Top 10 attracties in Noorwegen

Geplaatst door Carla Hazenberg op donderdag 26 januari 2023

Noorwegen is dé vakantiebestemming als het gaat om ruwe en indrukwekkende natuur. Maar er is meer! Noorwegen heeft een interessante geschiedenis, witte stranden, musea en gezellige restaurantjes. Waar moet je absoluut heen tijdens een vakantie in Noorwegen? Wij geven onze top 10 attracties in Noorwegen.

1. Noordkaap

De weidsheid van de omgeving rondom de Noordkaap en de zon die in de zomer niet ondergaat. Het zijn dé ingrediënten die een vakantie in dit deel van Noorwegen zo bijzonder maken. 

Luister naar de verhalen van de Sami, de lokale bevolking, over het leven hier en raak nog meer onder de indruk van de omgeving. Neem zeker de wandelschoenen mee, want mooie wandelingen zijn hier zeker! Wandel naar het allernoordelijkste punt Knivskjelodden. Onderweg is de kans groot dat je rendieren tegenkomt. Natuurlijk breng je een bezoek aan het noordkaapplateau en combineer je dit met de vogelsafari naar Gjesværstappan.

2. Senja

Het eiland Senja wordt ook wel Noorwegen in het klein genoemd en dat is niet voor niets. Puntige bergpieken, zoals op de Lofoten. Diepe fjorden, zoals je die rond de Sognefjord ook vindt. Berghellingen zo groen als het in Gudbrandsdal is. En hagelwitte stranden, zoals rondom Tromsø.

Het eiland Senja in het noorden van Noorwegen

3. Reine

De eilandengroep Lofoten is zo’n bestemming die indrukwekkend blijft - wat voor weer het ook is. Puntige bergpieken die uit het water omhoog rijzen, vissersdorpen met de originele rode visserswoningen op palen genaamd rorbuer, hagelwitte stranden en de zee die overal lijkt te zijn. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Reinebringen, een berg bij het plaatsje Reine. De beklimming naar boven is steil en pittig, maar uiteindelijk heb je een fantastisch uitzicht.

Het vissersdorpje Reine

4. Kystriksveien

De mooiste route ter wereld wordt de kustroute genoemd die loopt van Steinkjer naar Bodø. En dat is zeker terecht. Lieflijk landschap wordt afgewisseld met puntige bergpieken. Er zijn tientallen eilanden, waaronder Vega, wat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Onderweg kom je op diverse plaatsen die het stoppen waard zijn. De Torghatten met het gat in de berg, papegaaiduikers op het eiland Lovund, de gletsjer bij Svartisen en het kolkende water van de Saltstraumen. De Kystriksveien is zeker de moeite waard om op een rustig tempo te rijden..

Svartisen gletsjer

5. Trondheim

Deze stad vertelt alles over de historie van Noorwegen tot aan de vikingtijd toe. Voor iedereen die daar in geïnteresseerd is, is het een bezoek meer dan waard. Bekijk de Nidarosdom, de belangrijkste kerk van Noorwegen en wandel door de wijk Bakklandet, met de vele houten gebouwen. Daarnaast zijn er interessante musea en vele activiteiten mogelijk. Trondheim is een heel gemoedelijke (studenten) stad met gezellige restaurants, terrasjes en karakteristieke café’s.

De Gamle Bybro verbind het centrum van de stad met de wijk Bakklandet

6. Geirangerfjord

Of je nu vanuit het noorden of vanuit het zuiden komt, het is indrukwekkend om van hoogte af te dalen naar Geiranger. De weg slingert naar beneden en zo heb je steeds een ander zicht op de fjord. Maak een stop bij een van de uitzichtpunten, zoals de Ørnesvingen.

Tip: neem bij dit uitzichtpunt het wandelpad omhoog. Er staat een hek, wat mensen er wellicht van weerhoudt, maar het is toegestaan om daar te lopen. Zo kan je in alle rust genieten van het spectaculaire uitzicht.

Het Geirangerfjord gezien vanaf Flydalsjuvet

7. National Park Jostedalsbreen

Het blijft fascinerend dat gletsjers in Noorwegen zo toegankelijk en gemakkelijk te bereiken zijn; je parkeert je auto bij wijze van spreken onder aan de gletsjer! De Jostedalsbreen is de grootste gletsjer van het Europese vasteland. In de 3 bezoekerscentra kom je meer te weten over deze gletsjer, maar indrukwekkender is het om een wandeling op de gletsjer te maken! Er zijn diverse uitlopers waar zo'n wandeling mogelijk is. Zo dichtbij het ijs ervaar je de immense grootte van deze gletsjer.

Wandeling over de gletsjer Jostedalsbreen

8. Nasjonal Turistveger

Noorwegen kent in totaal 18 turistveger. Stuk voor stuk prachtige routes door afwisselend landschap. De persoonlijke favoriet van onze reisspecialist Christiaan Obbink is de ‘Sognefjellet’, die gaat van Lom naar Gaupne. De weg kruipt langzaam de bergen in langs beekjes en boerderijen. Ondertussen heb je zicht op de besneeuwde pieken van Jotunheimen Nationaal Park. Op het hoogste gedeelte ligt altijd sneeuw, zodat de Noren hier in de zomermaanden langlaufen. Je vervolgt je weg richting de fjorden en rijdt langs de prachtige Lustrafjord.

Spectaculair uitzicht tijdens de rit over de Sognefjellet

9. Staafkerken

Wie Noorwegen zegt, zegt staafkerken. Van de vele honderden zijn er nog maar een paar over. Ze dateren van voor de Middeleeuwen en de kerken worden met zorg onderhouden. De mooist gedecoreerde en gesitueerde is de Urnes staafkerk aan de Lustrafjord. Deze staafkerk staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook de staafkerken in Lom, Heddal en Borgund zijn een bezoek meer dan waard.

De staafkerk van Borgund

10. Preikestolen

Het meest iconische beeld van Noorwegen, de Preikestolen, hoort natuurlijk thuis in deze top 10. De wandeling naar de top duurt ongeveer 2 uur. Op een hoogte van ruim 600 m word je beloond met een fenomenaal uitzicht over het Lysefjord. Klim nog iets verder en bekijk het gekrioel op het plateau. Echte durfals kijken, liggend op hun buik, over de rand van het plateau naar beneden. De wandeling naar de Preikestolen wordt steeds populairder. Voor een ultieme en rustigere ervaring is het aan te raden dat je ’s ochtends vroeg vertrekt of ’s avonds gaat, zeker als het toch lang licht blijft.

Uitzicht over het Lysefjord vanaf de Prekestolen

Ontdek deze bestemming

Voor het eerst
8.4
Autorondreis

Ingunn

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

Ferry rechtstreeks naar het fjordengebied

Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.0
Autorondreis

Grethe

15- of 19-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Noorwegen

Verblijf bij de Sognefjord en Hardangerfjord

Voor het eerst
8.3
Autorondreis

Maarit

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

Een afwisselend rondje Noorwegen

Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Jonas

22- of 26-daagse autorondreis langs hotels

Zweden, Noorwegen, Finland

Reis via Finland naar de Noordkaap

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit