Het centrum van Akureyri

Top 10 attracties in Akureyri - IJsland

Geplaatst door Rick Schaak op dinsdag 21 maart 2023

Akureyri staat bekend in IJsland als de hoofdstad van het noorden. Dit is de enige grote stad in IJsland buiten de regio Reykjavík. Het is een heerlijke stad om jouw rondreis door IJsland te beginnen. Wij hebben een 10-tal bezienswaardigheden voor je uitgelicht in én nabij Akureyri.

1. Bezoek de botanische tuinen van Akureyri

Breng een bezoek aan de botanische tuin Lystigardur Akureyrar gelegen in het zuidelijke deel van de stad Akureyri. Dit is één van de meest noordelijke botanische tuinen ter wereld, hoe bijzonder is dat! In deze tuin kan je verschillende soorten planten en bloemen uit heel IJsland bewonderen. Het café in de tuin is een heerlijke afsluiter van jouw bezoek.

De botanische tuinen in Akureyri

2. Breng een bezoek aan de Akureyri kerk

Deze kerk is kenmerkend voor de stad Akureyri. Deze Evangelisch-Lutherse kerk is ontworpen door de beroemde architect Guðjón Samúelsson. De bouw van de kerk was helemaal voltooid in 1940. Loop er even langs als je onderweg bent naar de botanische tuinen van Akureyri en bewonder het uitzicht als je alle trappen hebt beklommen. Vooral bij zonsopkomst en -ondergang levert dit prachtige beelden op. En niet te vergeten het noorderlicht op de achtergrond als je geluk hebt!

De bekende Akureyri kerk

3. Geniet van een muziekavond in het Hof!

Voor een gezellig avond kan je terecht bij het Hof – het culturele en conferentiecentrum van Akureyri. In dit gebouw wordt er van alles georganiseerd: van congressen, tentoonstellingen tot muziekavonden. Het is een van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Wist je dat hier zelfs festivals worden georganiseerd?

Het Hof - cultureel en conferentiecentrum in Akureyri

4. Rij naar de Laufás turfhuizen nabij Akureyri

Bezoek het Laufás Museum net buiten Akureyri! Hier vind je een paar turfhuizen én een kerk uit 1865. Deze prachtige locatie geeft een kijkje in de geschiedenis van IJsland. Hier worden onder andere nog huishoudelijke artikelen en landbouwwerktuigen bewaard. 

Tip: het is vanuit hier makkelijk om meteen een bezoek te brengen aan de waterval der Goden: de Goðafoss waterval!

De Laufás turfhuizen nabij Akureyri

5. Maak foto's van het panoramische uitzicht over Akureyri: Vaðlaheiði Útsýnispallur

Hou je van een mooie autoroute en mooie vergezichten? Rij dan richting het panoramische uitzichtpunt van Akureyri! Dit is ten eerste een prachtige route om te rijden met continue de beste uitzichten over Akureyri maar je kan ook perfecte foto’s maken van de fjorden om Akureyri heen. Het is wel goed om even het weer te checken voordat je de moeite neemt om hier heen te rijden. Maar meestal is er een kans op een geweldig fotomoment.

Het uitzicht over Akureyri: Vaðlaheiði Útsýnispallur

6. Een middag shoppen in de hoofdstraat van Akureyri, Hafnarstræti

Akureyri is bekend als ‘de hoofdstad van het noorden’. Daardoor komt de lokale bevolking van verschillende omliggende dorpen hierheen om te winkelen in het stadscentrum. Akureyri heeft verschillende soorten winkels: van supermarkten, kledingwinkels tot tweedehandswinkeltjes. Heerlijk om hier een middag door te brengen! En vergeet geen souvenirs te halen als herinnering aan deze IJslandse stad!

Het centrum van Akureyri

7. Geniet van lokaal eten in Akureyri

Voor een gezellig avondje eten en drinken zit je helemaal goed in Akureyri! Je hebt eersteklas restaurants zoals Aurora. Je kan hier genieten van heerlijke verse gerechten. Ook heb je restaurant en bar Eyja, ze maken hier graag gebruik van lokale ingrediënten waardoor hun gerechten seizoensgebonden zijn. Zin om een hapje bij de haven te eten? Dan is restaurant Bryggjan, gevestigd in een prachtig oud huis, de perfecte plek. Er is keuze genoeg, voor iedereen wat wils.

Lekker eten in Akureyri

8. Fotografeer de Goðafoss waterval nabij Akureyri

De Goðafoss is een van de meest bezochte watervallen in heel IJsland en ligt vlakbij Akureyri. Deze waterval is een bezoek waard als je op rondreis bent door Noord-IJsland. Dit is je kans om ongelofelijk mooie foto’s te maken die thuishoren in je vakantiealbum. Op loopafstand kan je een souvenirwinkeltje én restaurant vinden!

De Goðafoss waterval nabij Akureyri

9. Naar de Mývatn Nature Baths vanuit Akureyri

In IJsland kan je heerlijk genieten van de talloze warmwaterbronnen, zo ook nabij Akureyri! Hier moet je zijn voor een echte IJslandse ervaring én waar je ook nog eens heerlijk kan ontspannen: welkom bij de Mývatn Nature Baths. Zwem een rondje in de lagune-achtige buitenbaden en neem vooral het uitzicht in je op. Deze IJslandse ervaring maak je helemaal af door een hapje te gaan lunchen of dineren in café Kvika.

Mývatn Nature Baths in Noord-IJsland

10. Wandel door het vulkaanlandschap van Dimmuborgir

Op slecht één uur rijden van Akureyri vind je het vulkaanlandschap van Dimmuborgir! Dit natuurreservaat bestaat uit reusachtige rotsformaties en verschillende groten. Maak een wandeltocht langs de meest vreemde rotsformaties die ongeveer 3000 jaar geleden zijn gevormd door een vulkaanuitbarsting. Dit dramatische landschap biedt een geweldig uitzicht om vast te leggen. 

Tip: bezoek het Mývatn meer en het natuurreservaat Dimmuborgir op dezelfde dag. Deze bezienswaardigheden liggen namelijk vlakbij elkaar!

Het landschap van Dimmuborgir

Ontdek deze bestemming

Aanbieding
Met de kinderen
Rustig reistempo
7.0
Fly Drive

Ólafur

8-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

De hoogtepunten van de Golden Circle en Diamond Circle

€ 175 korting per boeking

Aanbieding
Met z'n tweeën
Rustig reistempo
Fly Drive

Katla

15-daagse rondreis langs hotels

IJsland

Ontdek in rustig reistempo spectaculair IJsland

€ 250 korting per boeking

Aanbieding
Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.0
Fly Drive

Heida

8-daagse rondreis langs hotels

IJsland

Beleef alle hoogtepunten van IJsland in een week

€ 200 korting per boeking

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit