Stegastein, uitzichtpunt boven de Aurlandsfjord in Fjord Noorwegen

Reisverhaal: Noorwegen is een ervaring die je je hele leven met plezier meedraagt

Geplaatst door Carla Hazenberg op woensdag 18 januari 2023

Na maanden aftellen was het eindelijk zo ver: onze vakantie naar Noorwegen. Samen met het gezin hebben we 20 dagen lang door Noorwegen gereisd en zijn we langs ontelbaar veel hoogtepunten (letterijk!) gereden. In dit blog deel ik je onze favoriete activiteiten en bezienswaardigheden!

De huskytocht

Nu hoor ik je denken, een huskytocht in de zomer? Ja, zeker! In plaats van over sneeuw, scheur je nu over het mos door het bos. En net zo leuk! De husky's willen er maar al te graag rennen; zij kennen het bos op hun duimpje.

Huskytocht in de zomer

Muskusossafari in Oppdal

In Dovrefjell, het natuurgebied in het midden onder Oppdal, maakten we een muskusossen safari mee. Hier begonnen we aan een wandeling van ongeveer 6 uur over een hoogvlakte en dat was het zeker waard! We bewonderden allerlei beesten zoals lemmingen, ruigpootbuizerds en natuurlijk de muskusossen.

Outdoor activiteiten nabij Trysil

Mijn zoon ving hier zijn eerste vis! In het gebied rond Trysil in het zuidoosten tegen de Zweedse grens vind je vergezichten zoals je dat nog nooit eerder hebt gezien. En dit gebied is ideaal om te vissen! Naast vissen is het hier, in het bosrijke, maar ook bergachtig gebied heerlijk skiën in de winter en bergwandelen. Onze eerste (steile) bergwandeling werd hier een feit. Een schitterende wandeling op een kruispunt van 3 watervallen met veel klauterwerk en prachtige uitzichten vande omgeving.

Vissen rondon Trysil

Vogeleiland Runde

Het eiland Runde, dat ook wel bekend staat als het vogeleiland, was voor ons een bijzonder stukje natuur. Het eiland is compact met 'maar' 7 km2, maar je ziet er genoeg. Wij maakten een wandeling over de westkust waar we o.a. vier zeearenden zagen en andere vogels zoalskuifaalscholvers en drieteenmeeuwen. Helaas geen papegaaiduikers, want die zijn er meestal in februari en maart en niet in hartje zomer.

Gletsjer beklimmen

Wil je net als wij iets bijzonders meemaken? Ga dan mee met een tocht over de Nigardsbreen, een uitloper van de Jostedalsbreen. Met ijshaken aan je schoenen, gewapend met een ijsbijl en verbonden aan een gids via touwen, gingen we de gletsjer op richting hoofdgletsjer. Het ijs was zo scherp dat je ook handschoenen aan moest anders haalde je je handen open. Op het hoogste punt liepen we op richels van 50 cm breed en aan weerskanten diepe spleten. Heel indrukwekkend!

Prachtige gebieden en picknicken

Gedurende onze vakantie hebben we genoten van heerlijke temperaturen en onze kids waren verbaasd over de niet-vindbare muggen in Noorwegen. 

Onze reis leidde ons langs prachtige gebieden en over hooggelegen weggetjes die alleen in de zomer open zijn. Ook kwamen we door een flink aantal tunnels (als je de Hardangervidda (hoogvlakte) op rijdt, ga je zelfs door een spiraaltunnel). Elke berg, hoogvlakte en fjord zijn weer mooier dan de vorige; het was een reis met een hoog "oohhhh-wat-mooi"gehalte. We hebben veel prachtige wandelingen gemaakt die nooit te moeilijk of te zwaar waren. Heel leuk was ook om boven op een berg of aan een rivier in een bos lekker te picknicken!

Uitzicht in de omgeving Savalen

Op vakantie met Buro Scanbrit

We waren heel benieuwd naar de reactie van onze kinderen die eigenlijk alleen maar camping, disco en survivalteams hadden meegemaakt. Ze vonden het echt fantastisch en daardoor was het ook voor ons een onvergetelijke reis. De volgende trip is alweer geboekt.

Bekijk alle vakanties naar Noorwegen van Buro Scanbrit.

Ontdek deze bestemming

Aanbieding
Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.4
Autorondreis

Lise

21-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Noorwegen

Prachtige natuur en inspirerende steden

€ 200 korting per boeking

Aanbieding
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.0
Autorondreis

Grethe

15- of 19-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Noorwegen

Verblijf bij de Sognefjord en Hardangerfjord

€ 200 korting per boeking

Met de kinderen
Met z'n tweeën
7.9
Autorondreis

Jente

18-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Noorwegen

Verblijf in Hedmark, Jotunheimen en de fjorden

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit