Clifden, Westkust van Ierland

Top 10 bezienswaardigheden in Ierland

Geplaatst door Rick Schaak op maandag 19 juli 2021

Ierland kent vele mooie regio’s, natuurparken, kustroutes, Keltische overblijfselen, kleurrijke stadjes en musea. Wij hebben een 10-tal bezienswaardigheden voor je uitgelicht, verspreid over het land. Uiteraard is er nog veel meer te doen en te beleven in Ierland. Per rondreis en accommodatie staat beschreven wat je tijdens je vakantie kan ondernemen.

1. Glendalough, Oost-Ierland

Verscholen in de Wicklow Mountains, een uurtje ten zuiden van Dublin, ligt Glendalough. Dit voormalige klooster is één van de oudste christelijke overblijfselen van Europa. De mysterieuze sfeer die het uitademt is bij alle weersomstandigheden te voelen. Het dal tussen de twee meren is een mooi wandelgebied wat aansluit op de grotere wandeltocht de Wicklow Way.

Glendalough, Oost-Ierland

2. Kinsale, Zuid-Ierland

Kinsale, de culinaire hoofdstad is één van de kleurrijkste plaatsjes van Ierland. De vrolijk beschilderde huizen, winkels en restaurants liggen in het kleine centrum, bij de oudste haven van Ierland. Een geselecteerd aantal restaurants zijn in Kinsale aangesloten bij de Good Food Circle, wat garant staat voor de goede keuken, wijn en service. Voor de haven van Kinsale prijkt het Charles Fort uit de 17e eeuw, ooit de grootste militaire nederzetting van het land. Mis deze bezienswaardigheid niet.

Quaint Street, Old Town, Kinsale, Zuid-Ierland

3. Garnish Island, Zuidwest-Ierland

In de luwte van Bantry Bay, voor de kust van Glengarriff, ligt het eiland Garnish. Door het bijzondere klimaat hier kunnen er op het eiland subtropische bomen en planten groeien. Maak een boottocht naar dit eiland om een wandeling te maken door de mooie tuinen met unieke vegetatie. Onderweg kom je langs een zeehondenkolonie die hier op de rotsen voor Garnish genieten van het warme klimaat.

Ontdek de mooie tuinen van Garnish Island

4. Ring of Beara, Zuidwest-Ierland

Niet zo bekend als de Ring of Kerry maar misschien wel meer de moeite waard, is de bezienswaardigheid Ring of Beara. De indrukwekkende autoroute van 135 km is niet toegankelijk voor toerbussen waardoor het hier rustig rijdt. Af en toe kom je wat schapen op de weg tegen. Op het uiterste punt Garnish, kan je de oversteek maken naar Dursey Island, met de enige kabelbaan van Ierland. Stop in één van de pittoreske dorpjes met uitzicht op de groene heuvels en de ruige zee.

Schapen langs de weg, Ring of Beara

5. Killarney National Park, Zuidwest-Ierland

Naast het gezellige stadje Killarney in county Kerry, ligt het eerste Nationale Park van Ierland. Onderdeel van het park is Muckross Estate, met het buitenhuis waar Queen Victoria in 1861 te gast was. Het 25.000 hectare tellende park omvat onder meer Muckross House en Abbey, Ross Castle, de meren Upper en Lower Lough Leane en Black Valley. Te veel om op te noemen en dit alles kan je te voet, fiets, paard en wagen of met de auto bekijken.

Ladies View, Killarney National Park

6. Loop Head, West-Ierland

De Cliffs of Moher zijn de bekendste klippen van Ierland. Iets zuidelijker, minder bekend en minder commercieel is Loop Head, waar even spectaculaire klippen zijn. Vanuit het dorpje Kilkee kan je wandelend, fietsend of met de auto dit schiereiland ontdekken. Via het vlakke plateau word je naar de vuurtoren gebracht waar de steile rotswanden die uit de zee opdoemen imponeren. Ook de dolfijnen hebben deze plek ontdekt en zijn hier regelmatig te vinden.

Loop Head

7. Wild Atlantic Way

De 2500 km kustroute van Malin Head in county Donegal tot aan Kinsale in county Kerry is te lang om hier te omschrijven maar zeker in deze top 10 van bezienswaardigheden een nominatie waard. De bewegwijzering brengt je langs de mooiste autoroute van de west Ierse kust en naar de vele bezienswaardigheden. Je kan de route vanuit noordelijke of zuidelijke richting volgen en de bruine borden herken je aan het WAW logo.

Overal vind je de bruine borden om de kustroute van de Wild Atlantic Way te volgen

8. Schiereiland Inishowen, Donegal

Het meest noordelijke punt van Ierland is Malin Head op het schiereiland Inishowen. Ingeklemd tussen de Ierse fjorden Lough Swilly en Lough Foyle, is het een paradijs voor vogel- en plantenliefhebbers, sportvissers en wandelaars. Volg met de auto de bordjes Inis 100 voor de beste beleving. Het weerstation en de Navtex zender herinnert je aan de bewogen geschiedenis van dit uiterste punt.

Malin Head, Inishowen

9. Giant’s Causeway, Noord-Ierland

De Giant’s Causeway ligt aan de rotsige kust van Noord-Ierland en wordt beheerd door de National Trust. De reuzendam bestaat uit duizenden zeskantige basaltzuilen. Bij een vulkaanuitbarsting die 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem plaatsvond versteende de hete basaltlava door supersnelle afkoeling in deze vorm. Maar de Ieren houden liever de mythische theorie aan dat de dam als een bouwsel van de reus Finn MacCool is, die ermee naar zijn geliefde in Schotland wilde oversteken.

De zeskantige basaltzuilen van Giant's Causeway, Noord-Ierland

10. Belfast, Noord-Ierland

Belfast is hard op weg om minstens even populair als Dublin te worden. Op loopafstand van elkaar liggen de musea, mooie winkelstraten, restaurants en gezellige pubs. Bezoek de Titanic Belfast of het Ulster museum. De mooiste gebouwen van Belfast stammen uit de Victoriaanse tijd: de Big Ben en de universiteit, maar ook het palmenhuis in de botanische tuin en de Crown Liquor Saloon in Victoria Street. Laat je rondrijden door de Black Taxi met je eigen privé gids achter het stuur en geniet van alle bezienswaardigheden die voorbij schieten.

Belfast City Hall

Ontdek deze bestemming

Met de kinderen
Rustig reistempo
8.0
Autorondreis

Siobhan

15- of 16-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Ierland, Engeland

Combineer romantisch Engeland met Ierse gastvrijheid

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.0
Fly Drive

Rorry B&B

15-daagse rondreis langs B&B's

Ierland

Alle Ierse hoogtepunten én inclusief 2 leuke excursies

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit