Vier het Midzomerfeest in Zweden

Midzomerfeest vieren met de Zweden? Zó doe je dat!

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op vrijdag 16 december 2022

De Zweden hebben hun belangrijkste feestdagen netjes over het jaar verdeeld. Kerst, hartje winter en midzomernacht rond de zonnewende in juni. Hoe vier je dit belangrijke Zweedse feest? Wij geven je 9 tips om het feest als een echte Zweed mee te vieren.

1. Save the date

Midzomer wordt niet precies op de langste dag van het jaar gevierd, maar op de vrijdagavond die tussen 19 en 25 juni valt. Het kán dus wel toevallig net op de langste dag, met die kortste nacht, vallen.

2. Hoe meer, hoe leuker

Midzomer vier je met zo veel mogelijk mensen, pas dan is het echt feest. Heb je Zweedse vrienden? Zorg dat ze je uitnodigen!

3. Naar het platteland

Heb je geen bekenden in Zweden wonen? Verzamel dan al je vrienden en huur met z'n allen een lekker ruim vakantiehuis. Je kent ze wel, licht, met veel hout en die heerlijke Scandinavische hygge-sfeer. Het huis moet wel op het platteland staan. Voor Midsommar trekken alle Zweden naar het bos, de heide of de zee. De steden zijn op deze vrijdag én de zaterdag erna compleet uitgestorven en de winkels zijn dicht.

4. 'Kwak'

Leer thuis alvast het midzomerlied 'Små grodorna', Kleine kikkers. Als je vijftien woorden uit je hoofd kun leren, ben je er al. En 'kwak' (ongeveer de helft van het lied) klinkt in het Zweeds niet zo heel anders dan in het Nederlands. De tekst vind je makkelijk op YouTube, net als filmpjes van het bijbehorende dansje. Zorg ook alvast dat je heupen goed los zijn. Bij een kikkerlied hoort ook hoppen als een kikker!

5. Met z'n allen rond de meiboom

Heb je een goeie vakantieplek gevonden? Zoek het dichtstbijzijnde dorp en dans met de inwoners rond de meiboom, de midsommarstång. De festiviteiten - dansen, eten, het zingen van Små Grodorna - beginnen vaak al in de middag. Veel mensen komen in klederdracht, ze spelen viool en accordeons en de kinderen doen oud-Hollandse, nou ja, in dit geval oud-Zweedse, spelletjes. Denk aan: zaklopen, koekhappen, touwtrekken. En natuurlijk hebben de meisjes allemaal een bloemenkrans in het haar.

6. Midzomer in je haar

Geen dorp in de buurt? Dan heb je het goed gedaan; je zit écht in the middle of nowhere. Het gaat een beetje ver om een boom om te halen om je eigen meiboom van te maken... Maar geen nood! Met een midzomerkrans kom je ook in de stemming. Zoek drie dunne berkentwijgen met veel groen en vlecht die door elkaar. Maak de krans af door er bloemetjes tussen te steken. Madeliefjes, klaver, margrieten, korenbloemen: het maakt niet uit. Neem geen paardenbloemen; die geven vlekken.

7. Eet en zing

Eet haring, aardappelen met dille en aardbeien met room. En zing erbij.

8. En toost!

Drink wodka, dat hoort bij een echt midzomerfeest. Veel wodka, volgens sommige Zweden. Bij elk glaasje brengen ze een uitgebreide toost uit onder het zingen van het drinklied Helan går.

9. Kopje onder

Als je het helemaal goed hebt gedaan, zit je aan zee of aan een meer. En dan ga je aan het eind van het feest zwemmen. De zon gaat toch haast niet onder. Het water is wel koud, maar daar malen de Zweden niet om. De wodka heeft ze voldoende verwarmd (niet de kinderen uiteraard). Het helpt ook om flink te gillen als je het water induikt.

Ook benieuwd geworden? Ontdek de vakanties naar Zweden van Buro Scanbrit.

Ontdek deze bestemming

Aanbieding
Met de e-car
Met de hond
Met de kinderen
8.1
Autorondreis

Arvid met Stena Line

13-, 14- of 17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Populairste gezinsreis door Zweden

€ 150 korting per boeking

Aanbieding
Met de e-car
Met de kinderen
7.6
Autorondreis

Nils

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Rustig reistempo door Midden-Zweden

€ 150 korting per boeking

Met de hond
Met de kinderen
7.7
Autorondreis

Göran

15-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Zweden

Kampeerhut in de bossen of aan een meer

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit