Noorderlicht in IJsland

Hoe ontstaat het Noorderlicht?

Geplaatst door Daniëlle Kuil op donderdag 08 juli 2021

Het noorderlicht, oftewel aurora borealis, bestaat uit schitterende groene en rode lichten die je maar op enkele plekken in de wereld kan zien. Voor veel reizigers staat dit natuurfenomeen dan ook hoog op de bucketlist. Je hebt je vast wel eens afgevraagd wat het noorderlicht precies is, en wanneer de beste tijd is om het noorderlicht te bewonderen. Dat leggen we je graag uit!

Het ontstaan van het noorderlicht

Het noorderlicht hangt samen met een hoge zonneactiviteit. Op de zon komen zogenaamde zonnevlammen voor. Hierbij komt meer energie vrij dan bij miljarden kernbommen tegelijk. Door de explosie worden geladen deeltjes de ruimte ingeschoten die de aarde kunnen bereiken. Als de geladen deeltjes in het magnetisch veld van de aarde terechtkomen, worden ze automatisch in de richting van de polen getrokken waardoor het noorderlicht ontstaat.

Bekijk het noorderlicht in Noorwegen met z'n tweeën

De beste tijd voor het noorderlicht?

In de winter heb je de meeste kans om het noorderlicht te spotten vanwege de lange nachten. De beste tijd om het noorderlicht te spotten is van oktober t/m maart. Als je geluk hebt dan is het dansende licht al te bewonderen vanaf begin september. Dit komt omdat er deze maand doorgaans meer zonneactiviteit is.

Groen noorderlicht in het noorden van Noorwegen

Verschillende kleuren

Het noorderlicht is geen één keer hetzelfde en komt in veel verschillende kleuren voor. Dat is ook wat het zo bijzonder maakt. De verschillende kleuren die je tijdens het noorderlicht ziet, hebben te maken met de reacties van de aardse gassen waarmee de elektrisch geladen deeltjes botsen in de atmosfeer. Elk gas heeft een andere reactie. De meest voorkomende kleur van het noorderlicht is groen, wat wordt veroorzaakt door de reactie van het gas zuurstof. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor deze kleur het vaakst te zien is. Door de gas stikstof zijn er blauwe en rode kleuren te zien.

Het noorderlicht in Fins lapland

Bestaat het zuiderlicht ook?

Ja! Zuiderlicht is eigenlijk hetzelfde als noorderlicht, maar dan bij de Zuidpool. Het zuiderlicht wordt ook Aurora Australis genoemd. Net als bij het noorderlicht kleurt de lucht groen, maar kan je ook rode kleuren zien. Heel zelden is dit zuiderlicht geel, wit of blauw.

Wil jij het noorderlicht spotten in de winter? Bij ons boek je speciale noorderlichtvakanties naar de beste plekken om het lichtspektakel te bewonderen. Bekijk al onze reizen hier.

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
8.5
Winter Adventure

Noorderlicht in Tromsø

5-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Tromsø & Senja, Tromsø

Inclusief noorderlichttour

Inclusief excursie(s)

Aanbieding
Actieve vakanties
Met z'n tweeën
9.0
Winter Adventure

Winter Adventure Noorderlicht Inari Hotel

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Fins Lapland, Inari

Ontdek de Sami cultuur per sneeuwscooter

€ 250 korting per boeking

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Met z'n tweeën
Winter Adventure

Noorderlicht in Luleå

5-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Zweedse Botnische Golf, Luleå

Inclusief noorderlichtsafari

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Voor het eerst
Winter Adventure

Winter Adventure Silence of the Snow

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Fins Lapland, Menesjärvi

Optimaal genieten van de vriendelijke Finse gastvrijheid

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit