Hoogtepunten van Dalarna

Geplaatst door Loes Knoop op maandag 04 juli 2022

Dalarna. Het gebied van de Dalapaardjes, zuurstokken en de Kerstman in Tomteland. Aan ons, vier reisspecialisten Zweden, de taak om dit gebied te onderzoeken. En dat is gelukt!

Säfsen

Vanaf de luchthaven Stockholm Arlanda rij je zo de natuur in. De luchthaven ligt op ca. 50 km van het centrum van Stockholm, dus last van de drukte van stad heb je niet. Onderweg hebben we regen, hagel maar vooral prachtig mooi weer met een hele mooi blauwe lucht met prachtige witte wolken. Via Arboga en Kolsva rijden wij omhoog richting vakantiepark Säfsen in Frederiksberg, voor de eerste overnachting. Dit is een groot vakantiepark, maar dat merk je niet in je vakantiewoning. De huisjes staan verspreid over een heuvel, en je hebt veel privacy. Hier valt het ons op dat het niet echt donker wordt 's nachts. Wat een ervaring!

De gezellige vakantiewoningen van het vakantiepark Säfsen

Vossen en herten

De volgende dag checken we uit en rijden via Malung verder omhoog naar Idre. Door een echt Zweeds gebied met bomen en wegen zien we vossen en herten. Het is lupine tijd, overal in Zweden staan de paarse lupinen in bloei. Prachtig! Aangekomen in vakantiepark Idre Fjäll weten we niet wat we zien. Een compleet vakantiedorp rond een skigebied. Idre Fjäll ligt boven op de berg, en wat een uitzicht! We hebben hier heel helder weer en zien in de verte de bergen van Noorwegen. En opeens zien we een enorme groep rendieren de piste op rennen. Ze gaan hier lekker grazen. Hoe bijzonder is dat! Als we naar de piste kijken vragen wij ons af hoe het park in de winter zal zijn. Wat een fantastisch gebied! We zitten hier nog noordelijker en merken dat de zon hier bijna niet onder gaat. Om 24.00 uur was het nog bijzonder licht. Dachten wij dat het de avond ervoor licht was, hier is het gewoon niet donker geweest.

Dalarna is een prachtig Zweeds gebied met veel bossen en dieren

Tomteland

Vandaag rijden we naar Orsa en natuurlijk gaan we de Kerstman bezoeken in het pretpark Tomteland. Hier krijgen we een rondleiding van het hulpje van de Kerstman, die compleet in haar rol alles vertelt over de elfjes in de bossen en de trollen in de grond. We zien het huis van de Kerstman, waar je je naam in het boek van de Kerstman kan schrijven. Hier staan allemaal kerstbomen en er liggen kadootjes. Apart in de zomer, maar wel leuk. Het zou in de winter, voor de kerst, nog veel specialer zijn. Bij de ingang krijg je een schema voor die dag waar de Kerstman is op welk moment. De Kerstman is dan ook echt aanwezig op het park. Op dit park zijn verder rendieren te zien, en vooral veel kinderplezier. Er zijn geen attracties te vinden, maar dat is juist de charme. De houten speelapparaten en een gigantische klimtoren passen bij dit park.

Na het diner in het vakantiepark van Orsa Grönklitt gaan we op elandsafari. En warempel zien we een aantal elanden. Wat zijn die groot! De elandsafari duurt ca. drie uur en onze gids Björn, een echte berenfanaat, doet zijn best om elanden en beren te zoeken. Bijna aan het einde van de tour schiet er ineens een beer over de weg. Wauw!!!!

Maak kennis met de Kerstman en zijn elfjes in Tomteland in Sollerön

Dalapaardjes

Na Tomteland rijden wij langs Nusnäs, het dorp waar de Dalapaardjes gemaakt worden. Toeristisch, maar zo leuk. En het leuke is, je kunt en mag overal kijken. In de houtzagerij, bij het verven. En alles wordt met de hand gedaan. Echt een aanrader om te bezoeken!

Prachtig zijn de roodgekleurde Dalapaardjes

Sigtuna

Voordat het vliegtuig vertrekt hebben we nog tijd omlangs Sigtuna te rijden. Dit is de oudste stad van Zweden, en deze ligt op 15 km van de luchthaven. Ideaal dus! Het oude Sigtuna bestaat uit een straat met houten woningen/winkels, wat er erg leuk uit ziet. Eigenlijk waan je je even terug in de tijd. Eromheen is wel nieuwere bouw te vinden, maar ze hebben in de historische straat steeds de oude stijl aangehouden. Het is echt de moeite waard om dit stadje te bezoeken. Het ligt aan het water en je kunt hier ook heerlijk even langs het water lopen of varen met een boot.Terug naar de luchthaven. Wij overdenken onze mooie reis. 

Conclusie: Dalarna is zeker de moeite waard om heen te gaan. Of je nu alleen voor de natuur komt of ook cultuur wilt snuiven, of je klein bent of groot, er is voor elk wat wils!

Loop door de gekleurde straten van Sigtuna

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
8.3
Autorondreis

Arvid met Stena Line

14-, 17-, of 18-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Populairste gezinsreis door Zweden

Met de hond
Met de kinderen
7.8
Vakantiewoning

Säfsen Resort

Midden-Zweden, Fredriksberg

Populairste vakantiepark voor Zweden bij Buro Scanbrit!

Met de hond
Met de kinderen
8.7
Vakantiewoning

Idre Fjäll

Midden-Zweden, Idre

Midden in een ruig berggebied met veel activiteiten

Met de hond
Met de kinderen
8.0
Vakantiewoning

Orsa Grönklitt

Midden-Zweden, Orsa

In de bossen van Dalarna nabij het Siljanmeer

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit