de Alpen, waar je uitkijkt op hoge bergtoppen, sta je hier zelf op het hoogste punt van de regio en kan je genieten van een vergezicht. Dit skigebied leent zich uitstekend om met kleine kinderen te skiën; er zijn overwegen eenvoudige pistes. Daarnaast komen alle afdalingen uit op hetzelfde centrale punt, dus je vindt elkaar snel weer terug. Wat leuk is aan Zweden: barbecueën kan altijd en overal. Zelfs op de top van de berg is er een mogelijkheid om je te warmen bij een vuurtje. Neem knakworstjes mee om te grillen en het avontuur is compleet. Rondom het vakantiepark van Säfsen zijn geprepareerde loipes te vinden, die je over mooie paden het bos in leiden. En als de sneeuwcondities het toelaten zijn hier ook volop mogelijkheden om heerlijk te wandelen.

IMG_4986IMG_4995

Na een fijne week moeten we helaas weer naar huis. Voordat we teruggaan naar de luchthaven, maken we nog een korte stop in het nabijgelegen Sigtuna. We wandelen door het oude houten stadje en komen uit bij de kade aan een meer. Hier wordt volop geschaatst over het spiegelende ijs. We krijgen zin om onze schaatsen weer onder te binden. Maar jammer genoeg is daar geen tijd voor, we hebben een vlucht te halen.

 

Comments
One Response to “Winters avontuur in Midden-Zweden”
  1. Avatar Anna says:

    Wat een mooie ervaring. En die sneeuw zit er heerlijk uit. De wintersport zit er voor mij weer op , maar misschien ga ik volgend jaar naar Zweden.

Leave A Comment