Ga vooral níet naar het Peak District

Geplaatst door Linda van de Pavoordt op dinsdag 16 november 2021

Journalist Linda van de Pavoordt ging wandelen in het Peak District en spotte het mooiste uitzicht van de reis vanaf Curbar Edge. Toch is haar officiële advies: ‘ga niet’.

Peak District

“Het Peak District? Nee joh, daar moet je niet naartoe gaan! Al die glooiende heuvels, kliffen met mijlenver uitzicht en gezellige pubs. Wat moet je daar?” Het gezicht van mijn gesprekspartner gaat van geschokt naar ongelovig als hij luistert naar de woorden die uit mijn mond komen. Pas wanneer hij doorheeft dat ik met een stalen gezicht lieg, lacht hij opgelucht. Ik denk ondertussen terug aan de meest magische avond van mijn reis door het Peak District en het Lake District. We waren diezelfde ochtend aangekomen in het Old Hall Hotel, een charmant, oud stadshotel in het spa-plaatsje Buxton, vrij centraal in het Peak District. We werden er meteen ondergedompeld in de geschiedenis, die in Engeland overal aanwezig lijkt te zijn. In de loop van honderden jaren kozen koninklijke bezoekers en adellijke gasten deze plek om te kuren en als uitvalsbasis voor uitjes in de omgeving. Nu is het een gezellig hotel, met kruip-door-sluip-door-gangen, een gesoigneerde eetzaal en een ongedwongen café.

Wat is dit mooi!

Samen met mijn reisgenote verken ik daarna de omgeving, tegen het einde van de dag komen we aan bij Curbar Edge, in het oosten van het nationaal park. We willen de volgende dag gaan wandelen, maar het is zo’n mooie avond dat we die niet binnen door willen brengen. De auto parkeren we op een klein parkeerplaatsje. Even twijfelen we: de zon gaat pas laat onder, toch merk je dat de dag ten einde loopt. Er staat verder maar één auto, de kracht van de zon is beduidend afgenomen en het voelt vrij verlaten. Als we twee andere wandelaars het pad op zien lopen en er daarna ook nog een fietser langskomt, besluiten we toch ook te gaan. En gelukkig maar, want wat is dit mooi!

Verliefd stelletje

Het pad loopt al snel over de hoge kliffen en als we aan de rand staan kunnen we onze ogen niet geloven: het lijkt alsof een reus hier pardoes een berg heeft neergezet. Op de rand van de klif kijk je mijlenver uit over het vanaf hier vlak lijkende landschap in de diepte. En ook al dachten we eerst van wel, we zijn niet de enigen die dit bijzondere plekje weten te vinden op dit tijdstip van de dag. Het is rustig maar toch spotten we een mountainbikende vader en zoon, een paar hardlopers en een fotografieliefhebber die een statief opzet en de sfeer probeert vast te leggen. Even verderop zit een verliefd stelletje dat helemaal in elkaar opgaat. De steeds warmer kleurende zon had er net zo goed niet kunnen zijn, daar hebben ze bijna geen oog voor. 

Het liefst zou ik het Peak District geheim houden

In het mooiste licht van de dag, nadat de zon net onder is gegaan, lopen we uiteindelijk terug naar de auto. Dit voorproefje – Curbar Edge is onderdeel van verschillende wandelroutes – zorgt ervoor dat we nu al uitkijken naar onze hike van morgen. Aan deze avond dacht ik terug toen mijn gesprekspartner vroeg of ik het Peak District aan zou raden als vakantiebestemming. Natuurlijk waren mijn woorden ironisch bedoeld, maar toch: als ik heel diep in mijn hart kijk, is er misschien een klein deel van mij dat dit mooie stukje Engeland geheim zou willen houden voor de rest van de wereld. Daarom hierbij mijn officiële advies: ga vooral níet naar het Peak District. Mocht je toch verleid worden door beelden van schilderachtige bergpassen, duizelingwekkende kliffen, pittoreske dorpjes, indrukwekkende landhuizen en mijlenlange wandelpaden, dan heb ik hierbij in ieder geval mijn best gedaan.

Ontdek deze bestemming

Aanbieding
Met z'n tweeën
7.9
Autorondreis

Rhys Hotels

14-daagse autorondreis langs hotels

Wales, Engeland

Historie en adembenemende natuur in Midden-Engeland en Wales

€ 100 korting per boeking

Met z'n tweeën
8.0
Autorondreis

Rhys B&B

14-daagse autorondreis langs B&B’s

Wales, Engeland

Ontdek de schoonheid van Midden-Engeland en Wales

Hotel

Old Hall Hotel
+

Midden-Engeland, Buxton

Gelegen in spa stadje Buxton in het Peak District

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit