Vanaf de Stena Line heb je voordat je aankomt nog een prachtig uitzicht op de kust van Göteborg

Drie uur in Göteborg

Geplaatst door Loes Knoop op donderdag 29 juli 2021

Als we in Göteborg aankomen met Stena Line is het kwart over negen in de ochtend. We zijn 's morgens vroeg opgestaan om nog even aan dek te kunnen staan en dat was echt de moeite waard! De kust waar je langs vaart is prachtig en het moment dat je Göteborg ziet liggen is heel bijzonder. Terwijl je onder een hoge brug doorvaart heb je een geweldig uitzicht op de mooie oude stad en de haven.

Paddan Boat Tours

Tijd om de stad te gaan verkennen! We hebben maar een paar uur en we willen veel zien. We kiezen daarom voor een boottocht met Paddan Boat tours en daar krijgen we geen spijt van! De boten zijn platte schuiten zonder dak (vooral aan te raden met droog weer dus) en tijdens onze tocht komen we er ook achter waarom dit zo is: we moeten onder een aantal hele lage bruggen door om uiteindelijk bij de haven te komen. Bij n van de bruggen moeten we zelfs voor onze stoel kruipen om ons hoofd niet te stoten. De gids brengt dit erg ludiek, en het maakt de boottocht extra leuk!

Maak een rondvaart door de grachten van Göteborg

De tram van Göteborg

Wat opvalt is het contrast tussen het varen door de grachten, met zicht op de mooie oude stad en het varen in de weidse haven. In de stad rijden overal gezellige, kleine trammetjes en in de haven liggen enorme schepen en zie je kenmerkende felgekleurde hijskranen. Ook de gebouwen zijn anders. Rond de haven vind je het moderne operagebouw en de Lilla Bomma, ook wel Lipstick genoemd. Met 83 meter is dit het hoogste gebouw van Göteborg. Het is een postmodern gebouw met kantoren, winkels en horeca. Als je meer tijd hebt is het een aanrader om bovenin koffie te drinken bij GöteborgsUtkiken, voor een fantastisch uitzicht over de stad.

Overal in Göteborge rijden gezellige, kleine trammetjes

Bezienswaardigheden in de stad

Tijdens de boottocht door de grachten kom je langs prachtige gebouwen en bezienswaardigheden, zoals de botanische tuinen en het stadsmuseum. Ook kom je langs de Feskekörka (viskerk), een overdekte vismarkt in de vorm van een kerk. Het gebouw is genspireerd op de Noorse staafkerken en Gotische stenen kerken, wat een bijzondere architectuur oplevert. Bovenin het gebouw zit een visrestaurant met uitzicht op de markt beneden.

Bezoek de vismarkt in de Feskekörka (viskerk)

Saluhallen

Vlakbij de op- en afstapplaats van Paddan vind je de Saluhallen, een overdekte markt, waar je allerlei heerlijkheden vindt. Veel verse producten, maar wij gaan hier vandaag voor de echte Göteborgse chocolade: bonbons met een flinke snuf zeezout. Deze chocola smaakt als de stad: heerlijk zoet met een stevige ruige bite!

Saluhallen, de oude markt in Göteborg

Rond het Gustav Adolfs Torg

Op het Gustav Adolfs plein vind je het stadhuis en de rechtbank. Ook staat er een standbeeld van de founding father van Göteborg, koning Gustaaf II Adolf van Zweden. Deze koning riep de hulp in van Hollanders om de stad op te bouwen. Vandaar de grachten! Het Kronhuset (kroonhuis), achter het Gustav Adolfs Torg, is één van de oudste gebouwen van de stad. Het ligt aan een gezellig klein pleintje. Je vindt hier leuke oude winkeltjes, zoals de Choklad & Karamellbutik, een ouderwetse chocoladewinkel. Rond het pleintje vind je ook andere ambachtelijke winkeltjes met glas en servies, en leuke terrasjes. Een mooie afsluiter van ons bezoek aan de stad!

Göteborg kan je ook ontdekken op de fiets

Meer tips

Dankzij het feit dat veel bezienswaardigheden op loopafstand liggen en de boottocht met Paddan kun je in drie uur al een aardige indruk van de stad opdoen. Verblijf je langer in Göteborg, dan hierbij nog een aantal tips:
- Liseberg, het amusementspark binnen de stadsgrenzen; het park bestaat al sinds 1923 en is verkozen tot één van de top 10 amusementsparken in de wereld. Je vindt er meer dan veertig attracties, waaronder een houten achtbaan. Open in het zomerseizoen en in november/december.
- Haga is de hippe wijk van Göteborg. Vroeger had een een slechte naam, nu is de wijk met traditionele houten huizen helemaal hip & happening.
- Göteborg heeft een van de grootste botanische tuinen van Europa. Met 175 hectare en een rots- en kruidentuin is er meer dan voldoende te zien. 's Zomers zijn er dagelijks rondleidingen.

Spring in de achtbaan van attractiepark Liseberg

Ontdek deze bestemming

Met de kinderen
8.0
Autorondreis

Anders

15-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Zweden, Denemarken

Familiereis door Denemarken en Zweden

Met de hond
Met de kinderen
7.7
Autorondreis

Göran

15-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Zweden

Kampeerhut in de bossen of aan een meer

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit