Roadtrippen met pubers

Geplaatst door Daniëlle Kuil op vrijdag 16 december 2022

Dit blog is geschreven door onze klant Simone Schultink.
‘Roadtrippin’ with my two favorite allies…’ dit liedje van de Red Hot Chilipeppers speelde al dagen door mijn hoofd toen mijn plannen voor de zomervakantie werden gesmeed. Mijn partner en ik wilden graag door Finland en Noorwegen reizen, maar zouden onze pubers (Isa van 16 en Thijs van 13) dat wel trekken?

Overleg

Een familievergadering werd belegd. De oudste was vrij snel om, die heeft het avontuurlijke van haar moeder geërfd. De jongste keek bedenkelijk, hij had zich verheugd op een paar weken bij de wifi hangen op een Franse camping. Maar ook hem hebben we weten te overtuigen dat het écht een hele leuke vakantie zou worden, inclusief excursies die een jongenshart sneller doen kloppen.

We zijn wel eerlijk geweest. Het wordt veel in de auto zitten (8200 km in ons geval), vroeg uit de veren (de nachtmerrie van iedere puber) en je slaapruimte in de stuga’s/hytter delen met je ouders én je broer/zus (oh horror!). Daarentegen zie je dingen die je klasgenoten waarschijnlijk nooit gaan zien, zoals Lapland, de Noordkaap, honderden rendieren, potvissen, orka’s en gletsjers. Wij wisten dat onze kinderen dit wel aankonden en dat we samen de eventuele obstakels zouden trotseren.

Leuke activiteiten

Inmiddels zijn wij alweer een tijdje terug en de prachtige reis is boven verwachting goed gegaan. Natuurlijk moesten we de eerste week allemaal wennen aan het nieuwe ritme van vroeg opstaan, spullen inpakken en weer door, maar al het moois wat wij onderweg zagen maakte veel goed. Onze kinderen deden in de auto vooral waar pubers goed in zijn: slapen. Onderweg hebben wij natuurlijk ook wat opofferingen gemaakt: als er een McDonald's was mochten ze een milkshake kopen, we hebben spelletjes gespeeld tot we groen en geel zagen en (in het geheel niet erg) we hebben een paar erg leuke puberproof excursies gedaan. Zo zijn we bij de Noordkaap naar het ijscafé geweest (inderdaad geheel gemaakt uit blokken ijs), hebben we een boottocht naar een eiland vol papegaaiduikers gemaakt, zijn we wezen walvis spotten en hebben we een kajakgletsjertocht gemaakt.

Niet alles ging gesmeerd

Ging dan echt alles gesmeerd? Nee niet alles. Een maand op elkaars lip zitten brengt natuurlijk af en toe een conflictje met zich mee, maar dat is thuis ook niet ongewoon. Ook was de afwezigheid van goed werkende wifi een reden tot mokken. In Finland was de wifi goed tot uitstekend maar in Noorwegen was dit stukken minder, tot grote frustratie van de jongste. Soms moest je zelfs betalen voor de service en hoe belachelijk is het dan als je moeder dat vertikt.

Met de oudste maakte ik nog een grinnikmoment mee toen we op een van de eerste campings in Finland aankwamen en we het sanitair bekeken. Toen ze de deur naar de doucheruimte opentrok hoorde ik een zacht “WTF”? Wat bleek: het was één grote ruimte waar je gezamenlijk moest douchen. In het land waar de sauna is uitgevonden heel gewoon, voor 16-jarige Nederlandse meisjes een onoverkoombaar obstakel. Die willen nu eenmaal niet in hun blote kont tussen vreemden. Er werd door haar niet gedoucht die avond en ook niet op de andere twee campings waar we dit nogmaals meemaakten.

En wil je weten waar ik het meeste van heb genoten? Van die twee die, zoals dat hoort in een gezonde broer-zus relatie, elkaar af en toe niet konden uitstaan maar ook zoveel samen gedaan en samen gelachen hebben. Heerlijk! Ik zou het zo weer doen en zij ook, hebben ze me toevertrouwd.

Noordkaapplateau op de Noordkaap, Noord-Noorwegen

Op vakantie met Buro Scanbrit

Ontdek zelf het hoge noorden! Noord-Noorwegen en Fins en Zweeds Lapland behoren nu tot onze favoriete vakantiebestemmingen en we raden het iedereen aan. Bekijk de vakanties van Buro Scanbrit en weet zeker dat je de mooiste plekken bezoekt én de meest bijzondere accommodaties slaapt.

Ha det! (Doei in het Noors)

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Jonas

22- of 26-daagse autorondreis langs hotels

Zweden, Noorwegen, Finland

Reis via Finland naar de Noordkaap

Aanbieding
Voor het eerst
8.3
Fly Drive

Bjørnar

15-daagse rondreis langs diverse accommodaties

Zweden, Noorwegen, Finland

Verblijf in rorbuer, de originele vissershuisjes

€ 200 korting per boeking

Met z'n tweeën
8.3
Autorondreis

Håkon

25- of 32-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Zweden, Noorwegen, Finland

Afwisselende reis met als einddoel de Noordkaap

Aanbieding
Met z'n tweeën
Voor het eerst
9.0
Fly Drive

Moby Dick

15-daagse rondreis langs hotels

Zweden, Noorwegen, Finland

Rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar de poolcirkel

€ 200 korting per boeking

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit