Kopenhagen goedkoper

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op dinsdag 10 maart 2020

Een grachtentour, een bezoek aan Tivoli, het imposante slot Fredriksborg of de oudste sterrenwacht van Europa: met de Copenhagen Card worden de leukste uitstapjes in en rond Kopenhagen opeens een stuk goedkoper. Acht tips.

1. Van middeleeuwen naar heden

Pracht, praal, barok en romantiek: je vindt het allemaal in Slot Fredriksborg dat koning Christian IV begin 17e eeuw liet bouwen. Sinds 1878 huisvest het enorme kasteel het nationaal-historisch museum van Denemarken. Door rijk gedecoreerde kamers loop je van de late middeleeuwen naar het Deense heden. De tuin slaat alles. Watervallen, historische bloemen, fonteinen en een badhuis vermomd als kasteel.

2. De mooiste zeemijl van het land
Met de Fredriksborg Ferry vaar je de mooiste zeemijl van Denemarken. De rondvaartboot maakt een tour over de Slotssøen (het 'kasteelmeer'), langs het sloteiland en de andere eilandjes waar ondermeer Fredriksborgs kasteelkerk net zo glorieus staat te zijn als het kasteel zelf.

3. De stad vanaf het water
Zin in nog een stukje varen? Vast wel! Canal Tours Copenhagen laat je de mooiste en meest interessante bezienswaardigheden vanaf het water zien. Je komt langs de opera, slot Amalienborg, de Kleine Zeemeermin en méér.

4. Toren zonder trap
Daar is-ie weer. Koning Christian IV gaf ook opdracht voor de bouw van Rundetårn. In deze ronde toren is de oudste sterrenwacht van Europa te vinden. Ook bijzonder: je loopt niet via trappen omhoog, maar over een 192 m lang pad dat als een spiraal naar boven leidt.

5. Kenia in Kopenhagen

Voor een vleugje Afrika in het noorden bezoek je het Karen Blixen Museum. Deze barones, die eigenlijk Isak Dinesen heette, was een van de belangrijkste 20-eeuwse schrijvers van Denemarken. Ze werd beroemd met haar boek Out of Africa, gebaseerd op de jaren dat ze een koffieplantage in Kenia leidde. De film won een Oscar net als de film die werd geïnspireerd op haar boek Babette's Feast.

6. Kunst aan zee
Alleen al voor de beeldentuin met uitzicht over de Øresund en op de kust van Zweden zou je er naartoe gaan. Maar vergeet ook de rest van het Louisiana Museum voor moderne kunst niet. Je kunt er meer dan 4000 internationale werken van 1945 tot nu zien. De nadruk ligt op schilderkunst en beeldende kunst. Denk aan namen als Giacometti, Picasso, Lichtenstein en Sol LeWitt. Best bijzonder: het museum heeft ook een strand.

7. Ga kijken in Kronborg Slot!

En nog een slot. De Denen zijn er dol op. Het veelzijdige Kronborg Slot valt niet in een paar zinnen te beschrijven. Een poging: een van de mooiste renaissancekastelen van het noorden, elegant en robuust tegelijk, gebouwd om de Øresund te controleren, speelt een hoofdrol in Hamlet van Shakespeare, met een 62 meter lange balzaal en een kapel zoals je er nog nooit een gezien hebt. Gaan kijken dus!

8. Tussen nostalgie en sensatie
En last but not least: Tivoli, het bekendste attractiepark van Denemarken, van Europa, misschien zelfs van de wereld, en dat al sinds 1843. Tivoli heeft attracties voor iedereen, het park is mooi groen, in de zomer is er live muziek, je kunt er nostalgische ritjes maken, zoals in de houten Roller Coaster uit 1914, of té spannend snelle, als je kiest voor de Vertigo: bij 100 km/uur hang je er ondersteboven in. Om moed te verzamelen voor de volgende attractie ga je lekker smørrebrød eten. Of - echt hygge - picknicken onder het weelderige bomengroen, net zoals veel Denen ook doen.

De Copenhagen Card aanschaffen? Bestel de card bij jouw rondreis door Denemarken!

Lees ook het blog met Copenhagen Card-tips voor kids.

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit