Ontdek onontdekt IJsland

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op maandag 02 maart 2020

IJsland is booming. Logisch, de natuur in dit land is bijna buitenaards, dat wil je een keer gezien hebben. Iedereen bezoekt de bekendste geisers, ijsbergenmeer Jökulsárlón, nationaal park Thingvellir, de Blue Lagoon en waterval Gulffoss. Zeker allemaal doen! Maar er zijn ook nog onontdekte plekken...

Zwemmen onder het noorderlicht

De Blue Lagoon, met water van 39 graden temidden van lavavelden, is het bekendste natuurlijke warmwaterbad van IJsland. De bronnen van Myvatn zijn net zo aangenaam warm maar al wat minder druk. Maar het rustigste zwem je in de Secret Lagoon in Fludir, ook nog eens het oudste zwembad van het land. Het is er rustig én spectaculair. Met alleen je hoofd boven het warme water uit, heb je perfect zicht op een kleine geiser die elke vijf minuten uitbarst. En heb je geluk, dan ontrollen ook de dansende groene flarden van het noorderlicht zich boven je hoofd.

Met spikes de gletsjer op

Wil je eens wat anders dan een wandelingetje over het strand of door het bos? Maak een gletsjerwandeling! Op het vlakke deel van de gletsjer Sólheimajökull kun je makkelijk zelf even rondlopen, maar wil je verder - en steiler - dan moet je onder begeleiding van een gids. Die zorgt voor schoenen met spikes en vertelt je bovendien alles over de gletsjer, de ijsgrotten en de regelmatig actieve vulkaan Katla die boven de gletsjer uittorent.

Dwars door de rivieren in het binnenland

De ringweg die rond het hele eiland langs de kust slingert, is smal maar goed te rijden. Als je tenminste rekening houdt met de schapen waarmee je de weg deelt. Maar wil je het echte avontuur, dan ga je het binnenland in. Dat kan alleen in de zomermaanden en alleen met een fourwheeldrive. Houd er ook rekening mee dat je rivieren moet oversteken. Maar dat doe je graag als je tussen gletsjers doorrijdt, langs woestijnen van lava of een waterval die zich over basaltzuilen naar de aarde stort.

Kies uit de hooglandroutes Sprengisandur (F26) en Kjölur (F35). Een van de highlights van de laatste is Hveravellir, een oase van hemelsblauwe, heerlijk warme poelen. Om lekker bij te komen van je avonturen in de binnenlanden!

Ontdek het ruigste land
Over onontdekt gesproken. Midden in de Noord-Atlantische Oceaan, zo ver van alle land dat haast niemand ze weet te vinden, liggen de Faeröer Eilanden. Een bootreis naar IJsland is de perfecte aanleiding om een tussenstop te maken in dit eilandenrijk dat, als IJsland niet zou bestaan, het ruigste land van Europa zou zijn. Achttien eilanden vol vogels, schapen, daken van gras en een natuur die je de adem beneemt. Felgekleurde dorpjes liggen in de plooien van intens groene fjorden, hoofdstad Tórshavn ('Haven van Thor') is popperig als Madurodam maar ook modern. Met vuurtorens, watervallen en weersomstandigheden die in een minuut kunnen omslaan, is hier altijd wat te beleven.

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit