Hoogtepunten van Dalarna

Geplaatst door Loes Knoop op vrijdag 16 december 2022

Welkom in de Zweedse provincie Dalarna! Het gebied waar je de Dalapaardjes, rode huizen en zuurstokken vindt! Maar er is meer te zien én doen in Dalarna tijdens een vakantie in Zweden. Wij gingen op pad in deze regio en delen de tips van onze reisspecialisten die Zweden op hun duimpje kennen...

Slapen op vakantiepark Säfsen

Vanaf de luchthaven in Stockholm rij je zo de Zweedse natuur in. De luchthaven ligt op ca. 50 km van het centrum van Stockholm, dus last van de drukte van stad heb je niet. In plaats daarvan, geniet je al van de rust en ruimte die in Zweden overweldigend is. Onderweg werden we verwelkomt met prachtig mooi weer, waar enkele wolken aan de lucht de aandacht trokken. Via Arboga en Kolsva rijden wij omhoog richting vakantiepark Säfsen in Frederiksberg voor de eerste overnachting. Dit is een groot vakantiepark, maar dat merk je niet in je vakantiewoning. De huisjes staan verspreid over een heuvel en je hebt veel privacy.

De gezellige vakantiewoningen van het vakantiepark Säfsen

Vossen en herten

De volgende dag checken we uit en rijden via Malung verder omhoog naar Idre. Door een echt Zweeds gebied met bomen en wegen zien we vossen en herten. Het is lupine tijd, overal in Zweden staan de paarse lupinen in bloei. Prachtig! Aangekomen in vakantiepark Idre Fjäll weten we niet wat we zien. Een compleet vakantiedorp rond een skigebied. Idre Fjäll ligt boven op de berg - wat een uitzicht! We hebben hier helder weer en zien in de verte de bergen van Noorwegen. En dat is niet het enige wat we zien: opeens zien we een enorme groep rendieren de piste op rennen. Ze gaan hier lekker grazen. Hoe bijzonder is dat!

Als we naar de piste kijken vragen wij ons af hoe het park in de winter zal zijn. We zitten hier nog noordelijker en merken dat de zon hier bijna niet onder gaat. Om 24.00 uur was het nog bijzonder licht...

Dalarna is een prachtig Zweeds gebied met veel bossen en dieren

Dalapaardjes

De volgende dag rijden wij langs Nusnäs, het dorp waar de Dalapaardjes gemaakt worden. Toeristisch, maar zeker een bezoek waard. En het leuke is; je mag overal kijken! Bewonder hoe de paardjes in de houtzagerij zijn vorm krijgen en later rood geverfd worden. En alles wordt met de hand gedaan.

Prachtig zijn de roodgekleurde Dalapaardjes

Sigtuna: oudste stad van Zweden

Voordat het vliegtuig vertrekt hebben we nog tijd om langs Sigtuna te rijden. Dit is de oudste stad van Zweden en ligt op 15 km van de luchthaven. Ideaal om te combineren dus! Het oude Sigtuna bestaat uit een straat met houten woningen en winkels, en juist in deze straten waan je je even terug in de tijd. Eromheen is wel nieuwere bouw te vinden, maar ze hebben in de historische straat steeds de oude stijl aangehouden. De stad ligt aan het water en is het ideale startpunt om langs het water te lopen of ga met de boot het water op!

Loop door de gekleurde straten van Sigtuna

Vakanties naar Dalarna

Eenmaal in het vliegtuig terug naar Nederland hebben wij maar één conclusie: Dalarna is een prachtige bestemming in Zweden en is zeker de moeite waard om te bezoeken! Of je nu alleen voor de natuur komt of ook cultuur wil snuiven, of je klein of groot bent, er is voor elk wat wils! Ontdek ook de hoogtepunten van Zweden.

Bekijk de autovakanties naar Zweden van Buro Scanbrit.

Ontdek deze bestemming

Met de e-car
Met de hond
Met de kinderen
8.1
Autorondreis

Arvid met Stena Line

13-, 14- of 17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Populairste gezinsreis door Zweden

Met de hond
Met de kinderen
8.2
Vakantiewoning

Idre Fjäll

Midden-Zweden, Idre

Midden in een ruig berggebied met veel activiteiten

Met de hond
Met de kinderen
8.3
Vakantiewoning

Orsa Grönklitt

Midden-Zweden, Orsa

In het hoogseizoen ideaal voor families

Met de hond
Met de kinderen
7.8
Vakantiewoning

Säfsen Resort

Midden-Zweden, Fredriksberg

Populair vakantiepark voor gezinnen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit