Sango Bay, Durness, North Coast 500

Mijn 5 mooiste uitzichten van Schotland

Geplaatst door Rick Schaak op donderdag 08 juli 2021

Rijdend door Schotland zie je prachtige uitzichten. Mijn favoriete uitzichten zijn die beelden die mij een typisch Schots gevoel geven. Schotse heuvels, kastelen (natuurlijk!), Lochs, een vleugje cultuur en het ruigste stukje van Schotland mag niet ontbreken!

1. Bergpas Carter Bar

Er zijn heel wat wegen om in Schotland te komen, maar één route blijf ik magisch vinden. Het mooiste vind ik deze weg vanuit het zuiden. Langzaam kronkelt de A68 zich door de Cheviot Hills omhoog naar het uitzichtpunt dat ook meteen de grens met Schotland is. Het grote blauwe bord met “Welcome to Scotland” of in het Gaelic “Failte gu Alba” is het eerste wat je ziet. Daarna het weidse uitzicht over de Schotse heuvels met vaak op de achtergrond de doedelzakgeluiden van de “Border Piper” die hier bijna altijd speelt. Een waar welkom in Schotland!

Carter Bar viewpoint

2. Castle Stalker

Wie aan Schotland denkt heeft vaak een beeld van een robuust kasteel, een loch en verlaten natuur. Let goed op als je van Oban naar Fort William rijdt, want als je niet achterom kijkt mis je het uitzicht zo. Het robuuste kasteel ligt hier op een eilandje in Loch Laich. Het kasteel is op zijn mooist met echt Schots weer: zware wolken met af en toe een zonnestraal die als een spotje op het kasteel schijnt.

Tip: Nóg mooier is het kasteel vanaf de waterrand. Het is een beetje zoeken om bij de aanlegsteiger te komen, maar door de spiegeling van het kasteel in het laagstaande water is dit één van de mooiste uitzichten van Schotland!

Castle Stalker, Argyll, westkust van Schotland

3. Skara Brae op de Orkney Eilanden

Rij tot het verste noordelijke punt van Schotland en neem dan de boot nóg verder. De Orkney eilanden bieden rust, ruimte én weidse uitzichten. Een bijzonder punt is Skara Brae. Dit dorp uit de jonge steentijd is na een zandstorm teruggevonden in de duinen en nu te bezoeken. Erachter ligt een parelwit strand met azuurblauwe zee, dat je eerder in de tropen zou verwachten. Als je bij de opgraving staat voel je de historie en kun je alleen maar bewondering hebben voor het idyllische plekje dat ze hebben gekozen voor hun dorp.

Skara Brae, Orkney

4. Glenfinnan Viaduct en Loch Shiel

Een beeld dat bekend is uit de Harry Potter films: het grote ronde viaduct van Glenfinnan waar de Hogwarths Express al stomend overheen puft. En er is hier nog veel meer te zien! Met een beetje inspanning kom je op een plek hoger op de heuvel waar je het viaduct van boven ziet met hierachter Loch Shiel en het Glenfinnan Monument tussen de ruige bergen. Aan de waterrand kan je zonder inspanning ook van een prachtig uitzicht genieten.

Het Glenfinnan Viaduct, bekend van Harry Potter

5. Sango Bay, North Coast 500

De North Coast 500 loopt langs de Noordkust van Schotland. Nog steeds één van de rustigste en meest ruige stukjes van Schotland. De weg is een heerlijke slingerlijn door het Schotse landschap, met de zee aan de ene kant en de verlaten heuvels aan de andere kant. In dit gebied zijn een paar van de mooiste stranden en baaien van heel Schotland te vinden. Stop bij het plaatsje Durness voor de  Sango Bay. Deze kleine baai ligt verstopt tussen hoge rotsen en heeft een tropisch wit strand. Beklim de trap voor het mooiste uitzichtpunt op de baai.

Tip: Bezoek ook de grootste grot van Schotland, de Smoo Cave dichtbij de Sango Bay.

Smoo Cave, Durness, North Coast 500

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Callum

13- of 14-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Schotland

Verblijf op kleinschalige parken met unieke ligging

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit