Stegastein, uitzichtpunt boven de Aurlandsfjord in Fjord Noorwegen

Reisverhaal: Noorwegen is een ervaring die je je hele leven met plezier meedraagt

Geplaatst door Carla Hazenberg op donderdag 07 oktober 2021

In januari kwam mijn dochter op het idee naar Noorwegen op vakantie te gaan. Omdat ik altijd zeurde over wonen in Noorwegen leek het haar wel leuk eens een rondreis te maken. Via Internet was snel een reis gevonden, een 20-daagse rondreis door Zuid-Noorwegen met overnachtingen in hutten. We boekten meteen via internet voor de maand augustus. Onze laatste vakantie naar Noorwegen was in 1989, maar de herinneringen waren zo geweldig dat we ons echt elke dag verheugden op onze reis.

Hoogtepunten van de reis

Ik kan alles in detail gaan beschrijven maar dat wordt teveel en het blijft dan ook niet interessant voor u als lezer. Deze rondreis is uitstekend voor een uitgebreide kennismaking met Noorwegen. Je blijft meestal 3 nachten op een plek zodat je daar 2 volle dagen rondbrengt. Een perfecte reisbeschrijving geeft je allerlei suggesties voor bezienswaardigheden en activiteiten als bergwandelen, kanon, vissen enzovoorts. Ook onderweg zijn er genoeg dingen te zien en te beleven, je bent steeds een volle dag aan het reizen. De hutten zijn prima en voorzien van stroom, licht, koelkast en sommigen zelfs met ingerichte keuken.

Hieronder staan de hoogtepunten van onze reis.

De huskytocht

De hondensledetocht van mijn vrouw en dochter, een prachtige belevenis op een licht karretje met twee husky's ervoor die er als dollen vandoor gingen, en dan maar proberen te sturen.

Vissen

De vistrip van mijn zoon en ik in het gebied rondom Trysil in het zuidoosten tegen de Zweedse grens. Hij ving daar zijn allereerste vis aan de vliegenhengel, een mooie vlagzalm. Het gebied bij Trysil is bosrijk maar ook bergachtig gebied, geweldig voor vissen, skiën en ook bergwandelen. Onze eerste (steile) bergwandeling werd hier een feit, net als de blaren op de diverse hielen.- Een schitterende wandeling op een kruispunt van 3 watervallen, veel klauterwerk op steile hellingen met prachtige uitzichten in de omgeving van Gjra. s Avonds een paar keer getracht om elanden te spotten op een route waar ze konden voorkomen. Niets gezien dus, maar wel met de auto bijna vast komen te zitten ergens midden in een bos, leuk hoor.

Muskusossafari

In de Dovrefjell (natuurgebied in het midden onder Oppdal, maakten we een muskusossen safari mee. Een wandeling van ongeveer 6 uur over een hoogvlakte. We zagen allerlei beesten als lemmingen, ruigpootbuizerds en natuurlijk de muskusossen. Wel op veilige afstand van zon 200 meter anders kunnen ze je aanvallen en dat is niet goed voor de gezondheid. Het toppunt was een kudde van ongeveer 500 wilde rendieren, daarvan kwam een groepje jonkies op ons afgerend denkend dat we de kudden waren, erg mooi.

Vogeleiland Runde

Een prachtige wandeling over het vogeleiland Runde aan de westkust waar we 4 zeearenden zagen en nog veel andere vogels als kuifaalscholvers en drieteenmeeuwen, helaas geen papegaaiduikers.

Gletsjer beklimmen

Een tocht van 3 uur over de Nigaardsbreen een uitloper van de Jostedalsbreen, de op 1 na grootste gletsjer van Europa. Met ijshaken aan je schoenen, gewapend met een ijsbijl en verbonden aan een gids via touwen gingen we de gletsjer op richting hoofdgletsjer. Het ijs was zo scherp dat je ook handschoenen aan moest anders haalde je je handen open. Op het hoogste punt liepen we op richels van 50 cm breed en aan weerskanten diepe spleten. Heel indrukwekkend!

Prachtige gebieden

Het prachtige weer met temperaturen tussen 20 en 30 graden en de zeer weinige muggen. De reis leidt langs prachtige gebieden en over hooggelegen weggetjes die alleen in de zomer open zijn. Ook kom je door een flink aantal tunnels, als je de Hardangervidda (hoogvlakte) op rijdt ga je zelfs door een spiraaltunnel, bij elkaar hebben we zon 80 km tunnel gehad. Elke berg, hoogvlakte en fjord zijn weer mooier dan de vorige, een reis met een hoog oohhhh-wat-mooi gehalte. We hebben veel prachtige wandelingen gemaakt die nooit te moeilijk of te zwaar waren. Heel leuk was ook om boven op een berg of aan een rivier in een bos lekker te picknicken, paddenstoelen en bessen van de grond te plukken en een soepje te koken. 

We waren heel benieuwd naar de reactie van onze kinderen die eigenlijk alleen maar camping, disco en survivalteams hadden meegemaakt. Ze vonden het echt fantastisch en daardoor was het ook voor ons een onvergetelijke reis. De volgende trip is alweer geboekt.

Uitzicht vanaf Prestholtstien op de Hardangervidda

Ontdek deze bestemming

Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.3
Autorondreis

Grethe

15-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Noorwegen

Verblijf bij de Sognefjord en Hardangerfjord

Met de hond
Met de kinderen
8.3
Autorondreis

Lise

21-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Noorwegen

Prachtige natuur en inspirerende steden

Met de hond
Met de kinderen
8.4
Autorondreis

Jente

18-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Noorwegen

Verblijf in Hedmark, Jotunheimen en de fjorden

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit