Groot-Brittannië: goed nieuws voor foodies

Geplaatst door Daniëlle Kuil op donderdag 19 maart 2020
Gastropubs

Gastropubs: wát een uitvinding. De gezelligheid van een pub, een flinke pint én goed eten. Sommige gastropubs lijken op restaurants, met mooi opgemaakte borden en witte tafellakens. Andere serveren ‘gewoon’ een hamburger met frites, maar dan wel van premium Iers beef op huisgebakken brood, met sla uit eigen tuin en verse, die middag gesneden frites. Een naam die steevast in de top 50 van beste gastropubs van de UK staat is Freemasons at Wiswell in Lancashire.

De topkoks
Groot-Brittannië is een kweekvijver van culinair talent. Kent iedereen in Nederland wel topkoks zoals Jamie Oliver en Gordon Ramsey, er zijn nog veel meer culinaire talenten die in de UK net zo beroemd zijn als rocksterren: Rick Stein, Nigella Lawson, Ainsley Harriott. Van een nieuwere generatie is eco chef & food waste activist (zoals hij zichzelf noemt) Tom Hunt. De meeste chefs hebben verschillende eigen kookboeken – leuk om van tevoren of na je reis uit te koken – of hun eigen restaurant(s), zoals Poco in Bristol van Tom Hunt en Rick Stein’s imperium in Cornwall

Tea & scones

Zeg eens eerlijk: als je ooit zo’n verse scone hebt geproefd, nog warm omdat-ie net uit de oven komt, met zoete jam en een klodder dikke clotted cream, dan blijf je daar toch altijd naar verlangen? De vraag is hoe je deze typisch Engelse lekkernij eet. Daar zijn ze het in Devon en Cornwall nog altijd niet over eens. Je mag zelf kiezen: eerst clotted cream en dan jam (the Devon way) of eerst jam en dan clotted cream (the Cornish way).

De Michelinsterrenrestaurants
Er gebeurt veel spannends op culinair gebied in Groot-Brittannië, de ‘culinaire speeltuin’ van Europa.  Oude tradities, nieuwe technieken, lokale ingrediënten en internationale gerechten: alles wordt gehusseld en er ontstaat een heel nieuwe, eigen keuken. De nieuwste Michelingids voor de UK & Ierland somt maar liefst 187 Michelinrestaurants op, waarvan er vijf drie sterren hebben: The Fat Duck van Heston Blumenthal en Waterside Inn van Alain Roux in Bray en Sketch (met chef Pierre Gagnaire), Alain Ducasse at the Dorchester en Restaurant Gordon Ramsay in Londen.

Biologisch & lokaal

Koken volgens de seizoenen, met streekgebonden producten en waar mogelijk biologisch: in Groot-Brittannië was het al een trend voordat het overwaaide naar Nederland. Doe bijvoorbeeld een cursus fourageren bij The Fat Hen in Penzance (Cornwall). Je leert hands on eetbare bessen, kruiden en paddestoelen te vinden en gaat er vervolgens in de keuken mee aan de slag. Liever gewoon aanschuiven en eten? Bij Pythouse Kitchen Garden in Tisbury (South Wiltshire) koken ze met ingrediënten uit eigen moestuin. Soil Association is een goede bron voor (meer) adressen van biologische restaurants.

Fish & chips
Gaan we na al dat culinaire geweld toch even terug naar één van de oergerechten uit de Britse keuken. Want een reis door Groot-Brittannië is niet compleet zonder minstens één keer fish & chips zoals het hoort: een puik stukje witvis, gewenteld in een huisgemaakt beslag en kort gebakken in de hete olie. Probeer bijvoorbeeld eens de fish & chips van Carron Fish Bar in Stone Haven of Shap Chippy in Penrith.

Loopt het water je ook al in de mond? Bekijk onze reizen naar Groot-Brittannië en wie weet eet jij binnenkort een van de heerlijke gerechten.

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit