Aan de zuidkust van Engeland vind je gewoon palmpomen!

Na regen komt zonneschijn. Ook in Groot-Brittannië en Ierland!

Geplaatst door op woensdag 28 december 2022

Het regent daar toch altijd? Dit is een vraag die vaak voorbij komt als het gaat over vakanties naar Groot-Brittannië en Ierland. In onze gedachten worden deze landen blijkbaar overspoeld door een eindeloze golf van regen en mist, die dan abrupt stopt als deze de andere kant van het kanaal heeft bereikt. Zoals veel ervaren reizigers naar deze landen weten, valt het vaak wel mee met al die regen. En die winterjas kan ook best thuis blijven tijdens een zomervakantie. Het weer is niet zo veel anders dan in Nederland. Het kan hier ook dagen regenen in de zomer, maar ook stralend zonnig weer zijn. Lees hieronder mijn ervaring met het weer in deze landen!

Ontmoet het mysterieuze gezicht van Schotland

Het grote verschil met Nederland is dat het in deze landen vaak wel prachtig is als het regent. Mijn allereerste reis naar Schotland was een regenachtige drieweekse autoreis. Zelfs in die druilerige regen heeft het land iets magisch. Na een regenachtige nacht stappen we onze auto weer in. Iets verderop zien we mensen staan met camera’s. We stappen uit en draaien ons om naar een landschap dat ik niet meer vergeet. Boven het Loch hangen dreigende wolkenpartijen waartussen de zon zich door wringt om in lange lichtbanen precies te stralen op een eeuwenoud kasteel. Castle Stalker blijft voor mij altijd hét beeld van mysterieus Schotland.

Castle Stalker, westkust Schotland

Tropische én kunstzinnige tuinen

De natuuronderzoekers Charles Darwin en Edward Forbed piekerden in 1846 al over de vele mediterrane planten in dit gebied. Hoe ze er ook zijn gekomen, de planten bleven het in ieder geval vooral goed doen door de warme noordwaartse Golfstroom uit Mexico. Dit levert in Ierland op het mooie kleine Garnish Island zelfs twee verschillende tropische tuinen op. In het zuiden van Engeland zijn ook veel kunstzinnig aangelegde tuinen, zoals the Lost Garden of Heligan, het bijzondere Eden Project en Tresco Abbey Garden op de The Isles of Scilly.

Eden Project, Cornwall

Voor elk weertype wat wils

Mijn tip is om vooral de vakantie niet te veel te laten beïnvloeden door het weer. Geniet van mysterieuze landschappen als het regent, van zonovergoten baaien met eindeloze stranden als de zon straalt. Of een indrukwekkende mix van blauwe luchten met dramatische wolkenpartijen en prachtig aangelegde tropische tuinen.

Strand bij Newquay, Cornwall

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Callum

13- of 14-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Schotland

Verblijf op kleinschalige parken met unieke ligging

Aanbieding
Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Brodie

10-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Schotland

Rondje Schotland met overnachting in een kasteel

€ 100 korting per boeking

Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Kirsty Hotels

15-daagse autorondreis langs hotels

Schotland

Complete rondreis incl. Skye en de noordelijke Hooglanden

Met z'n tweeën
8.0
Autorondreis

William Wallace

19-daagse autorondreis langs hotels

Schotland

De ultieme rondreis door adembenemend Schotland

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit