Mijn avontuur in Lapland

Geplaatst door Joyce Lodewijks op vrijdag 12 mei 2023

Fins Lapland: het klinkt als een sprookje. En dat is het ook, weet onze reisspecialist Joyce Lodewijks als geen ander. Zij vertelt in dit blog over haar avontuur in deze wildernis én wat je absoluut niet mag missen tijdens een wintervakantie in dit gebied.

Kijk uit het vliegtuig raampje!

Ik kan bijna niet wachten tot we geland zijn en mijn avontuur in Fins Lapland écht kan beginnen. Al een poosje geleden zijn we de denkbeeldige Poolcirkel overgevlogen. De camera aan de buitenkant van het vliegtuig, dat richting het noorden van Finland koerst, registreert de landschappen waar we overheen vliegen. Net als bijna alle beeldschermen om me heen staat het mijne ingesteld op deze live camera. Want wie heeft er een Amerikaanse serie nodig om de tijd te doden als je dit soort filmische beelden onder je door ziet schuiven? Bergen sneeuw maken het landschap hier in het Hoge Noorden wit, zacht en aaibaar. Het ziet er bijna uit als een zacht donzen dekbed, waar je jezelf zo in kunt laten vallen...

Huisjes in de sneeuw in Finland

Ga in de sauna boven de poolcirkel

Na een dag in de buitenlucht warm je lekker op in de hete sauna. De sauna is onderdeel van de Finse cultuur én moet je zeker niet overslaan tijdens je wintervakantie. De ultieme saunabeleving is pas compleet met een duik in ijswater óf door het maken van een sneeuwengel. Werkwijze: laat je achterover vallen in een vers stuk sneeuw (eerst even checken of er niets onder ligt) en beweeg je armen van boven naar beneden om de afdruk voor de vleugels te maken. Of ik in het ijswater ben gesprongen? Tja... Laten we zeggen dat ik het bij -10 graden al behoorlijk intens vond. En die sneeuwengel dan? Die maak ik een dag later, lekker warm in mijn skikleding. Bij veel vakantiewoningen in Fins Lapland heb je een privé sauna. Ideaal!

Sauna in Fins Lapland

Ontdek de pistes

Tevreden over mijn sneeuwengel huur ik schoenen en skis, neem een sleeplift naar boven en speel een beetje met de punten van mijn ski's in de sneeuw. Wat ik gehoord heb over de sneeuw boven de Poolcirkel klopt: het is licht en droge poeder. Bijna alsof het niet echt is. Eenmaal bovenaan de helling kijk ik het dal in. Een mooie, brede en vooral rustige piste spreidt zich voor me uit. Waar zijn toch al die mensen? Wintersport hier is écht een andere belevenis dan in de Alpen. Ik zet af en zweef de vrijwel lege piste af. Dus dit is wat ze bedoelen met poeder rijden! Mijn ski's glijden als messen moeiteloos door het verse, vannacht gevallen laagje sneeuw. De kwaliteit van de sneeuw is hier bijna altijd zo, verzekert een local me. Ik kan het uit eigen ervaring vertellen; de pistes in Levi en Ylläs zijn echte aanraders!

Wintersport in Fins Lapland is écht een andere belevenis dan in de Alpen

Doe mee aan excursies

Fins Lapland is een vakantiegebied voor actieve reizigers, ontdek ik al snel. Op het programma staan veel excursies, zoals langlaufen, een sneeuwschoenwandeling, skiën, een huskytocht (wow!), ijsvissen en sneeuwscooteren. Daarvoor hijsen we ons in een thermo-overall (nog over onze skikleding heen). Als teletubbies lopen we rond, tot we plaats mogen nemen op onze eigen scooter. We rijden onder bomen door die net kunstwerkjes zijn door de dikke lagen sneeuw die op de takken liggen, glijden over een ijsmeer en langs open vlaktes. Als de schemering valt gaan we weer huiswaarts. De Finse wilderness lodges die we passeren, zien er gezellig en uitnodigend uit. Met hun verlichte voordeuren en kaarsjes voor de ramen. We maken vaart: tijd voor een warm drankje bij de open haard en misschien nog een rondje in de sauna. Morgen wacht weer een nieuw Fins avontuur.

Enthousiast geworden? Bekijk alle wintervakanties naar Fins Lapland en beleef samen met Buro Scanbrit jouw eigen winteravontuur.

Op sneeuwscootersafari in Fins Lapland

Ontdek deze bestemming

Actieve vakanties
Voor het eerst
8.5
Winter Adventure

Winter Adventure Levi

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Fins Lapland, Levi

Actieve winterweek in populair skigebied

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Met z'n tweeën
8.7
Winter Adventure

Winter Adventure Best of Lapland

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Fins Lapland, Muonio

Incl. 2-daagse huskysafari, rendier- en sneeuwscootersafari

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit