Twee spectaculaire wandelingen in Noorwegen

Geplaatst door Carla Hazenberg op maandag 18 mei 2020

Dit blog is geschreven door onze reisspecialist Carla.

Noorwegen heeft veel mooie wandelroutes naar schitterende uitzichtpunten. Wij gaan twee wandelingen maken in de omgeving van het Lysefjord: de Kjeragbolten en de Preikestolen.

De Kjeragbolten

Bij het Øygardstl restaurant parkeren wij de auto en begint de klim naar ruim 1000 meter boven het Lysefjord. Het einddoel is de Kjeragbolten, een grote steen die tussen twee rotsen hangt en waar je op kan staan. Wij klimmen en dalen eerst over twee bergruggen. Op plaatsen waar de wandeling over de rots steiler omhoog gaat geven de kettingen die er hangen ons houvast. Na ruim een uur lopen hebben we twee kilometer gehad en begint de laatste klim over het Kjerag plateau. Natuurlijk gaan wij op de steen voor de foto, maar wij genieten ook van het spectaculaire uitzicht dat je hier hebt op de bergen om ons heen en op het Lysefjord. Dat is de klim meer dan waard. De wandeling terug volgt hetzelfde pad waarbij wij veel dalen, maar af en toe toch ook wel weer een flinke klim hebben.

Preikestolen

Na een overnachting in Stavanger gaan wij de volgende dag op pad naar de Preikestolen. Vanuit Stavanger nemen wij deferry naar Tau en rijden we naar het beginpunt van de wandeling. Een uur na ons vertrek vanuit Stavanger kunnen wij beginnen met de wandeling. Het valt gelijk op dat deze wandeling toch eenvoudiger is dan de klim naar Kjeragbolten, want er zijn veel meer mensen die deze wandeling doen.De wandeling gaat over een pad dat voor het grootste gedeelte aangelegd is met keien en stenen, vaak trapsgewijs. Ook hier bestaat de wandeling uit stijgende gedeeltes, afgewisseld door een daling of een vlak stuk. Omdat de start van de wandeling niet op grote hoogte begint lopen wij hier door de mooie natuur waar bomen, vennen en grasachtige begroeiing elkaar afwisselen. Het laatste gedeelte naar de Preikestolen gaat over een wat steiler, rotsachtig gedeelte.

Uitzicht op het Lysefjord

En dan, na ongeveer 2 uur wandelen, word je verrast met een mooi uitzicht op het Lysefjord. Het blauwe water glinstert in het zonlicht, en liggend op je buik kijk je over het randje van de rots 600 meter naar beneden. Wat een mooie plek! Wij lopen op ons gemak weer terug naar beneden. Moe maar voldaan kijken we terug op twee van de meest bijzondere beklimmingen van Noorwegen.

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit