De prachtige zonsondergang in Fins Lapland

Fins Lapland met de kinderen

Geplaatst door Christiaan Obbink op dinsdag 18 oktober 2022

Al een aantal jaren stond het hoog op onze bucketlist: met het gezin kerst vieren in de sneeuw in Fins Lapland! In een blokhut met openhaard, sauna en kerstboom. Vandaag is het dan zover, met onze rendiertruien aan en kerstcadeaus in de koffer, vliegen we naar het hoge noorden.

Met geitenwollen sokken de vrieskou in

Tim (10) en Saar (8), voor het eerst in het vliegtuig, vragen met rode konen of sneeuw in het echt ook wit is. Ze kletsen honderduit over de elfen, Kerstman en rendieren. Drie uur later zien we de witte vlaktes onder ons verschijnen en maken we ons op voor een landing op de met sneeuw bedekte landingsbaan. Tim loopt als eerste de vliegtuigtrap af de vrieskou in. Het is hier -20 maar door de opwinding voelt hij dit niet. We zijn er allemaal goed op gekleed, inclusief bivakmuts en geitenwollen sokken.

Ontmoet de rendieren waarvan er meer zijn in Finland dan mensen

Sneeuwschoenwandelend de omgeving verkennen

De volgende dag gaan we met nog 2 families een sneeuwschoenwandeling maken naar de Kuerfjell. De vriendelijke Finse gids Maija helpt de kinderen bij het onderbinden van de sneeuwschoenen. Saar is als een speer weg en merkt dat je in het maagdelijke, dikke pak sneeuw eenvoudig kan lopen zonder diep weg te zakken. Tim struikelt af en toe over zijn eigen sneeuwschoenen, maar na de tip van Maija om zijn voeten iets hoger op te tillen gaat ook hij door de diepe sneeuw. Nu we het wandelen allemaal onder de knie hebben neemt Maija ons mee de bossen in. Ze wijst ons op de verschillende dierensporen die we in de sneeuw zien en het mos dat aan de takken van de bomen hangt. Dit is het voedsel voor de elanden, die met hun lange poten makkelijk bij het mos komen.

Met een soort tennisrackets vastgebonden aan je schoenen, ga je het witte landschap in van Fins Lapland

De kota van Kuertunturi

De helling begint te stijgen en we wandelen naar de top (fjell) van Kuertunturi. In de lekker warme thermokleren die we over onze eigen winterkleren aan hebben, krijgen we het toch best warm nu . Op de top zien we een houten punthuisje, een typisch Finse kota, verschijnen. Binnen brandt een kampvuur en krijgen we warme bessensap. Tim kan niet lang van het kampvuur genieten, die is weer buiten met zijn nieuw gemaakte vriendjes. Als we onze weg vervolgen begint het een beetje te schemeren. Maija vertelt ons een aantal spannende verhalen over het noorderlicht en voor we het doorhebben zijn we weer bij het beginpunt. De kinderen zijn verdrietig dat het nu al voorbij is. Terug bij onze blokhut wacht er een verrassing voor de deur; een kerstboom! Saar haalt een sliert lampjes uit haar koffer en Tim heeft buiten haardhout voor de kachel gevonden. Wat een mooie dag. En dat was nog maar de eerste!

Een typisch Finse 'Kota' met een brandend vuurtje

Huskysafari

Maar er is meer te doen tijdens een sneeuwvakantie in Fins Lapland! Naast de sneeuwschoenwandeling hebben wij ook husky's ontmoet tijdens een huskysafari. De honden stonden enthousiast op ons te wachten! De gids legde alles uit: hoe ze verzorgd worden, waar de honden slapen én hoe ze maar al te graag voor de slee rennen. Dat konden we natuurlijk niet missen.

Huskysafari in Fins Lapland

Tips van de reisspecialist Finland van Buro Scanbrit

- Wil je weten welke excursies je kan doen vanaf welke leeftijd? Bekijk ons handige schema.
- Als je drie of meer excursies bij ons boekt, kan je dezelfde thermokleding die je aan hebt tijdens een excursie de hele week gebruiken.
- Ontdek al onze wintervakanties naar Fins Lapland.

Kinderen in de sneeuw

Ontdek deze bestemming

Actieve vakanties
Met de kinderen
9.2
Winter Adventure

Family Adventure White Silence

8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Fins Lapland, Äkäslompolo

Inclusief 4 excursies waaronder bezoek aan SnowVillage

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Met de kinderen
9.1
Wintersport

Levi vakantiewoningen
+

8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Fins Lapland, Levi

Sfeervolle woningen met Finse sauna en knapperend vuur

Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.9
Wintersport

Ylläs Vakantiewoningen
+

8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Fins Lapland, Äkäslompolo

Sfeervolle woningen met eigen sauna én open haard

Actieve vakanties
Met de kinderen
8.9
Wintersport

Saariselkä vakantiewoningen en appartementen
+

8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning of appartement

Fins Lapland, Saariselkä

Op een rustige plek nabij het centrum van Saariselkä

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit