De mooiste dorpen van de Cotswolds

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op dinsdag 16 november 2021

Wil je het beste van Engeland zien? Volg de wegwijzers van de Cotswold Way en je komt vanzelf langs de mooiste uitzichten en de mooiste dorpjes.

De Cotswolds

De Cotswolds, ten noorden van Bath, is de meest Engelse streek van het land. Alsof iemand ooit geroepen heeft: alles wat Engels is, hier verzámelen! De velden glooien, de cottages hebben zware leistenen daken, de gevels verschuilen zich achter stokrozen en in de pub schenkt de waard donker bier. Wie de Cotswold Way (160 km) loopt, komt ook nog langs weides vol schapen, stenen muurtjes, kastelen met tuinen waar de eigenaren hun levenswerk van hebben gemaakt en vooral prachtige dorpjes waar je heerlijk kunt pauzeren met een pint. Ter inspiratie hebben we de mooiste dorpen op het noordelijke deel van de route voor je op een rij gezet.

Castle Combe

Honinggeel

Chipping Campden is het begin- of eindpunt van de Cotswold Way. Het eerste - of laatste, zo je wilt - bordje van de wandelroute staat naast de markthal in het hart van het stadje. De huizen aan Highstreet dateren uit de 14e tot de 17e eeuw en ze zijn allemaal honinggeel. Net als de grootste St James' kerk en Woolstaplers Hall: Chipping Campden dankte zijn rijkdom aan de handel in wol. Vlakbij het stadje vind je Kiftsgate Court en Snowshill Manor, twee van de mooiste tuinen van de regio.

Snowshill

Onder de appelboom

Cleeve Hill is niet veel meer dan een verzameling huizen tegen de helling van Cleeve Hill Common, het hoogste punt van de Cotswolds. Maar die ligging! Ben je niet bang voor nog een paar honderd meter steil dalen (en daarna weer stijgen!), ga dan eten in The Apple Tree in Woodmancote. Is het lekker weer, dan zit je nergens beter dan onder de appelboom. Je kijkt uit op een volgende glooiende helling die je onmiddellijk weer doet verlangen naar morgen, naar je wandelschoenen.

De appelboom op Cleeve Hill Common

Sleeping beauty

Stanton ligt als een beauty tussen de heuvels. Maar dit dorpje is een sleeping beauty. Veel van de huizen werden opgekocht door rijke Londenaars die alleen in het weekend komen - soms. Het is stil, maar o zo mooi met zijn huizen die consequent in donkergeel steen zijn opgetrokken. Het meeste leven is te vinden op de helling buiten het dorp. Vanaf het gezellige terras van de Mount Inn kijk je mijlenver naar het westen. Een prachtige plek om de zon achter de Malvern Hills te zien zakken. Stanton wordt dan nóg goudgeler dan het al was.

Stanton Manor

Nepkasteel

Nee, dan Broadway. Daar roezemoest het van de gezelligheid in de brede hoofdstraat rond de village green. En er staan nog een paar echt Engelse telefooncellen. De meeste huizen werden meer dan vier eeuwen geleden gebouwd. Toen werd het dorp al druk bezocht omdat het op de paardenkoetsroute van Londen naar Worcester lag. Sla ook Broadway Tower, vlak buiten (boven!) het dorp niet over. Vanaf dit nepkasteel heb je uitzicht op zestien verschillende graafschappen. Aan de voet van de toren is het goed lunchen bij Morris & Brown.

Tot slot of ten eerste, vergeet ook Bath niet, begin- of eindpunt van de Cotswold Way: de binnenstad met zijn Georgiaanse architectuur en Romeinse baden is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

Broadway Tower

Ontdek deze bestemming

Met de kinderen
Rustig reistempo
8.0
Autorondreis

Siobhan

15- of 16-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Ierland, Engeland

Combineer romantisch Engeland met Ierse gastvrijheid

Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
7.6
Autorondreis

Roger

11- of 12-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Engeland

Reis door Zuid-Engeland en verblijf in mooie lodges

Met z'n tweeën
8.3
Korte Vakantie

Touring the Cotswolds

6-daagse autovakantie met verblijf in hotel

Midden-Engeland, Chipping Norton

Ontdek de schilderachtige Cotswolds

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.0
Autorondreis

James

12-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Engeland

Reis naar de Engelse Rivièra en Cornwall

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit