Winters avontuur op IJsland

Dit blog is geschreven door onze reisspecialisten Maria, Jos, Pepijn en Annette.

Aangekomen op de luchthaven van Keflavik hebben we al snel onze huurauto bij Avis opgehaald. We rijden nu richting Reykjavík om vandaar onze route te vervolgen naar Laugarvatn voor een ontspannend spa moment. Het wordt al donker om 16.00 uur, een uur later is het dan ook donker. De weg naar Reykjavik is schoongeveegd, de 4WD ligt stevig op de weg. Door de sneeuw zijn de routeborden onleesbaar geworden, gelukkig helpt de TomTom ons om de juiste afslagen te kiezen en loodst ons door de buitenwijken van de stad. Dan opeens weet je dat je de stad uitrijdt: er is geen straatverlichting meer, de wegen zijn besneeuwd en het is aardedonker. We doen precies wat de TomTom ons aangeeft en rijden nu door een onbekend landschap, spannend en avontuurlijk. Het is een heldere nacht, de maan is nog niet in zicht. We zien een vreemde ‘wolk’ en vragen onszelf af of dit een wolk is of… Het Noorderlicht. Opgewonden stoppen we de auto, we hebben al 30 minuten geen tegenligger gehad, en doen de lichten uit. Daar staan we dan, met onze ogen gericht naar de hemel, aardedonker, middle of nowhere, en aanschouwen het fenomeen dat ‘Aurora Borealis’ heet. We zijn nog geen 3 uur in IJsland.

Na de fascinerende ervaring van de roze en groene tinten van het dansende noorderlicht continueren we onze reis naar het volgende spektakel, Laugarvatn aan het gelijknamige meer. Deze natuurlijke warmwaterbron is een tegenhanger van de Blue Lagoon. Een stuk kleinschaliger, vriendelijker en rustiger. We worden vriendelijk ontvangen en wegwijs gemaakt in het complex. De diverse baden liggen aan het meer waar je in de zomer ook kunt zwemmen. De gure wind en sneeuw zorgt ervoor dat ik in hoge snelheid het eerste bad in spring. Heerlijk zo’n warm bad terwijl je hoofd de kou opvangt. We zijn het bad niet meer uit te branden! We proberen toch nog even een van de natuurlijke stoombaden. De geur van zwavel is hier niet te harden en de stoom valt in hete druppels op je blote lijf. Pijnlijk. Dan maar even de droge sauna proberen. Bij daglicht kijk je hier over het meer uit, maar vanavond is het donker, erg donker. Opgefrist en rozig vallen we aan op het buffet. Typisch Noordelijke delicatesse zoals verse zalm en haring, gekruide balletjes en mierzoete gebakjes zorgen ervoor dat we de dag goedgevuld afsluiten.

Na een lekker ontbijt in Icelandair Hotel Fluðir vertrekken we om 10 uur, in het donker, naar de Gullfoss waterval: de Gouden Waterval. We bewonderen dit deels bevroren natuurwonder! De grootste waterval van Europa… Zo indrukwekkend! Daarna rijden we naar de Geysir, een klein half uur verder. Het weer is veranderd; de storm is aangetrokken. Het is een gevecht tegen de wind om bij dit natuurfenomeen te komen over het ijzige en besneeuwde pad… camera in de aanslag… koude vingers op de knop: maar we worden beloond met een spuitende geiser! De lucht laat een koud zonnetje door de prachtige wolkenlucht zien.

Daarna op weg naar Kirkjubæjarklaustur. Veel stuifsneeuw over de weg, wat een spookachtig effect heeft over het landschap. De storm achtervolgt ons. Onderweg zien we veel IJslandse paardjes. Deze typische kleine paardjes zijn IJslands trots. Ze hebben geen last van de kou en vallen nu goed op in de witte velden. De berglandschappen zijn imposant en overweldigend. Onderweg stoppen we bij de Skogafoss waterval, die vanaf de ringweg al te zien is. Het waait enorm, maar we trotseren de wind en beginnen de klim naar boven. Je moet je goed vasthouden, en we zijn erg blij dat we goed aangekleed zijn met thermokleding! We hebben een nieuw woord bedacht: gesneeuwstraald… dat word je! Onze conditie wordt op de proef gesteld. Eenmaal boven hebben we een prachtig uitzicht. Onder ons de machtige waterval. Wat een watergeweld! Na een paar foto’s dalen we weer af naar de auto.

We rijden via het plaatsje Vik. Het is inmiddels donker en via de bergweg naar beneden zien we het plaatsje liggen. De kerstlichtjes maken het een magisch decor. De weg is besneeuwd en glad. De wind blaast sneeuw over de weg, een enkele auto passeert ons. Onderweg moeten we een keer stoppen omdat het zicht zo slecht is dat we niks meer zien. Dat duurt gelukkig niet lang. Rond 18 uur zijn we in Icelandair Hotel Klaustur. Een modern, comfortabel hotel met prima kamers aan de rand van het dorp. Buiten stormt het en wij eten ‘s avonds heerlijke vis in het restaurant met een fijne Kerstsfeer. Het personeel is vriendelijk en doet er alles aan om het ons naar de zin te maken. Het was een mooie en avontuurlijke dag!

Vandaag zijn we weer in Reykjavík waar nog veel meer te ontdekken is. We gaan vandaag op Citytour. Wel raar, want de excursie begint om 8.30 uur, in het donker! Maar de IJslanders zijn zeer professioneel in toerisme, dat blijkt ook hier. Onze eerste stop is het stadhuis. Onze gids Jonas neemt ons hier mee naar de grote kaart en geeft uitleg over bijzondere elementen en natuurverschijnselen van IJsland. Hallgrimskerk is onze volgende bezienswaardigheid. Dat het donker is maakt niet uit. Alle gebouwen en bomen zijn smaakvol verlicht, wat de stad een romantisch decor geeft. Er wacht ons een aangename verrassing als we het ‘Witte Huis’ van Reykjavík bezoeken. Je mag hier opmerkelijk dichtbij komen. En wie staat daar op het bordes omringt door 70 schoolkinderen? Mister President himself, samen met zijn echtgenote en 2 kerstmannen! Hij deelt zelf de warme chocolade melk uit, terwijl de kinderen om de de kerstboom dansen en wij als gekken de camera’s laten klikken. Waar maak je dit nog mee, zo dicht bij de president. We sluiten de tour af in de Parel, of wel Perlan. De reusachtige glazen koepel gebouwd op 6 grote watercontainers. Het uitzichtpunt over de bijzondere stad omringt door lava en bekleed met een dun laagje sneeuw. De opkomende roze zon geeft de stad een magische gloed die ik nooit eerder heb gezien.

Leave A Comment