Wilderness Hotel Muotka in Sodankylä

De mooiste accommodaties in Fins Lapland

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op woensdag 15 november 2023

Als je de winter in het betoverende, ijzig koude noorden van Finland doorbrengt, is er maar één wens voor de nacht: een knus en warm bed. En geloof het of niet, zelfs in de ijskoude accommodaties zoals een sneeuwhotel, ijshotel of glazen iglo kun je dat krijgen. Of kies voor een Finse kota met een glazen dak, zodat je vanuit je bed het magische noorderlicht in Finland kan bewonderen. Wij nemen je mee naar de drie meest adembenemende accommodaties - om spontaan voor te smelten...

Hiervoor blijf je graag wakker

Van slapen komt misschien niet zo veel. Maar dat is niet erg, want wanneer heb je nou de kans om zo veel sterren te zien? Of het noorderlicht terwijl je tot je neus onder de dekens ligt? De Finse kota's van Northern Light Village zijn net als alle andere kota's van hout gemaakt en hebben zes, acht of tien hoeken. Wat ze bijzonder maakt, is het dak. Dat is van glas! Want midden in een winters bos, waar de takken van de naaldbomen zwaar van de sneeuw zijn, lig jij heerlijk warm naar de sterren te kijken. Of misschien zelfs het noorderlicht! Slapen kan later ook nog... Hier kan je écht goed het noorderlicht zien.

In Saariselkä in Fins Lapland liggen de kota's van Northern Light Village

Draai met de sterren mee

De Inuit doen niet anders. Voor veel volken in het noorden is het de gewoonste zaak van de wereld om in een iglo te slapen. Voor ons is het een ervaring om nooit te vergeten. En helemaal als je iglo niet van sneeuw is maar van glas. Want dan zie je ook nog eens wat. Grote steden met veel lichtvervuiling zijn er in Lapland niet. Vanuit de glazen iglo's van Levin Iglut zie je vanuit je bed alle sterren aan de hemel. Of het noorderlicht natuurlijk - als je geluk hebt. Je bed is draaibaar zodat je steeds met de mooiste sterren kunt meebewegen. Overdag zit je trouwens ook goed in je iglo. Vanaf de 340 meter hoge berg waar je slaapt, is het uitzicht ook bij daglicht adembenemend. Je hoeft je iglo helemaal niet uit, je hebt er alle comfort. En: ook al is het -30, de ruiten beslaan niet.

Overnacht in de glazen iglo's van Levin Iglut

Koude kunst

Het is koud, kunst en het is elk jaar helemaal nieuw. Elk jaar opnieuw creëren Finse ijs- en sneeuwkunstenaars vanuit het niets het sneeuw- en ijshotel SnowVillage. Zes weken lang bouwen ze aan de kamers van sneeuw, een restaurant van ijs - met stoelen van ijs - en de coolste bar van de wereld waar je ijskoude cocktail drinkt uit een glas van ijs. Van 20 miljoen kilo sneeuw en 300.000 kilo ijs maken ze elk jaar weer een nieuw kunstwerk.  

Of het buiten nu +5 of -30 graden is, de temperatuur in de bar is altijd een stabiele -5. Niet heel warm, nee, maar gewikkeld in een dekentje en met een kop warme chocola tussen je handschoenen krijg je het niet koud. Ook met de juiste winterkleding zit je heerlijk comfortabel. En om te slapen? Op je bed van ijs ligt een warme rendierhuid en je slaapt in een thermische slaapzak. En 's ochtends word je gewekt met een glas warme bessensap. En een diploma, want je bent natuurlijk wel een béétje een held als je ijskoud hebt overnacht.

Lapland Hotel SnowVillage in Kittilä, Fins Lapland

Meer bijzondere accommodaties

Van de sprookjesachtige ijshotels onder de noorderlichtgevulde hemel tot de gezellige houten chalets verscholen in de besneeuwde bossen, er is voor elk type reiziger en elke droom een unieke plek om te verblijven. Geniet van de magie van het noordelijke Scandinavië, of je nu verlangt naar avontuurlijke huskysafari's, romantische avonden bij het knetterende haardvuur of gewoon de betoverende stilte van de winterwildernis. Vergeet niet je thermische kleding mee te nemen, want deze bestemmingen zijn letterlijk en figuurlijk 'cool'!

Ontdek alle bijzondere accommodaties in Finland, Noorwegen en Zweden om bij weg te smelten!

Hotel Santa's Ra

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
Wintersport

Northern Lights Village

2-daags arrangement met verblijf in bijzondere accommodatie

Fins Lapland, Saariselkä

Finse houten kota's met glazen dak

Met z'n tweeën
Wintersport

Levin Iglut

2-daags arrangement met verblijf in bijzondere accommodatie

Fins Lapland, Levi

Luxe glazen iglo's onder een prachtige sterrenhemel

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit