Ontdek de charme van Fjällbacka

De charme van Fjällbacka

Geplaatst door Loes Knoop op donderdag 29 juli 2021

De Zweedse krimi-schrijfster Camilla Läckbergkomt oorspronkelijk uit Fjällbacka, en haar boeken spelen zich hier af. En Camilla Läckberg is niet de enige beroemdheid in deze plaats. Ook de Zweedse Hollywood-actrice Ingrid Bergman kwam hier graag en bracht haar zomers door op het eilandje Dannholmen, vlak voor de kust. Het huis van de familie staat er nog steeds, en je kunt er met een boottocht langs varen. Bij de haven vind je het plein Ingrid Bergmantorg, met een borstbeeld van de actrice.

Camilla Läckberg-tour

Wij hebben afgesproken met een gids die ons een Camilla Läckberg-tour gaat geven langs locaties uit het boek. De inwoners zijn duidelijk trots op hun beroemde plaatsgenoot. We komen langs een klein zomerhuisje aan het water, waar druk geboend wordt. Het blijkt de moeder van Camilla Läckberg te zijn, die de gids (en ons) enthousiast begroet en vertelt dat haar dochter komend weekend naar Fjällbacka komt om haar vakantie in het huisje door te brengen. Toevallig dat we dit net meemaken, en leuk om te merken hoe nuchter de mensen over hun beroemde plaatsgenoot zijn.

Fjällbacka in de avond, haven, kerk met de kleurrijke huizen

Historie

Ook als je geen fan bent van de boeken van Camilla Läckberg of Ingrid Bergman is Fjällbacka een leuke plaats en is de Camilla-tour een aanrader. De verhalen over de historie van dit oorspronkelijke vissersplaatsje zijn erg interessant. De oude houten vissershuisjes in het centrum zijn dicht op elkaar gebouwd. Onze gids vertelt dat de ramen die uitkijken op het water heel klein zijn, in tegenstelling tot wat je zou verwachten als je aan zee woont. De reden is dat de vissersvrouwen vroeger niet te veel naar zee wilden kijken, omdat de mannen niet altijd veilig terug kwamen. Ook woedde er ooit een brand in Fjällbacka, die een deel van de dicht op elkaar staande huisjes verwoestte. Je ziet duidelijk waar de nieuwere huizen staan.

Ook kan je in Fjällbacka heerlijk kanoën

Uitzicht op de scherenkust

Langs diverse huizen en winkels, het kerkhof, en de sinistere kloof Kungsklyftan beklimmen we uiteindelijk de Vetteberget, via een uitgehakte trap. Onze gids heeft duidelijk meer ervaring dan wij, en vertelt vrolijk door tijdens de klim. En we worden beloond: het uitzicht vanaf de Vetteberget over de archipel rond Fjällbacka is prachtig!

Vanaf de Vetteberget heb je een prachtig uitzicht op de scherenkust

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
7.8
Autorondreis

Ewa

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Combinatie van natuur en de hoofdstad Stockholm

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
8.3
Autorondreis

Gustav

15-daagse autorondreis langs hotels

Zweden

Rondreis langs de Zweedse UNESCO-locaties

Met de hond
Met de kinderen
8.7
Vakantiewoning

Tanum Strand

Zuid-Zweden, Grebbestad

Aan de mooie scherenkust in de regio Bohuslän

8.5
Hotel

Tanumstrand Hotel

Zuid-Zweden, Grebbestad

Perfecte locatie aan de scherenkust met strand en zwembad

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit