Wandelen bij Conic Hill, uitzicht op Loch Lomond, Schotland

Verrassend Schotland

Geplaatst door Rick Schaak op vrijdag 16 juli 2021

Dit blog is geschreven door Corina Kreeft.

Schotland is een land vol verrassingen. Wie had ooit gedacht dat je er vaker Indiase gerechten eet dan het traditionele Haggis? Curry wordt tegenwoordig, samen met fish and chips, als nationaal voedsel beschouwd. Of dat je ineens in Findhorn buiten zit met je scrambled eggs, gerookte zalm en de best toast ever, met uitzicht op een baai met plezierbootjes en je bolletje in de warme zon.

Vrijheid en avontuur

En links rijden moeilijk? Welnee, valt reuze mee. Roadtrippen in Schotland geeft je het gevoel van vrijheid en avontuur. Ieder gebied heeft zijn eigen persoonlijkheid. Zo heb je de vriendelijkheid van bonnie Loch Lomond, het ruige Skye, het mysterieuze, bosrijke Perthshire en het wild wild west-gevoel in de woestijnbergen van de Cairngorms. Ik heb de toeristische hotspots bezocht, maar ook andere, magische, ontdekkingen gedaan. Mijn hoogtepunten voor je op een rijtje.

Als je via het prachtige Loch Lomond en de Trossachs naar het westelijke deel van de Hooglanden rijdt, kom je door het toeristische Callander. Daar vind je in het bezoekerscentrum het verhaal over de jacobitische held Rob Roy.

Door naar Oban, met zijn boulevard, vissersbootjes en winkeltjes. Tijd voor een traditionele Guinness steak pie en een pint in de gezellige pub Markie Dans. In het weekend (zomers ook doordeweeks) spelen hier leuke, lokale bandjes. De folly, bovenop de berg, is kenmerkend voor Oban. Vanaf McCaigs Toren kijk je uit op de haven en de eilanden. Ben je wat langer hier, vaar dan met de ferry naar Isle of Mull.

Loch Lomond, Trossachs, Schotland

Terug naar de stad

Inverness bestempel ik als een vreemde stad. Na dagen gewend te zijn aan de rust kom je weer terug in de beschaafde wereld. Met een beetje tegenzin dus. Ineens reed ik weer op de motorway en was het een enorme bedrijvigheid om de stad heen. Dit had ik niet verwacht in het noorden van de Highlands. De stad vond ik in eerste instantie somber aanvoelen, maar aan de rivier Ness vind je leuke pubs met s avonds live muziek en jawel, een Indiaas restaurant. In de schemering, lopend langs de rivier, kijkend naar de lichtjes en de vier kerken op een rij, begon ik het mooie te zien van de stad.

Inverness aan de rivier Ness

Black Isle

Boven Inverness ligt the Black Isle, dat voor mij een aangename ontdekking was. Mocht je tijd over hebben, is een rondje over dit eiland zeker een aanrader. In het plaatsje Rosemarkie vind je een kleine Pictenmuseum, gerund door enthousiaste vrijwilligers. En daarachter, aan de kust, is een cafeetje van een jonge Schotse vrouw met een Nederlandse naam. Van die gekke dingen kom je soms dus tegen. Meestal als je er niet naar op zoek bent. Daar heb ik trouwens heerlijke verse soep op. Bij de vuurtoren zijn dolfijnen te spotten. Helaas heb ik ze niet gezien. Goed excuus om terug te gaan.

Schotland is een betoverend land voor een rondreis. Soms overvalt het je ineens, een intens gevoel van bewondering voor de nog bijna onaangetaste natuur. De woeste bergen, de mooie meren en vooral de vriendelijke mensen. Want dat verraste mij nog het meest. Er wordt wel verteld over de gastvrijheid van de Schotten. Daar is zeker geen woord van gelogen. Altijd bereid voor een praatje, advies of helpende hand. Dat maakt dit land misschien nog het meest verrassend.

Wil jij ook alle hoogtepunten van Schotland ontdekken? Bekijk op onze website alle reizen naar Schotland

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Callum

13- of 14-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Schotland

Verblijf op kleinschalige parken met unieke ligging

Aanbieding
Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Brodie

10-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Schotland

Rondje Schotland met overnachting in een kasteel

€ 100 korting per boeking

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.3
Autorondreis

Duncan B&B

13-daagse autorondreis langs B&B’s

Schotland

Reis naar de mooie natuur in de Hooglanden

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit