Hoogtepunten van Dalarna

Geplaatst door Loes Knoop op donderdag 16 april 2020

Vanaf de luchthaven Stockholm Arlanda rij je zo de natuur in. De luchthaven ligt op ca. 50 km van het centrum van Stockholm, dus last van de drukte van stad heb je niet. Onderweg hebben we regen, hagel maar vooral prachtig mooi weer met een hele mooi blauwe lucht met prachtige witte wolken. Via Arboga en Kolsva rijden wij omhoog richting vakantiepark Säfsen in Frederiksberg, voor de eerste overnachting. Dit is een groot vakantiepark, maar dat merk je niet in je vakantiewoning. De huisjes staan verspreid over een heuvel, en je hebt veel privacy. Hier valt het ons op dat het niet echt donker wordt 's nachts. Wat een ervaring!

Paarse lupinen

De volgende dag checken we uit en rijden via Malung verder omhoog naar Idre. Door een echt Zweeds gebied met bomen en wegen zien we vossen en herten. Het is lupine tijd, overal in Zweden staan de paarse lupinen in bloei. Prachtig!

Aangekomen in vakantiepark Idre weten we niet wat we zien. Een compleet vakantiedorp rond een skigebied. Idre Fjll ligt boven op de berg, en wat een uitzicht! We hebben hier heel helder weer en zien in de verte de bergen van Noorwegen. En opeens zien we een enorme groep rendieren de piste op rennen. Ze gaan hier lekker grazen. Hoe bijzonder is dat! Als we naar de piste kijken vragen wij ons af hoe het park in de winter zal zijn. Wat een fantastisch gebied! We zitten hier nog noordelijker en merken dat de zon hier bijna niet onder gaat. Om 24.00 uur was het nog bijzonder licht. Dachten wij dat het de avond ervoor licht was, hier is het gewoon niet donker geweest.De volgende dag rijdenwe naar Orsa.Natuurlijk moeten wenaar het berenpark. Met een gids lopen wij het hele park door. Het park is gebouwd op een berg en het berenpark is een hele klim. We zien ijsberen, tijgers en gewone beren. De dieren hebben heel veel ruimte, en het is een ontzettend mooi park om doorheen te wandelen.

Een beer!

En weer: wat een uitzicht! Na het diner in het vakantiepark van Orsa Grönklitt gaan we op elandsafari. En warempel zien we een aantal elanden. Wat zijn die groot! De elandsafari duurt ca. drie uur en onze gids Björn, een echte berenfanaat, doet zijn best om elanden en beren te zoeken. Bijna aan het einde van de tour schiet er ineens een beer over de weg. Wauw!!!!
Na de overnachting in dit park gaan we de volgende dag naar pretpark Tomteland. Tomteland is het land van de Kerstman. Hier krijgen we een rondleiding van het hulpje van de Kerstman, die compleet in haar rol alles vertelt over de elfjes in de bossen en de trollen in de grond. We zien het huis van de Kerstman, waar je je naam in het boek van de Kerstman kan schrijven. Hier staan allemaal kerstbomen en er liggen kadootjes. Apart in de zomer, maar wel leuk. Het zou in de winter, voor de kerst, nog veel specialer zijn Bij de ingang krijg je een schema voor die dag waar de Kerstman is op welk moment. De Kerstman is dan ook echt aanwezig op het park. Op dit park zijn verder rendieren te zien, en vooral veel kinderplezier. Er zijn geen attracties te vinden, maar dat is juist de charme. De houten speelapparaten en een gigantische klimtoren passen bij dit park.Dalapaardjes in NusnsNa Tomteland rijden wij langs Nusns, het dorp waar de Dalapaardjes gemaakt worden. Toeristisch, maar zo leuk. En het leuke is, je kunt en mag overal kijken. In de houtzagerij, bij het verven. En alles wordt met de hand gedaan. Echt een aanrader om te bezoeken!

Falun

Na dit bezoek rijden wij naar Falun. Vlakbij Falun ligt in alle rust het vakantiepark Framby Udde waar wij overnachten. Een leuk, redelijk klein vakantiepark aan het meer. Dit park ligt echt schitterend. 's Zomers kun je met de kano of boot naar Falun. In de winter kun je dit op je schaatsen doen. De volgende dag rijden we terug naar Falun voor een bezoek aan de kopermijn, Falu Gruva. Hier krijgen we een tour in de mijn, en gewapend met oranje regencape en een oranje helm dalen we af. Erg interessant. Na de tour kun je met een treintje om de mijn heen en er zijn nog enkele musea te bezoeken.Het is tijd om naar huis te gaan. Voordat het vliegtuig vertrekt hebben we nog tijd omlangs Sigtuna te rijden. Dit is de oudste stad van Zweden, en deze ligt op 15 km van de luchthaven. Ideaal dus!Het oude Sigtuna bestaat uit een straat met houten woningen/winkels, wat er erg leuk uit ziet. Eigenlijk waan je je even terug in de tijd. Eromheen is wel nieuwere bouw te vinden, maar ze hebben in de historische straat steeds de oude stijl aangehouden. Het is echt de moeite waard om dit stadje te bezoeken. Het ligt aan het water en je kunt hier ook heerlijk even langs het water lopen of varen met een boot.Terug naar de luchthaven. Wij overdenken onze mooie reis.

Conclusie: Dalarna is zeker de moeite waard om heen te gaan. Of je nu alleen voor de natuur komt of ook cultuur wilt snuiven, of je klein bent of groot, er is voor elk wat wils!

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit