De mooiste fjorden van Noorwegen

Geplaatst door Christiaan Obbink op donderdag 19 maart 2020

Of je nu natuurliefhebber bent, graag wandelt of het liefst spectaculaire natuurfoto’s maakt: de fjordenkust van Noorwegen is jouw droombestemming. Je vindt er bergen, diepe ravijnen, hoge kliffen, watervallen en de kans om walvissen of dolfijnen te zien. We zetten de vijf mooiste fjorden van Noorwegen op rij.

Adembenemend Hjørundfjord

Een fjord is een inham in een bergachtige kust met steile, door gletsjers uitgesleten wanden, mocht je je afvragen wat een fjord nu eigenlijk precies is. Een adembenemend voorbeeld hiervan is het Hjørundfjord: de zeearm dringt 35 kilometer lang het binnenland in, snijdt dwars door het Sunnmøregebergte en heeft kliffen van meer dan 1700 meter. In de bergen vind je gletsjers, Noorse bergboerderijen en kleine dorpen waar je ervaart hoe het is om in een fjord te wonen.
Actief: ga kajakken in het fjord

Schilderachtig Lustrafjord

In de eerste helft van de negentiende eeuw kwamen kunstschilders in grote aantallen naar Noorwegen om de schoonheid van het Lustrafjord vast te leggen. Nog steeds is het één van de mooiste fjorden van Noorwegen: je bent er omringd door de gletsjers en hoge pieken van zowel het Jotunheimen National Park en het Jostedalsbreen National Park. Het water in het fjord is het grootste deel van het jaar intens groen, vanwege het smeltwater van de gletsjers.
Doen: maak een roadtrip over de ‘Romatic Road’. Deze route langs de zuidkant van het fjord gaat door pittoreske dorpen en schilderachtige landschappen

Meerdere hoogtepunten: Lysefjord
Je hebt vast van de Preikestolen gehoord: de 605 meter hoge klif maakt deel uit van het Lysefjord, dat in de ijstijd werd gevormd en bekend staat om de ruige natuur. Natuurlijk kan je de klim maken naar de Preikestolen, maar er zijn ook andere hoogtepunten. Zo heb je vanaf Kjerag, Bratteli en Florli een minstens zo fantastisch uitzicht. Bekijk je het fjord liever vanaf het water, stap dan aan boord van een boot: je kijkt letterlijk tegen de bergen op, waar je watervallen ziet, berggeiten in de steile wanden spot en af en toe een afgelegen boerderij ziet.
Als je durft: beklim de Kjeragbolten voor een fotomoment

Nærøyfjord: Unesco-werelderfgoed

Het Nærøyfjord is met z’n 17 kilometer misschien maar een kleintje, maar het heeft een dramatische setting en wordt vaak genoemd als één van de meest ongerepte fjorden van Noorwegen. Denk: steile kliffen, met sneeuw bedekte bergpieken, watervallen en diepblauw water. Op het smalste punt is het maar 250 meter breed.
Aan boord: cruise door één van de smalste en mooiste fjorden van Noorwegen

Watervallen in het Geirangerfjord
Ook het Geirangerfjord staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je vindt er kleine dorpen, groene bossen, spectaculaire kliffen en watervallen met namen als Syv Søstrene (de Zeven Zusters) en Brudesløret (de Bruidssluier), dat geeft al een goed beeld. Leuk om te weten: Geirangerfjord wordt een Sustainable Destination, een bestemming die verantwoord met toerisme omgaat.  
Tip: met de auto de haarspeldenweg Trollstigen (met geweldige uitzichten) toeren, of de veerpont vanuit Hellesylt naar Geiranger (of vice versa) nemen waarbij je je auto aan boord rijdt? Doe het gewoon allebei!

Bekijk al onze reizen naar het fjordengebied van Noorwegen

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
8.0
Autorondreis

Annika

17- daagse autorondreis langs vakantiewoningen en appartementen

Zweden, Noorwegen

Populaire combinatie van Zweden en Noorwegen

Met de hond
8.0
Autorondreis

Siv

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

Mooie combinatie van bergen en fjorden

Met de hond
Met de kinderen
8.2
Autorondreis

Lise

21-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Noorwegen

Prachtige natuur en inspirerende steden

Voor het eerst
8.3
Autorondreis

Maarit

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

Het meest complete rondje Noorwegen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit