Twee spectaculaire wandelingen in Noorwegen

Geplaatst door Carla Hazenberg op dinsdag 16 november 2021

Dit blog is geschreven door onze reisspecialist Carla.

Noorwegen heeft veel mooie wandelroutes naar schitterende uitzichtpunten. Wij gaan twee wandelingen maken in de omgeving van het Lysefjord: de Kjeragbolten en de Preikestolen.

De Kjeragbolten

Bij het Øygardstøl restaurant parkeren wij de auto en begint de klim naar ruim 1000 meter boven het Lysefjord. Het einddoel is de Kjeragbolten, een grote steen die tussen twee rotsen hangt en waar je op kan staan. Wij klimmen en dalen eerst over twee bergruggen. Op plaatsen waar de wandeling over de rots steiler omhoog gaat geven de kettingen die er hangen ons houvast. Na ruim een uur lopen hebben we twee kilometer gehad en begint de laatste klim over het Kjerag plateau. Natuurlijk gaan wij op de steen voor de foto, maar wij genieten ook van het spectaculaire uitzicht dat je hier hebt op de bergen om ons heen en op het Lysefjord. Dat is de klim meer dan waard. De wandeling terug volgt hetzelfde pad waarbij wij veel dalen, maar af en toe toch ook wel weer een flinke klim hebben.

De Kjeragbolten, ingeklemd tussen de rotsen

Preikestolen

Na een overnachting in Stavanger gaan wij de volgende dag op pad naar de Preikestolen. Vanuit Stavanger nemen wij de ferry naar Tau en rijden we naar het beginpunt van de wandeling. Een uur na ons vertrek vanuit Stavanger kunnen wij beginnen met de wandeling. Het valt gelijk op dat deze wandeling toch eenvoudiger is dan de klim naar Kjeragbolten, want er zijn veel meer mensen die deze wandeling doen. De wandeling gaat over een pad dat voor het grootste gedeelte aangelegd is met keien en stenen, vaak trapsgewijs. Ook hier bestaat de wandeling uit stijgende gedeeltes, afgewisseld door een daling of een vlak stuk. Omdat de start van de wandeling niet op grote hoogte begint lopen wij hier door de mooie natuur waar bomen, vennen en grasachtige begroeiing elkaar afwisselen. Het laatste gedeelte naar de Preikestolen gaat over een wat steiler, rotsachtig gedeelte.

De beroemde Preikestolen, ruim 600 meter boven het Lysefjord

Uitzicht op het Lysefjord

En dan, na ongeveer 2 uur wandelen, word je verrast met een mooi uitzicht op het Lysefjord. Het blauwe water glinstert in het zonlicht, en liggend op je buik kijk je over het randje van de rots 600 meter naar beneden. Wat een mooie plek! Wij lopen op ons gemak weer terug naar beneden. Moe maar voldaan kijken we terug op twee van de meest bijzondere beklimmingen van Noorwegen.

Het Lysefjord

Ontdek deze bestemming

Voor het eerst
8.4
Autorondreis

Ingunn

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

Ferry rechtstreeks naar het fjordengebied

Rustig reistempo
7.9
Treinrondreis

Ole

6- of 10- daagse rondreis per trein/boot langs hotels

Noorwegen

Cultuur snuiven in Oslo en Bergen

Met de hond
8.6
Vakantiewoning

Lysefjord Hyttegrend

Fjord Noorwegen, Forsand

Perfecte uitvalsbasis voor het beklimmen van de Preikestolen

Met z'n tweeën
8.3
Autorondreis

Dagny

22-daagse autorondreis langs hotels

Noorwegen

Volg 11 van de 18 'nasjonal turistveger'

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit