Opladen in de nationale parken van Engeland en Wales

Geplaatst door Rick Schaak op maandag 13 juni 2022

Tijd doorbrengen in de natuur is goed voor de gezondheid: het gaat stress tegen, verbetert het kortetermijngeheugen en kan verhoogde bloeddruk omlaag brengen (lees bijvoorbeeld eens het boek The Nature Fix: Why Nature Makes Us Happier, Healthier, and More Creative van Florence Williams). Reden genoeg om de komende vakantie de nationale parken van Engeland en Wales te bezoeken:

1. De glooiende heuvels van het Lake District

In het noordwesten van Engeland, tegen de grens met Schotland, vind je het Lake District. Glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en spiegelende meren: het is niet gek dat schrijfster Beatrice Potter verliefd werd op de regio en er inspiratie opdeed voor haar beroemde boeken over Peter Rabbit (Broer Konijn), waarin de prachtige landschappen vaak een hoofdrol spelen. Bezoek het dorpje Grasmere en maak een rondwandeling om de meren Grasmere Lake en Rydal Water.

2. Roadtrip door het Peak District

Het Lake en Peak District wedijveren vaak met elkaar als de vraag wordt gesteld: welk nationaal park is het mooiste van Engeland? Het antwoord is nooit duidelijk en hangt misschien ook af van persoonlijke voorkeuren. Het Peak District is op veel plekken iets ruiger en qua uitzichten wat dramatischer dan het Lake District. Maar in beide gebieden maak je prachtige wandelingen en (als je sportief bent aangelegd, want de hoogteverschillen zijn aanzienlijk): zelfs fietsen of mountainbiken. Zeker doen: met de auto over Winnats Pass, een onvergetelijk mooie autoroute.

3. Wilde pony’s in Dartmoor

Heb je een paardenmeisje of -jongen in het gezin, dan kan de vakantie met een trip door Dartmoor Nationaal Park in Devon niet meer stuk. Maar ook voor anderen vormen de wilde pony’s die loslopen over de met heide begroeide granieten heuvels van Dartmoor een machtig gezicht. Stop voor scones met clotted cream en jam bij het Two Bridges Hotel, of trek de wandelschoenen aan voor een mooie hike.

4. Hoge toppen in Snowdonia Nationaal Park

Ook Snowdonia Nationaal Park vind je in Wales. Het is bekend vanwege Snowdon, met 1085 meter de hoogste berg van Wales en een geliefde bestemming voor bergwandelaars. Ook als je geen ambitie hebt om naar de top te lopen, haal je hier je hart op in dit prachtige nationale park. Neem het treintje naar de top (niet in de winter) of maak wandelingen in de lager gelegen gebieden. Een leuk adres voor een pint of cuppa tea is het iconische Pen-Y-Gwryd berghotel, waar op het plafond de handtekeningen van bekende bergbeklimmers als Hillary en Mallory staan.

5. Pembrokeshire Coast Nationaal Park: ruige kliffen

Het Wales Coast Path is met een lengte van 1400 kilometer misschien een beetje veel van het goede, maar wil je een stukje ervan proeven, doe dat dan in het Pembrokeshire Coast Nationaal Park in Wales. Hier liggen misschien wel de mooiste en meest spectaculaire delen van het kustpad. Je wandelt over ruige kliffen en zandstranden. De zee kleurt van azuurblauw en turquoise (het lijkt dan net of je in de Cariben bent) tot woeste tinten grijs, afhankelijk van het jaargetijde en het weer. Wandel ook even door het sympathieke plaatsje St. David’s met z’n mooie kathedraal.

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
8.5
Autorondreis

James

12-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Engeland

Reis naar de Engelse Rivièra en Cornwall

Aanbieding
Met z'n tweeën
7.8
Autorondreis

Rhys B&B

14-daagse autorondreis langs B&B’s

Wales, Engeland

Ontdek de schoonheid van Midden-Engeland en Wales

€ 100 korting per boeking

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
8.3
Autorondreis

Glyn Hotels

8-daagse autorondreis langs hotels

Wales

Complete rondreis door Wales

Met z'n tweeën
8.0
Autorondreis

Bronwyn Hotels

20-daagse autorondreis langs hotels

Schotland, Ierland, Engeland

De hoogtepunten van Schotland, Ierland en Engeland

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit