De middernachtzon bij de Lofoten

Wat is de middernachtzon?

Geplaatst door Joyce Lodewijks op vrijdag 09 juni 2023

Heb je ooit gehoord van de middernachtzon? Het is een natuurlijk fenomeen dat in bepaalde delen van de wereld voorkomt tijdens de zomermaanden waar de zon 24 uur per dag zichtbaar blijft. Hoe laat het ook is, de zon gaat nooit onder! Het is een surrealistische ervaring die moeilijk voor te stellen is totdat je het zelf meemaakt. Deze gebeurtenis is te zien in landen als Noorwegen, Zweden, Finland én IJsland, waar de zon wekenlang boven de horizon kan blijven. Dus als je op zoek bent naar een uniek zomeravontuur, ga dan naar een van deze noordelijke bestemmingen om de magie van de middernachtzon te ervaren. In deze blog vertellen wij jou alles over de middernachtzon!

24 uur daglicht in unieke landen en regio's

Stel je voor, een plek waar de zon nooit ondergaat, waar dag en nacht samensmelten! De middernachtzon is te zien in verschillende landen en regio's over de hele wereld, maar de beste landen om het fenomeen te ervaren zijn Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. In Noorwegen is de middernachtzon te zien in de noordelijke regio's, waaronder Tromsø, de Lofoten-eilanden en de Noordkaap. Wandelen op de Lofoten-eilanden onder de zon die nooit ondergaat, omringd door majestueuze fjorden en kleurrijke vissersdorpjes. 

In Zweden laat de middernachtzon je hart sneller kloppen. De beste regio’s om te genieten van een nachtelijke wandeling is Zweeds Lapland, Jokkmokk en Kiruna. In Finland is de middernachtzon te zien in de regio’s Fins Lapland en Rovaniemi. En tot slot is de middernachtzon in Noord-IJsland zien in de maanden juni en juli. Terwijl je het land van vuur en ijs verkent, geniet je van 24 uur daglicht en de buitengewone schoonheid van IJsland.

De middernachtzon in omgeving Vuokatti

2. Culture betekenis van de middernachtzon

De middernachtzon heeft een speciale betekenis in de culturen van de noordelijke landen. In sommige Samische culturen wordt de middernachtzon gezien als een symbool van vruchtbaarheid en overvloed, terwijl het in andere culturen wordt geassocieerd met magie, mystiek en spiritualiteit. Voor sommige mensen is het ervaren van de middernachtzon een spirituele reis en een kans om zich te verbinden met de natuur.

Tip: lees ons blog over de midzomerfeesten in Zweden! De middernachtzon en de midzomerfeesten twee verschillende verschijningen. De middernachtzon verwijst naar het natuurlijke fenomeen van de zon die gedurende een periode van de zomer niet ondergaat, terwijl de midzomerfeesten culturele vieringen zijn die plaatsvinden rondom de zomerzonnewende. Hierbij worden oude tradities en festiviteiten gevierd! Meestal op of rond 21 juni worden de midzomerfeesten georganiseerd. Wist je dat de feesten vaak gekoppeld zijn aan het vieren van de langste dag van het jaar en de begin van de zomer?

Middernachtzon in Rovaniemi

Activiteiten tijdens de middernachtzon

Als je van plan bent om de middernachtzon te ervaren, zijn er tal van activiteiten om van te genieten. In Noorwegen en Finland is het heerlijk om te gaan wandelen in de bergen, kajakken of raften op de rivieren, vissen in de meren, of een tocht maken op een huskyslee. In Zweden kun je ook een husky-sledetocht maken, maar ook deelnemen aan elandsafari's en kanovaren. Heerlijk om door de natuur te wandelen en te genieten van de rust. In IJsland spot je walvissen , ga je paardrijden, of breng je een bezoek aan een natuurlijke warmwaterbron. Wat je ook kiest, het ervaren van de middernachtzon zorgt voor een onvergetelijke reis.

Kajakken in Repovesi Nationaal Park tijdens de middernachtzon

Tips voor het ervaren van de middernachtzon

Als je van plan bent om de middernachtzon te ervaren, hebben we een paar tips voor je: 

·       Vergeet niet om warme kleding mee te nemen. Hoewel het licht is, kan het nog steeds koud zijn, vooral 's nachts. 
·       Wees bereid om op ongebruikelijke tijden te eten en te slapen. Aangezien de zon nooit ondergaat, kan je lichaam in de war raken over wanneer het moet rusten en eten. 
·       Neem de tijd om te genieten van de ervaring. Het is een unieke en onvergetelijke gebeurtenis, dus zorg ervoor dat je het moment vastlegt en de tijd neemt om te reflecteren op de schoonheid van de natuur.

Middernachtzon bij Muonio

De verschillen tussen de middernachtzon en de poolnacht

Terwijl de middernachtzon een fenomeen is dat zich voordoet tijdens de zomermaanden, is de poolnacht het tegenovergestelde en doet zich voor tijdens de wintermaanden. Dit is wanneer de zon voor een langere periode niet boven de horizon uitkomt en het lang donker blijft. De poolnacht kan ook worden gezien in de noordelijke regio's en heeft een speciale betekenis in de cultuur van deze gebieden.

Middernachtzon in Finland

Ontdek deze bestemming

9.0
Camperhuur

Lapland en de Noordkaap

15-daagse camperhuur

Zweden, Noorwegen, Finland

3 Scandinavische landen in een reis

Voor het eerst
8.3
Fly Drive

Bjørnar

15-daagse rondreis langs diverse accommodaties

Zweden, Noorwegen, Finland

Verblijf in rorbuer, de originele vissershuisjes

Met z'n tweeën
Voor het eerst
9.0
Fly Drive

Moby Dick

15-daagse rondreis langs hotels

Zweden, Noorwegen, Finland

Rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar de poolcirkel

Actieve vakanties
Met de kinderen
Fly Drive

Avonturenweek Lapland

8-daagse actieve vakantie met verblijf in vakantiewoning

Finland

Rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar de poolcirkel

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit