Loch Lubnaig in Loch Lomond & The Trossachs National Park, Schotland

Loch Lomond en The Trossachs

Geplaatst door Rick Schaak op woensdag 08 november 2023

The Trossachs is een mooi bosrijk gebied in Schotland, omgeven door lochs en bergtoppen. Samen met Loch Lomond vormen de Trossachs het eerste Nationale Park van Schotland. En met reden! In dit gebied vind je Schotland in het klein. Het is dan ook een hele geschikte regio voor als je in een paar dagen veel van Schotland wilt ervaren!

Een loch is geen lake

Op mijn eerste dag in het Loch Lomond and The Trossachs National Park, maak ik de fout om iets over lake view te vragen in het hotel waar ik verblijf. You can't call Loch Lomond a Lake, zegt een gechoqueerde Schotse mevrouw. De rest van mijn reis vraag ik diverse Schotten wat het verschil nu eigenlijk is tussen een lake en een loch, maar niemand die het echt uit kan leggen. Wat ze wel zeggen? Een lake is well, ehm. it's English. En daar houden ze natuurlijk niet van. OK. Loch dus. Na wat research online ben ik eruit. De Schotten gebruiken de naam Loch voor een meer of voor inhammen van een zee. Die laatste worden ook wel sea-lochs genoemd. De overige zijn zoetwatermeren. En Loch Lomond is het grootste zoetwatermeer van Groot-Brittannië.

Loch Lomond, Trossachs

Boottochtjes en nog meer lochs

Op Loch Lomond kun je geweldige boottochten maken. Vanuit Tarbet vertrekken cruises over het meer. Het mooiste is om een cruise-/ wandelcombinatie te doen, waarbij je een deel van de bekende West Highland Way wandelt, en vervolgens met de boot weer terug wordt gebracht naar de haven.Ook op andere lochs in de buurt zijn boottochtjes mogelijk. Op het nabijgelegen Loch Katrine vaart een 100 jaar oude stoomboot, de SS Sir Walter Scott.

Op excursie tijdens een cruise over het meer Loch Lomond

Rob Roy Country

Naast prachtige natuur kent de streek veel legendes. De Schotse volksheld Robert Roy MacGregor, oftewel Rob Roy, leefde hier in de 18e eeuw. In het plaatsje Balquhidder kun je zijn graf bezoeken. Een smal weggetje voert naar een idyllisch gelegen begraafplaats met een kerkje. Aan de oostkant van Loch Lomond kun je wandelen naar Rob Roys Cave, waar hij zich schuil hield voor zijn achtervolgers.De meeste hotels en pubs in The Trossachs hebben een indrukwekkende collectie whiskys achter de bar staan. Zoals het Poppies Hotel in Callander of het Winnock Hotel in Drymen. En in de omgeving liggen tenminste 12 distilleerderijen die je kunt bezoeken. De bekendste is de Glengoyne Distillery. Naast gewone tours hebben ze ook een Master blender tour voor kenners en een Whisky & Chocolate Matching Tour.

Breng een bezoek aan Glengoyne Distillery, een van de 12 distilleerderijen die je in de omgeving kan vinden

Met kinderen

Ook met kinderen kun je je hier goed vermaken. Naast boottochtjes, wandel- en fietstochten vind je een roofvogelcentrum in Balloch, aan de zuidkant van Loch Lomond. Ook in Balloch is het Loch Lomond Sealife Aquarium, met veel verschillende soorten haaien, roggen en otters.

Voor alle reizen naar Loch Lomond en The Trossachs, bekijk hier onze website.

Neem de kinderen mee naar het Sea Life Aquarium, Loch Lomond

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Callum

13- of 14-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Schotland

Verblijf op kleinschalige parken met unieke ligging

Met z'n tweeën
8.0
Korte Vakantie

Whisky en Highlands

5- of 6-daagse autovakantie met verblijf in hotel

Midden-Schotland, Drymen

Verblijf in het Loch Lomond & Trossachs National Park

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit