Diner in Hotel Rangá

Lekker eten in IJsland: onze 6 tips!

Geplaatst door Rick Schaak op woensdag 17 januari 2024

Collega's Diana, Natasja, Annette en Corrine zijn in IJsland geweest. Speciaal voor jullie hebben ze de beste tips verzameld voor heerlijk eten in IJsland. Lees je mee?

"Nog voordat we op IJsland waren aangekomen, verlekkerden we ons al aan het lekkere eten. Uit eerdere ervaringen met IJsland weten we dat het eten goed is. IJslanders weten wel wat lekker eten is. Ze gebruiken graag verse producten van eigen land - al dan niet uit noodzaak, want IJsland is tenslotte een eiland. Zowel de groenten als het vlees, maar ook de vers gevangen vis. En dat proef je."

Tip 1: Ontdek leuke foodmarkets in IJsland zoals Grandi Mathöll

"Onze culinaire trip begint bij Grandi Mathöll (een klein half uurtje lopen vanaf de Hallgrimskirkja in Reykjavík), een food market waar je 'street food' kan kopen, zoals Aziatisch, fish & chips, pizza, kip, maar ook typisch IJslandse gerechten.

De IJslandse vlaggetjes hangen onder de 'gevel' van Fjárhúsid - Herdershuis en aan de rechterkant, naast de menukaart, hangt een certificaat voor de Icelandic Lamb Award of Excellence. Dat belooft veel goeds. En dus kozen we voor de Steak Sandwich met lamsvlees. Wat een smaaksensatie!

Op de kaart staan voornamelijk gerechten met lamsvlees, dus voor vegetariërs is er wat weinig keus.

Grandi Mathöll is een goede start van je culinaire IJslandse reis, waar je geniet van goed IJslands vlees."

Grandi Mathöll Street Food

Tip 2: De bekende hotdogkraam in Reykjavík

"Hotdogs zijn vrijwel overal verkrijgbaar in Reykjavík, maar het meest befaamde hotdogkraampje is ongetwijfeld Bæjarins Beztu Pylsur, wat letterlijk 'de beste hotdogs van de stad' betekent. Dit kraampje bestaat al 70 jaar, en zelfs voormalig president Bill Clinton heeft hier genoten van een hotdog. Als je in de hoofdstad verblijft, mag je dit kraampje absoluut niet missen! Je zult er geen spijt van krijgen."

Tip 3: Farm-to-table

"In IJsland vind je restaurants met een farm-to-table concept, wat betekent dat vrijwel alles wat ze serveren afkomstig is van het eigen land. Op IJsland zijn er meerdere van dergelijke restaurants.

Wij hebben dit ervaren in het Vogafjós Farm Resort, een guesthouse met restaurant prachtig gelegen langs Lake Mývatn. Bij aankomst betreed je een boerenerf, maar eenmaal binnen bevind je je in een zeer sfeervol restaurant.

Vanuit het restaurant heb je uitzicht op de aangrenzende koeienstal. Maar geen zorgen, de ramen zorgen ervoor dat je geen last hebt van onaangename geurtjes. Het is wel een beetje apart, maar ook heel grappig. Zo kan het gebeuren dat je aan een tafeltje zit terwijl een koe op hetzelfde moment gemolken wordt of even gedag komt zeggen. Hoewel het eten iets duurder is dan in een gemiddeld IJslands restaurant, zijn de smaakcombinaties werkelijk heerlijk. We hebben hier echt genoten van een heerlijke maaltijd".

Vogafjós Farm Resort uitzicht

Tip 4: Een heerlijk IJslands ontbijt

"Skyr is een traditioneel zuivelproduct uit IJsland dat lijkt op yoghurt, maar met een iets mildere en romigere textuur. Bij bijna elke accommodatie in IJsland kan je Skyr in de ochtend eten. In onze supermarkten kan je ook kiezen uit heel veel verschillende smaken, zoals vanille, aardbei, karamel of zelfs crème brûlée. Tegenwoordig is Skyr nog steeds een belangrijk onderdeel van de IJslandse keuken en cultuur, en dat hebben wij zeker ervaren!"

Ontbijt

Tip 5: Fish & Chips Lake Mývatn

"Een andere aanrader is Fish & Chips Lake Mývatn, een kleine take-away die zeer bekend staat in de omgeving van Mývatn. En wat was de Fish & Chips goed; de vis is super vers en bereid volgens een geheim familie recept. Dat smaakte heerlijk na onze ochtendexcursie naar de Lofthellir ijsgrot en ons bezoek aan Skútustaðir".

Fish & Chips Lake Mývatn

Tip 6: Een laatste tip voor jouw reis in IJsland

"Een laatste tip: IJsland is dunbevolkt en heeft weinig restaurants. Bereid je daarom op de dag voor op waar je onderweg en 's avonds gaat eten. Zo begin je de dag goed en voorkom je teleurstellingen onderweg.

In tegenstelling tot Scandinavië is het op IJsland minder gebruikelijk dat een snack en/of drankje is inbegrepen bij een excursie. Wees hierop voorbereid en zorg ervoor dat je altijd wat extra snacks en energierepen bij je hebt.

IJsland, we hebben enorm van je genoten, mooi land dat je bent!

Ontdek deze bestemming

Aanbieding
Met de kinderen
Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.8
Fly Drive

Sindri

15-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

Rondreis IJsland naar alle hoogtepunten

€ 250 korting per boeking

Aanbieding
Met de kinderen
Rustig reistempo
7.0
Fly Drive

Ólafur

8-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

De hoogtepunten van de Golden Circle en Diamond Circle

€ 150 korting per boeking

Aanbieding
Met z'n tweeën
Rustig reistempo
Fly Drive

Katla

15-daagse rondreis langs hotels

IJsland

Ontdek in rustig reistempo spectaculair IJsland

€ 200 korting per boeking

Aanbieding
Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.0
Fly Drive

Heida

8-daagse rondreis langs hotels

IJsland

Beleef alle hoogtepunten van IJsland in een week

€ 100 korting per boeking

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit