Het gletsjermeer van Jökulsárlón

Ga op wintervakantie naar IJsland

Geplaatst door Loes Knoop op maandag 29 november 2021

IJsland, het land van contrasten. Vuur en ijs, licht en donker, maar ook de kleuren steken tegen elkaar af. Hier bewonder je de mooiste watervallen en spuitende geisers, actieve vulkanen en gestolde lavavelden, en natuurlijk de hipste hoofdstad van Europa: Reykjavík. Dat IJsland in de zomer prachtig is, is ongetwijfeld bekend. Maar wist je dat IJsland in de winter ook zéker de 3 uur durende vlucht waard is? Wat maakt een wintervakantie dan zo bijzonder, hoor ik je denken. Lees snel verder!

Badderen in een warmwaterbron

IJsland is een land met veel vulkanische activiteit. Bij het horen van deze woorden denk je misschien al snel aan vulkaanuitbarstingen en lavastromen. Maar deze vulkanische activiteit zorgt er ook voor dat je verspreid over heel IJsland kan genieten van een warm bad! Dompel jezelf onder in de warmte van een warmwaterbron omringd door de ruige natuur, of dobber lekker rond onder de sterrenhemel.

In een warmwaterbron geniet je in je zwemkleding van de sneeuw

Speuren naar het noorderlicht

Na een hele dag buiten in de natuur is het tijd voor een activiteit die bij velen bovenaan de bucketlist prijkt. Kleed je warm aan, we gaan op zoek naar het noorderlicht! Doordat de dagen in IJsland in de winter kort zijn én er weinig lichtvervuiling is, heb je een grotere kans om dit bijzondere natuurfenomeen aan de hemel te zien dansen. Maak een mysterieuze trip naar een uitzichtpunt of beleef vanuit je eigen bubbelbad een onvergetelijke lichtshow.

Het noorderlicht boven een gletsjermeer - een ultieme combinatie

Maak een gletsjerwandeling

Van grote afstand zie je de gletsjer al liggen. Als een grote witte deken over de bergen en vulkanen gedrapeerd. Maar pas als je dichterbij komt ervaar je hoe immens een gletsjer eigenlijk is. Wát een ijsmassa! Samen met een gids bind je de stijgijzers onder en ga je op pad om de Sólheimajökull of de Vatnajökull – de grootste gletsjer van Europa – te bedwingen. Is een hike over het blauwe ijs nog niet spannend genoeg? Kies er dan voor om tijdens de wandeling een heuse ijs muur te beklimmen!

Het blauwe ijs van de gletsjer bedwingen is een spannende, maar leuke tocht

Bijzondere tunnels in IJsland

We zeiden het niet voor niks… IJsland is het land van vuur en ijs. Ook nu komt dit contrast weer terug, want in IJsland heb je de mogelijkheid om tunnels te bezoeken. Niet zomaar tunnels, maar hele bijzondere tunnels! Zo loop je in Raufarhólshellir door een tunnel van bijna 1 kilometer lang, gevormd door lava van wel 5000 jaar oud. Hier zie je bijzondere rotsformaties en sculpturen. Houd je toch meer van ijs? Daal dan op de Langjökull gletsjer af in een ware ijstunnel.  Omgeven door ijs loop je onder de gletsjer door en leer je meer over het ontstaan ervan.

In het hart van de gestolde lava

Bewonder verschillende soorten walvissen

Een hele bijzondere ervaring tijdens jouw verblijf is een spannende zoektocht naar de gigantische bultrugwalvis. IJsland is één van de beste bestemmingen in Europa om walvissen te spotten. Zie een bultrug uit het water springen, of kijk hoe de staart van deze mooie dieren juist onder water verdwijnt als ze duiken. Behalve bultruggen vind je hier ook dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen.

Boek hier jouw winterse avontuur naar dit bijzondere land.

Spektakel tijdens een walvissafari

Ontdek deze bestemming

Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.6
Winter Adventure

Winter Adventure IJsland

9-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Golden Circle, Selfoss

Inclusief gletsjerwandeling en sneeuwscootersafari

Inclusief excursie(s)

Met de kinderen
Voor het eerst
8.6
Winter Adventure

Wintervakantie op IJslandse wijze

6- of 7-daagse rondreis langs een vakantiewoning en hotel

Zuidkust, Selfoss

Vrijheid in je vakantiewoning

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
Voor het eerst
9.0
Fly Drive

Noorderlicht in Reykjavík

5-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Zuidkust, Reykjavík

Inclusief noorderlichtsafari

Actieve vakanties
Voor het eerst
8.6
Winter Adventure

Rondom Reykjavík Winter

5-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Zuidkust, Reykjavík

Inclusief walvis- en noorderlichtsafari

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit