The Burren in Ierland

Op vakantie met minder plastic

Geplaatst door Daniëlle Kuil op maandag 17 april 2023

Op onze bestemmingen reis je door de mooiste natuurgebieden ter wereld. We houden dat graag zo, ook voor toekomstige generaties. Wij proberen stap voor stap duurzamer te worden en een onderdeel hiervan is dat wij, samen met ca. 200 andere reisorganisaties, de Plastic Pledge hebben ondertekend. Met deze pledge willen we plasticvervuiling op vakantiebestemmingen tegengaan. Ook scheiden wij op kantoor natuurlijk ons plastic afval. Ook jij kan helpen. Lees onze 6 tips voor een vakantie met minder plastic.

1. Neem een hervulbare fles mee om water bij te vullen.

Wist je dat het oneindig duurt voordat een plastic flesje is afgebroken? Daarom stop je natuurlijk een Dopper of andere hervulbare drinkfles in je reistas of koffer. Gemiddeld gebruiken reizigers 30 plastic flessen per persoon tijdens een vakantie van 2 weken. Zo bespaar je enorm veel plastic!

Op reis met minder plastic in Noorwegen

2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes

Bij een vakantie naar Engeland hoort natuurlijk ook een gin tonic of andere typische Engelse cocktail. En ken je de Fjellbekk uit Noorwegen? Dat is een cocktail met de populairste likeur van het land, aquavit, met wodka, citroen en limoen. Bestel er één zonder plastic rietje en neem je eigen rietje mee! Tegenwoordig zijn er veel duurzame alternatieven voor het plastic rietje, bijvoorbeeld van metaal of bamboe. Rietjes en ander wegwerpplastic zoals borden en bestek zijn vanaf 2021 verboden in de EU. Zeg tot die tijd nee tegen plastic rietjes.

3. Haal je groenten en fruit bij de lokale groenteboer

Bezoek de lokale Boerenmarkt tijdens je vakantie naar Schotland. Groenten en fruit zijn vaak niet verpakt in plastic op markten. En leuke extra’s:  je koopt seizoensproducten, je support lokale ondernemers en je proeft natuurlijk ook een verse zalm, zelfgemaakte jam en lokaal gebrouwen bier! Ook op onze andere bestemmingen vind je vanzelfsprekend leuke markten.

Lokale groenteboerderij in Noord-Jutland

4. Neem een extra tasje mee

Een extra (opvouwbaar) tasje in je bagage weegt bijna niks en tijdens je vakantie kan je zo je plasticverbruik verminderen. Wist je dat de stevige tassen (big shoppers) van (gerecycled) polypropyleen, PET, of jute het meest milieuvriendelijk zijn? Ook een opvouwbaar nylon tasje is een duurzame keuze, en een katoenen tas als je hem vaker dan 75 keer gebruikt. Een draagtas met een stevig plastic handvat, die je bij de kassa van de supermarkt koopt, is voor het milieu ook goed als je hem vaker dan 10 keer gebruikt.

5. Neem zelf shampoo & douchegel/ zeep mee

Zo bespaar je weer kleine shampoo & douchegel verpakkingen in de accommodatie waar je verblijft. Wist je dat je tegenwoordig ook shampoobars hebt die je zonder verpakking koopt, waardoor je helemaal geen plastic gebruikt?

6. Check of je mee kan doen aan een lokale ‘beach clean up’.

Met ons kan je bijvoorbeeld in Noorwegen meedoen aan de Ocean Clean Up kajaktrip. Zo geniet je van de schoonheid van de Lofoten en help je mee met het opruimen van de plasticsoep en ander zwerfafval in de oceaan.    

Bronnen: ANVR, Milieucentraal & NL Schoon

Ocean Clean Up Kajaktrip in Noorwegen

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
8.3
Fly Drive

Gittan

10-daagse rondreis langs vakantiewoningen

Zweden, Noorwegen

Rustig reistempo met volop wandelmogelijkheden

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit