Bezoek de top 10 attracties tijdens je vakantie in Zweden

Top 10 attracties in Zweden

Geplaatst door Loes Knoop op donderdag 05 augustus 2021

Zweden kent vele mooie regio's, natuurparken, bijzondere dieren, musea, designproducten en tradities. Wij hebben een 10-tal bezienswaardigheden en attracties uitgelicht, verspreid over het land. Uiteraard is er nog veel meer te doen en te beleven in Zweden!

1. Stockholm vanaf het water

De hoofdstad Stockholm is gebouwd op 14 eilanden en wordt daarom wel het 'Venetië van het noorden' genoemd. Een bijzondere ervaring is het om Stockholm vanaf het water te bekijken, want alle bezienswaardigheden en musea zijn per boot te bereiken. Neem de tijd om per taxiboot naar één van de eilandjes in het buitengebied te gaan. Lees er meer over in ons blog over de Stockholm Archipel.

Bezoek de Archipel van Stockholm

2. Het Siljanmeer

De provincie Dalarna is de meest traditionele regio van Zweden. Rondom het Siljanmeer liggen authentieke dorpen met de typische rode huisjes zoals Mora, Leksand en Rättvik. Tällberg is uitgeroepen tot het mooiste, historische dorp van Zweden. En in Nusnäs worden de Dalarnapaardjes nog met de hand gemaakt en geschilderd. Dit is hét souvernir om uit Zweden mee te nemen! Je kan in een dag het Siljanmeer rondrijden.

Ga zwemmen in het Siljanmeer

3. The Big 5 of Sweden

Zweden kent een aantal bijzondere beesten die je gezien moet hebben tijdens je vakantie. De meest bekende is natuurlijk de eland. Mocht je hem niet in het wild tegenkomen, dan kan je een elandenpark bezoeken. Ter hoogte van Idre en verder naar het noorden komen rendieren voor. Als deze eenmaal op de weg staan, zullen ze niet snel aan de kant gaan! En Midden- en Noord-Zweden is ook het leefgebied van de bruin beer, lynx en wolf. Deze kan je ook zien in het het Orsa Roofdierenpark.

Ontmoet de wilde dieren in het Orsa Roofdierenpark

4. Rotstekeningen van Tanum

In het dorpje Vitlycke, vlakbij Tanum, zijn rotstekeningen uit de Bronstijd te zien. Er zijn zo’n 500 tekeningen zichtbaar op de stenen, van mensen, schepen en bijzondere symbolen waarvan men de betekenis niet kent. Ook is er een interactief museum waar je even mee terug genomen wordt naar deze vervlogen tijd.

5. Astrid Lindgrens Värld

Wie is er niet groot geworden met de verhalen van Pippi Langkous, de heldin van Zweden die is opgegroeid met de zeerovers? De avonturen van Pippi, Tommie en Annika worden in dit park nagespeeld. Maar ook het kattenkwaad van Karlsson op het dak en de Bolderburen kunnen de kinderen meebeleven. Hou je van klimmen en klauteren, gekkigheid en lol, dan is het Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, een must do!

Ontmoet Pippi in Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby

6. Natuurreservaat Glaskogen

Glaskogen in de provincie Värmland is een natuurreservaat van 28.000 hectare bossen en meren waaronder Stora Gla en Övre Gla. Het wordt ook wel het Zweedse Lake District genoemd en is bij uitstek geschikt om meerdaagse kanotochten te maken. Daarnaast kan je ook eindeloze wandel- en fietstochten maken. Je mag in Zweden vrij kamperen, wat het ontdekken van dit gebied des te aantrekkelijker maakt. Het Allemansrecht biedt een ieder de vrijheid om op elkaars land te overnachten.

Ga wandelen in natuurreservaat Glaskogen

7. Midzomer in Dalarna

Op veel plaatsen in Zweden wordt het Midzomerfeest uitbundig gevierd, maar de langste dag kan je als toerist het beste gaan beleven in de provincie Dalarna. In het weekend rond de 21e juni wordt dit familiefeest van 4 dagen met eten, drinken, dansen en zingen veelal buiten gevierd. Gezamenlijk wordt een meiboom opgetuigd en voor de jongens en meisjes bloemenkransen voor het hoofd gemaakt. De meeste mensen gaan in traditionele klederdracht gekleed, Zweedser kan bijna niet! Midzomer wordt niet precies op de langste dag van het jaar gevierd, maar op de vrijdagavond die tussen 19 en 25 juni valt. Hoe kan je dit het beste vieren? Lees dan ons blog over het Midzomerfeest.

Vier het Midzomerfeest in juni

8. Glasriket

In het hart van de provincie Småland ligt het Glasriket, het glasgebied. Hier zijn verschillende glasblazerijen te bezoeken, waarvan Kosta Boda de bekendste is. Probeer in één van de ateliers zelf de kunst van het glasblazen.

Bezoek een van de glasblazerijen in Glasriket, Småland

9. Scherenkust

Zowel ten noorden van Göteborg als voor Stockholm vind je een scherenkust. Dit is een archipel van duizenden eilanden waarvan de meesten onbewoond zijn. Op de eilanden waar men vroeger woonde, zijn tegenwoordig de toeristen te vinden. De archipel is een populaire vakantiebestemming vanwege de natuurschoon: de afgeronde stenen eilanden die glinsteren in de zon, in het helder blauwe water. Je kan hier uitstekend kanovaren, zeilen, zwemmen en vissen.

De scherenkust van Zweden geeft je een prachtig uitzicht

10. De hoge kust

De Hoge Kust van Zweden ligt aan de Botnische Golf tussen Härnösand en Örnsköldvik. Deze steile, gra-nieten kliffen en uit zee oprijzende eilandjes vallen onder het Werelderfgoed van UNESCO. Het bijzondere is dat het land ieder jaar iets stijgt, waardoor het landschap blijft veranderen en er steeds weer nieuwe eilanden bijkomen. Het beste kan je dit gebied met de fiets of te voet verkennen, maar ook vanuit de auto heb je spectaculair uitzicht. In de zomer kan je boottochten langs de kust maken.

Ga wandelen in de Höga Kust in Noord-Zweden dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
8.5
Autorondreis

Jonas

22- of 26-daagse autorondreis langs hotels

Zweden, Noorwegen, Finland

Reis via Finland naar de Noordkaap

Met de hond
Met de kinderen
8.0
Autorondreis

Arvid

13-, 14- of 17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Populairste gezinsreis door Zweden

Met de kinderen
Rustig reistempo
7.8
Autorondreis

Ulla

15-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Zweden, Denemarken

Rustig reistempo over Deense eilanden en Zweden

Met de kinderen
8.0
Autorondreis

Pernilla

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Comfortabele, ruime vakantiewoningen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit