Jökulsárlón gletsjermeer

Ontdek onontdekt IJsland

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op maandag 24 oktober 2022

IJsland is booming. Logisch, de natuur in dit land is bijna buitenaards, dat wil je een keer gezien hebben. Iedereen bezoekt de bekendste geisers, ijsbergenmeer Jökulsárlón, nationaal park Thingvellir en waterval Gulffoss. Zeker allemaal doen! Maar er zijn ook nog onontdekte plekken...

Zwemmen onder het noorderlicht

De warmwaterbaden zijn niet te missen tijdens een reis naar IJsland. Er zijn veel verschillen baden: van klein en rustig tot populaire hotspots. De bronnen van Mývatn zijn aangenaam warm en al wat minder druk, maar het rustigste zwem je in de Secret Lagoon in Flúdir, ook nog eens het oudste zwembad van het land. Het is er rustig én spectaculair. Met alleen je hoofd boven het warme water uit, heb je perfect zicht op een kleine geiser die elke vijf minuten uitbarst. En heb je geluk, dan ontrollen ook de dansende groene flarden van het noorderlicht zich boven je hoofd.

Wij hebben de beste tips voor zwemmen in IJsland voor je een op rijtje gezet, want een bezoekje aan een zwembad of warmwaterbron mag niet ontbreken.

Secret Lagoon in IJsland

Met spikes de gletsjer op

Wil je eens wat anders dan een wandelingetje over het strand of door het bos? Maak een gletsjerwandeling! Op het vlakke deel van de gletsjer Sólheimajökull kun je makkelijk zelf even rondlopen, maar wil je verder - en steiler - dan moet je onder begeleiding van een gids. Die zorgt voor schoenen met spikes en vertelt je bovendien alles over de gletsjer, de ijsgrotten en de regelmatig actieve vulkaan Katla die boven de gletsjer uittorent.

Maak een gletsjerwandeling op de Vatnajökull

Dwars door de rivieren in het binnenland

De ringweg die rond het hele eiland langs de kust slingert, is smal maar goed te rijden. Als je tenminste rekening houdt met de schapen waarmee je de weg deelt. Maar wil je het echte avontuur, dan ga je het binnenland in. Dat kan alleen in de zomermaanden en alleen met een 4x4. Houd er ook rekening mee dat je rivieren moet oversteken. Maar dat doe je graag als je tussen gletsjers doorrijdt, langs woestijnen van lava of een waterval die zich over basaltzuilen naar de aarde stort.

Kies uit de hooglandroutes Sprengisandur (F26) en Kjölur (F35) tijdens de Björk rondreis. Een van de highlights van de laatste is Hveravellir, een oase van hemelsblauwe, heerlijk warme poelen. Om lekker bij te komen van je avonturen in de binnenlanden!

Met een 4x4 kan je het binnenland van IJsland door, ook door de rivieren!

Ontdek het ruigste land

Over onontdekt gesproken. Midden in de Noord-Atlantische Oceaan, zo ver van alle land dat haast niemand ze weet te vinden, liggen de Faeröer Eilanden. Een bootreis naar IJsland is de perfecte aanleiding om een tussenstop te maken in dit eilandenrijk dat, als IJsland niet zou bestaan, het ruigste land van Europa zou zijn. Achttien eilanden vol vogels, schapen, daken van gras en een natuur die je de adem beneemt. Felgekleurde dorpjes liggen in de plooien van intens groene fjorden, hoofdstad Tórshavn ('Haven van Thor') is popperig als Madurodam maar ook modern. Met vuurtorens, watervallen en weersomstandigheden die in een minuut kunnen omslaan, is hier altijd wat te beleven.

Faeröer Eilanden heeft veel kleine felgekleurde dorpjes

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.3
Fly Drive

Yrsa

7- of 9-daagse rondreis langs hotels

IJsland

Introductiereis met rustig reistempo inclusief Secret Lagoon

Actieve vakanties
Met de kinderen
9.0
Fly Drive

Summer Adventure Iceland

9-daagse actieve vakantie met verblijf in vakantiewoning

IJsland

Met het gezin wandelen op een gletsjer en in een lavatunnel

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit