Neem de Flåmsbana, de mooiste treinreis ter wereld!

Flåmsbana, de mooiste treinreis ter wereld!

Geplaatst door op vrijdag 16 december 2022

In lijstjes met de beste bezienswaardigheden in Noorwegen staat bijna altijd de Flåmsbana. Volgens veel mensen de mooiste treinreis ter wereld. De treinverbinding is aangelegd om het geïsoleerde Flåm te verbinden met Oslo en Bergen. In ongeveer een uur rij je één van de steilste trajecten ter wereld van Flåm naar Myrdal: met een stijging van 865 meter over 20 kilometer en 20 tunnels is het een technisch hoogstandje.

Om de treinrit zo bijzonder mogelijk te maken, zetten we een aantal tips voor je op een rij.

Retour vanaf Flåm

Flåm ligt prachtig aan de Aurlandsfjord en is allang geen geïsoleerde plaats meer. Na een rit over rustige wegen en langs uitgestrekte fjorden is Flåm een drukte van belang met veel restaurants en souvenirswinkels. De Flåmsbana is het centrale punt van al deze drukte. De stoeltjes zijn wat hard en de trein is aardig vol, maar de route is dit meer dan waard. Het uitzicht is adembenemend. Diep in de valleien liggen kleine rode huisjes naast de treinbaan en langs de bergen storten watervallen naar beneden. Langzaam stijgt de trein naar de besneeuwde rotspunten van de bergen.

Onderweg stop je bij kleine stations en wat langer bij de waterval Kjosfossen, die met donderend geweld langs het platform stort. Na het kleine station van Myrdal gaat de trein dezelfde route weer terug naar Flåm. Boek dus zeker een retour treinreis met de Flåmsbana als je niets wil missen van de route.

Tip: wissel bij het station Myrdal van plek met mensen die aan de andere kant zitten. Zo zorgt de reis terug weer voor prachtige nieuwe vergezichten. Voor de echte treinliefhebber is het kleine gratis treinmuseum in Flåm een aanrader.

Lekker actief!

Hou je van een avontuur? Ga dan de 20 kilometer van Myrdal terug naar Flåm met de mountainbike. Omhoog doet de trein het werk en geniet je van de ontzettend mooie uitzichten en terug ga je op eigen kracht de uitdaging aan.

Zogenaamde rallarvegen zijn de wegen die door de arbeiders werden gebruikt om de sporen te onderhouden en deze volgen ongeveer de route van de spoorbaan. Nu zijn ze in gebruik als wandel- en fietspaden. Een hoogtepunt is Myrdalsberget, waar de route via 21 haarspeldbochten naar beneden slingert. Het voordeel van fietsen is dat je de natuur in alle rust en stilte kan bewonderen op een actieve manier!

Voor de ècht avonturier is er een mountainbiketocht van 20 kilometer

Leuke combi: go citytripping

Oslo en Bergen zijn ontzettend leuke steden en deze zijn goed te combineren met de Flåmsbana en de prachtigste fjorden ter wereld. Vanuit Oslo reis je in 4,5 uur over uitgestrekte bergplateaus en idyllische bergweides naar Myrdal. Met de Flåmsbana vervolg je de route met de indrukwekkende afdaling naar Flåm. Vervolgens pak je de boot voor de ruim 5 uur durende tocht naar Bergen over de Aurlandsfjord en de immense Sognefjord. Zo ontdek je op 1 dag de mooiste plekken van Noorwegen!

Combineer de Flåmsbana met een stedentrip naar bijv. Bergen waarbij je ook tijdens de overtocht prachtige vergezichten tegenkomt

Advies: boek op tijd

De mooiste treinreis is ook één van de drukste treinreizen. Zorg dat je ruim van te voren de treinreis boekt. Welke route je ook neemt met de Flåmsbana, het is zeker een hoogtepunt van een vakantie in Noorwegen!

Bekijk alle vakantie naar Noorwegen van Buro Scanbrit.

Ontdek deze bestemming

Voor het eerst
8.4
Autorondreis

Ingunn

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

Ferry rechtstreeks naar het fjordengebied

Aanbieding
Rustig reistempo
8.3
Autorondreis

Gunnar

13-, 14- of 17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

Korte rijafstanden tussen de accommodaties

€ 200 korting per boeking

Aanbieding
Met de hond
Met de kinderen
8.2
Autorondreis

Frida met Stena Line

13-, 14- of 17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

De beste introductiereis voor Noorwegen

€ 100 korting per boeking

Rustig reistempo
7.9
Treinrondreis

Ole

6- of 10- daagse rondreis per trein/boot langs hotels

Noorwegen

Cultuur snuiven in Oslo en Bergen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit