De leukste outdoor-activiteiten in Noorwegen. Foto: Sven-Erik Knoff - Visit Norway

Noorwegen: de leukste outdoor-avonturen voor families

Geplaatst door Carla Hazenberg op vrijdag 16 december 2022

Noorwegen is dé bestemming als je van outdoor activiteiten houdt; de fjorden en eindeloze bossen zijn de ideale omgeving om door te wandelen en fietsen. Maar er is meer te doen! Kies voor raften over een wilde rivier of ga op zoek naar de meest afgelegen plekken in Noorwegen. Wat je ook gaat doen; de natuur staat centraal.

Hiken door de nationale parken

Tussen Oslo en Trondheim liggen maar liefst zes nationale parken: Dovrefjell, Rondane, Jotunheimen, Breheimen, Reinheimen en Dovre. In deze nationale parken, of zeg maar gerust bossen, maak je typische, Noorse hikes! Of je kiest voor een lange of kortere wandeling: je komt er sowieso locals tegen. Of soms helemaal niemand.  

Voor sportieve families liggen er uitdagende routes waarbij soms ook geklauterd en geklommen moet worden. Wie het wat rustiger aan wil doen, kiest voor de vlakkere routes in de dalen. Een wandeling die je écht niet moet missen tijdens een rondreis door Noorwegen, is de zes kilometer lange route naar de top van de Preikestolen. Je doet er vier uur over (heen en terug), maar die hike wordt helemaal goedgemaakt door het uitzicht. Begin wel vroeg, want de top trekt dagelijks veel bezoekers.

Ga wandelen in een van de vele nationale parken van Noorwegen, zoals in Rondane Nationaal Park

Raften op de Sjoa-rivier

Vanaf 7 jaar oud mogen de kids mee met een speciale family-rafting tocht op de rivier de Sjoa. Trek je wetsuit en zwemvest maar aan zet je helm op. De Sjoa begint in het meer 'Gjende' in het Jotunheimen Nationaal Park dat centraal in het zuiden van Noorwegen ligt. De rivier stroomt richting het oosten en is bijna 100 kilometer lang. Langs de rivier zijn verschillende raftingcentra, maar kijk goed naar de zwaarte van de tochten en de leeftijdscriteria. Er zijn categoriën voor volwassen, voor tieners vanaf 15 jaar en voor kids vanaf 7 jaar.

Ook raften is een van de leuke outdoor-activiteiten van Noorwegen en het mag al vanaf 7 jaar

Downhill mountainbiken

Met downhill mountainbiken heb je de lust van mountainbiken door prachtige natuur, maar niet de last van het naar boven fietsen. Een mooie route is die van Berekvam naar Flåm waar je vanaf ruim 300 meter hoogte afdaalt naar de vallei. De track is ongeveer 11 kilometer en duurt ongeveer een uur - tenzij je vaak stopt voor foto's. Sommige delen zijn wat steiler, dus ideaal voor sportieve gezinnen met iets oudere kinderen.

Tip! Vlakbij ligt de Flåm Railway; één van de mooiste treinroutes van Europa.

Ga downhill met de mountainbike van Berekvam naar Flåm, een leuke tocht om te maken met het hele gezin

Slapen in een kampeerhut

Hout verzamelen in het bos, samen met papa of mama een vuurtje stoken en 's ochtends zwemmen in zee of een bergmeertje. Met kamperen ervaar je op een ultieme manier het buitenleven en een kampeerhut is nog iets comfortabeler dan een tent. Bedden staan klaar en vaak is er een kleine kookgelegenheid. Ook fijn: de meeste hutten hebben een veranda, een perfecte plek om 's avonds eindelijk dat boek uit te lezen. Leuke kampeerhutten staan op Namsos Camping, dat aan een zwemmeer met een eigen strandje ligt.

Verblijf in een kampeerhut, bijvoorbeeld in Pluscamp Sandvik Camping in Gaupne in Fjord Noorwegen

Vaar naar een onbewoond eiland

Ga met een Noorse gids het Nissermeer op, bij Vrådal. Hij vertelt verhalen over de lokale natuur en neemt je mee naar een van de onbewoonde eilandjes in het meer. Daar maak je een kampvuurt van zelf bij elkaar gesprokkeld hout! 

Ook zin in een vakantie vol avontuur? Bekijk de rondreizen door Noorwegen van Buro Scanbrit.

Nissermeer nabij Vrådal

Ontdek deze bestemming

Aanbieding
Met de hond
Met de kinderen
8.1
Autorondreis

Frida met Stena Line

13-, 14- of 17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

De beste introductiereis voor Noorwegen

€ 100 korting per boeking

Met z'n tweeën
8.3
Autorondreis

Håkon

25- of 32-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Zweden, Noorwegen, Finland

Afwisselende reis met als einddoel de Noordkaap

Aanbieding
Met de kinderen
8.0
Autorondreis

Annika

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Zweden, Noorwegen

Populaire combinatie van Zweden en Noorwegen

€ 200 korting per boeking

Met de hond
Kampeerhut

Namsos Camping

Noord-Noorwegen, Namsos

Omgeven door beschermd natuurgebied

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit