5 x Koninklijke vakanties

Het was op de prachtige Vesterålen, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen. In dat rauwe vissersdorpje boven de poolcirkel hoorde ik van een wandeling waar koningin Sonja van Noorwegen zó verliefd op werd, dat ze er keer op keer voor terugkomt. Reden genoeg voor de locals om de route om te dopen tot the Queens Route. Het maakte mij nieuwsgierig: waar vieren royals eigenlijk hun vakanties?

Queens Route Noorwegen

The Queens Route in Noorwegen
The Queen’s Route bestond natuurlijk al lang voordat koningin Sonja de wandeling ontdekte. De route verbindt de dorpjes Stø en Nyksund en werd gebruikt door vissers, maar ook door de vroedvrouw uit Stø als ze opgeroepen werd voor een geboorte in Nyksund. Ja, dan líep ze de tien kilometer (met 900 meter hoogteverschil) op weg naar een nieuw te halen baby – en ook weer terug als ze haar werk had gedaan. Nadat koningin Sonja in 1994 de eilanden bezocht en verliefd werd op de plek, werd de wandelroute vereerd met de naam the Queens Route.

Kan ik er naartoe? Jazeker, de trail is tegenwoordig een goed bewegwijzerde rondwandeling, je kunt langs de kust via een kortere route teruglopen. In totaal komt de wandeling dan op 15 kilometer, een mooie dagtocht. De route is niet moeilijk, maar wat wandelervaring en een zekere mate van fitheid is wel gewenst. www.nordnorge.com

 

Gammel Skagen, Jutland

Aan de kust van Denemarken
Kroonprins Frederik van Denemarken brengt de zomervakanties graag door met zijn gezin in Skagen, aan de kust van Jutland. Het noordelijkste stadje van Jutland heeft maar achtduizend inwoners, maar misschien is dat juist wel de aantrekkingskracht van het kleine vissersplaatsje. En natuurlijk de mooie omgeving met lange stranden en prachtige duinen, met her en der verstrooid de pittoreske gele huisjes met rode daken die zo kenmerkend zijn voor deze streek.

Kan ik er naartoe? Ja! Jutland is een geliefde vakantieregio en Skagen een lief klein vissersplaatsje. Bezoek bijvoorbeeld het Skagen Museum en overnacht in het historische Brøndums Hotel. www.visitdenmark.nl

 

Balmoral Castle

In een landhuis in Schotland
De Britse koningin Elizabeth viert al bijna haar hele leven vakantie in Schotland. Meestal is ze met haar man Prins Philip en entourage van augustus tot half oktober te vinden in Balmoral Castle in de Schotse hooglanden. Wat ze daar doen? Met de Range Rover rijden (zoals in de film The Queen), wandelen, paardrijden en picknicken. En naar verluidt, als de kinderen en kleinkinderen op visite zijn, soms zelfs gewoon barbecueën.

Kan ik er naartoe? In Balmoral Castle zelf kun je niet slapen, maar van april tot en met juli kun je wel de landerijen, de tuinen en een deel van het kasteel bezoeken. www.balmoralcastle.com

 

Osborne House

Hideaway in Groot-Brittannië
Koningin Elizabeth heeft haar Balmoral Castle in Schotland en trad daarmee in de voetsporen van een oude traditie: ook koningin Victoria (1819-1901) had haar favoriete koninklijke hideaway: Osborne House op the Isle of Wight. Als meisje bracht ze twee zomers op het eiland door en de herinneringen aan haar dagen daar moeten zoet geweest zijn, want jaren later kocht haar geliefde prins Albert er een huis voor haar. Rond het originele Georgiaanse huis liet hij een veel groter country house bouwen, de tuinen werden opnieuw ontworpen en er kwam een privéstrand, zodat koningin Victoria ongestoord kon zwemmen in de zomer.

Kan ik er zelf naartoe? Dat kan! Osborne House valt tegenwoordig onder de English Heritage en je kunt het landgoed bezoeken en er wat eten. Victoria en Albert hielden van lekker eten, sterker nog:  Victoria Sponge, Battenburg Cake en de Osborne Pudding komen uit de keuken van Osborne House. www.english-heritage.org.uk

 

Koningin Victoria op Öland

Eilandleven in Zweden
Het zonnige Öland is de favoriete vakantiebestemming van de Zweedse koninklijke familie. De leden resideren in de zomer graag in Sollidens Slott – ook wel liefkozend Solliden genoemd – het privé-eigendom van koning Carl XVI Gustaaf in Borghom. Overigens is Öland, een eiland in het zuidoosten van Zweden, ook bij gewone toeristen erg geliefd. Denk: lieflijke dorpjes, mooie fietsroutes en schattige zomerhuisjes.

Kan ik er zelf naartoe? Jazeker, Öland is een fijne vakantiebestemming (www.oland.se) en Sollidens Slott is van half mei tot half september (deels) open voor bezoek (www.sollidensslott.se)

Leave A Comment