De leukste outdoor-activiteiten in Noorwegen, ga bijvoorbeeld mountainbiken

Noorwegen: de leukste outdoor-avonturen voor families

Geplaatst door Carla Hazenberg op donderdag 07 oktober 2021

Niets lekkerder in de vakantie dan unpluggen (ja, ook de iPad van de kinderen) en met zn allen naar buiten. Noorwegen is natuurlijk het ultieme outdoorparadijs. Een paar tips.

Hiken door de nationale parken

Tussen Oslo en Trondheim liggen maar liefst zes nationale parken: Dovrefjell, Rondane, Jotunheimen, Breheimen, Reinheimen en Dovre. Je kunt er klassieke lange hikes maken, of kies voor kortere wandelingen. Voor sportieve families liggen er uitdagende routes waarbij soms ook geklauterd en geklommen moet worden. Wie het wat rustiger aan wil doen, bijvoorbeeld om jongere kinderen te laten wennen aan het hiken, kiest voor de vlakkere routes in de dalen. Een wandeling die natuurlijk ook niet mag ontbreken tijdens een rondreis door Noorwegen, is de zes kilometer lange route naar de top van de Preikestolen. Je doet er vier uur over (heen en terug). Begin wel vroeg, want de top trekt dagelijks veel bezoekers.

Ga wandelen in een van de vele nationale parken van Noorwegen, zoals in Rondane Nationaal Park

Raften op de Sjoa-rivier

Vanaf 7 jaar oud mogen de kids mee met een speciale family-rafting tocht op de rivier de Sjoa. Wetsuit aan, zwemvest overheen, helm op en peddelen maar met z'n allen. De Sjoa begint in het meer Gjende in Jotunheimen Nationaal Park, centraal in het zuiden van Noorwegen. Hij stroomt richting het oosten en is bijna 100 kilometer lang. Langs de rivier zijn verschillende raftingcentra. Kijk goed naar de zwaarte van de tochten en de leeftijdscriteria. Er zijn categorien voor volwassen, voor tieners vanaf 15 jaar en voor kids vanaf 7 jaar.

Ook raften is een van de leuke outdoor-activiteiten van Noorwegen en het mag al vanaf 7 jaar

Downhill mountainbiken

Met downhill mountainbiken heb je de lust van mountainbiken door prachtige natuur, maar niet de last van het naar boven fietsen. Een mooie route is die van Berekvam naar Flåm. Je begint op ruim 300 meter hoogte en daalt af naar de vallei. De track is ongeveer elf kilometer lang en je doet er afhankelijk van hoe goed je je remmen inknijpt en hoe vaak je stopt voor fotos van de ongerepte omgeving ongeveer een uur over om weer beneden te komen. Sommige delen zijn wat steiler, dus geschikt voor sportieve gezinnen met iets oudere kinderen. Vlakbij ligt de Flåm Railway, leuk om te combineren.

Ga downhill met de mountainbike van Berekvam naar Flåm, een leuke tocht om te maken met het hele gezin

Slapen in een kampeerhut

Hout verzamelen in het bos, samen met papa of mama een vuurtje stoken en 's ochtends zwemmen in zee of een bergmeertje. Met kamperen ervaar je op een ultieme manier het buitenleven en een kampeerhut is nog iets comfortabeler dan een tent. Bedden staan klaar en vaak is er een kleine kookgelegenheid. Ook fijn: de meeste hutten hebben een veranda, een perfecte plek om 's avonds eindelijk dat boek uit te lezen. Leuke kampeerhutten staan bijvoorbeeld op Namsos Camping, dat aan een zwemmeer met een eigen strandje ligt.

Verblijf in een kampeerhut, bijvoorbeeld in Pluscamp Sandvik Camping in Gaupne in Fjord Noorwegen

Vaar naar een onbewoond eiland

Ga met een Noorse gids het Nissermeer op. Hij vertelt verhalen over de lokale natuur en neemt je mee naar een van de onbewoonde eilandjes in het meer. Daar maak je een kampvuurtje van zelf bij elkaar gesprokkeld hout en misschien gaat er wel een visje dat jullie eerder hebben gevangen op het vuur. Het Nissermeer ligt bij Vrådal.

Ook zoveel zin in een vakantie vol avontuur? Bekijk onze rondreizen door Noorwegen!

Nissermeer nabij Vrådal

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
8.3
Autorondreis

Frida

13-, 14- of 17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

De beste introductiereis voor Noorwegen

Met de hond
Met de kinderen
7.6
Autorondreis

Annika

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Zweden, Noorwegen

Populaire combinatie van Zweden en Noorwegen

Met z'n tweeën
8.5
Autorondreis

Håkon

25- of 32-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Zweden, Noorwegen, Finland

Afwisselende reis met als einddoel de Noordkaap

Actieve vakanties
Met z'n tweeën
8.0
Fly Drive

Summer Adventure Rondom Ålesund

10-daagse actieve rondreis langs hotels

Noorwegen

Verblijf in Ålesund en het noordelijk fjordengebied

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit