De gekleurde Nyhaven in Kopenhagen

Kopenhagen goedkoper

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op woensdag 27 oktober 2021

Een grachtentour, een bezoek aan Tivoli, het imposante slot Fredriksborg of de oudste sterrenwacht van Europa: met de Copenhagen Card worden de leukste uitstapjes in en rond Kopenhagen opeens een stuk goedkoper. Acht tips.

1. Van middeleeuwen naar heden

Pracht, praal, barok en romantiek: je vindt het allemaal in Slot Fredriksborg dat koning Christian IV begin 17e eeuw liet bouwen. Sinds 1878 huisvest het enorme kasteel het nationaal-historisch museum van Denemarken. Door rijk gedecoreerde kamers loop je van de late middeleeuwen naar het Deense heden. De tuin slaat alles. Watervallen, historische bloemen, fonteinen en een badhuis vermomd als kasteel.

Slot Frederiksborg, Hillerød

2. De mooiste zeemijl van het land

Met de Frederiksborg Ferry vaar je de mooiste zeemijl van Denemarken. De rondvaartboot maakt een tour over de Slotssøen (het 'kasteelmeer'), langs het sloteiland en de andere eilandjes waar ondermeer Frederiksborgs kasteelkerk net zo glorieus staat te zijn als het kasteel zelf.

Met de Frederiksborg Ferry vaar je langs Slot Fredriksborg

3. De stad vanaf het water

Zin in nog een stukje varen? Vast wel! Canal Tours Copenhagen laat je de mooiste en meest interessante bezienswaardigheden vanaf het water zien. Je komt langs de opera, Slot Amalienborg, de Kleine Zeemeermin en méér.

Vaar met Canal Tours Copenhagen o.a. langs Slot Amalienborg

4. Toren zonder trap

Daar is-ie weer. Koning Christian IV gaf ook opdracht voor de bouw van Rundetårn. In deze ronde toren is de oudste sterrenwacht van Europa te vinden. Ook bijzonder: je loopt niet via trappen omhoog, maar over een 192 m lang pad dat als een spiraal naar boven leidt.

Rundetårn

5. Kenia in Kopenhagen

Voor een vleugje Afrika in het noorden bezoek je het Karen Blixen Museum. Deze barones, die eigenlijk Isak Dinesen heette, was een van de belangrijkste 20-eeuwse schrijvers van Denemarken. Ze werd beroemd met haar boek Out of Africa, gebaseerd op de jaren dat ze een koffieplantage in Kenia leidde. De film won een Oscar net als de film die werd geïnspireerd op haar boek Babette's Feast.

6. Kunst aan zee

Alleen al voor de beeldentuin met uitzicht over de Øresund en op de kust van Zweden zou je er naartoe gaan. Maar vergeet ook de rest van het Louisiana Museum voor moderne kunst niet. Je kunt er meer dan 4000 internationale werken van 1945 tot nu zien. De nadruk ligt op schilderkunst en beeldende kunst. Denk aan namen als Giacometti, Picasso, Lichtenstein en Sol LeWitt. Best bijzonder: het museum heeft ook een strand.

Louisiana Museum of Modern Art

7. Ga kijken in Slot Kronborg!

En nog een slot. De Denen zijn er dol op. Het veelzijdige Kronborg Slot valt niet in een paar zinnen te beschrijven. Een poging: een van de mooiste renaissancekastelen van het noorden, elegant en robuust tegelijk, gebouwd om de Øresund te controleren, speelt een hoofdrol in Hamlet van Shakespeare, met een 62 meter lange balzaal en een kapel zoals je er nog nooit een gezien hebt. Gaan kijken dus!

Slot Kronborg, Helsingør

8. Tussen nostalgie en sensatie

En last but not least: Tivoli, het bekendste attractiepark van Denemarken, van Europa, misschien zelfs van de wereld, en dat al sinds 1843. Tivoli heeft attracties voor iedereen, het park is mooi groen, in de zomer is er live muziek, je kunt er nostalgische ritjes maken, zoals in de houten Roller Coaster uit 1914, of té spannend snelle, als je kiest voor de Vertigo: bij 100 km/uur hang je er ondersteboven in. Om moed te verzamelen voor de volgende attractie ga je lekker smørrebrød eten. Of - echt hygge - picknicken onder het weelderige bomengroen, net zoals veel Denen ook doen.

De Copenhagen Card aanschaffen? Bestel de card bij jouw rondreis door Denemarken!

Lees ook het blog Kopenhagen met kids met Copenhagen Card-tips voor kids.

Ga naar attractiepark Tivoli

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
7.8
Autorondreis

Frederik

12-daagse autorondreis langs bijzondere hotels

Denemarken

Moderne of klassieke hotels op unieke locaties

Met de hond
Met de kinderen
Voor het eerst
8.1
Autorondreis

Bente

11- of 12-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Denemarken

Inclusief entreetickets LEGOLAND®

Met de kinderen
8.3
Autorondreis

Keld kampeerhutten

13-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Denemarken

Het vrije campingleven

Met de kinderen
Voor het eerst
7.3
Autorondreis

Jutta kampeerhutten

15- of 16-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Denemarken

Leuke dagtochten naar bezienswaardigheden en pretparken

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit