De spectaculaire rotsformatie Drangarnir, gezien vanaf het eiland Vágar

De beste reistijd voor een vakantie naar de Faeröer

Geplaatst door Loes Knoop op maandag 13 juni 2022

Vier seizoenen in één dag, dat omschrijft het klimaat op de Faeröer Eilanden het beste. Ze zeggen er niet voor niks: "als het weer je niet bevalt, wacht dan vijf minuten!". En dat is natuurlijk wel vaker het geval op een eiland. In deze blog nemen we je mee door alle jaargetijden.

Lente op de Faeröer: de eilanden ontwaken

In de lente ontwaakt de Faeröer langzaam maar zeker uit zijn winterslaap en de dagen worden beetje bij beetje langer. Tijdens de lente op de Faeröer Eilanden is het klimaat wat droger, maar met een beetje geluk spot je tijdens dit jaargetijde nog wat sneeuw, als poedersuiker voorzichtig over de hoogste bergtoppen gestrooid. Een bezoek aan de Faeröer Eilanden in het voorjaar geeft je de mogelijkheid om jezelf voor even alleen aan het einde van de wereld te voelen; er zijn namelijk relatief weinig toeristen. Schapen zijn er overigens wel, de Faeröer worden niet voor niks ook wel de schapen-eilanden genoemd, naar het Oudnoorse woord Færæyjar. Daar zijn er namelijk meer van op de eilanden dan mensen. Het voorjaar is dus perfect om hier de net-geboren lammetjes door het prachtige landschap te zien dartelen.

Het afgelegen dorpje Gjógv, op het eiland Eysturøy

De zomer: een garantie voor lange dagen

Het milde klimaat op de Faeröer Eilanden zorgt voor relatief koele zomers, met een gemiddelde temperatuur van 13?C. Daarentegen lijken de dagen wel oneindig. Op 21 juni is het zelfs bijna 20 uur licht! Tijdens de zomermaanden worden de eilanden overspoeld door enorme aantallen vogels, die zich nestelen op de vele ruige, steile kliffen die de eilanden rijk zijn. Dé kans dus om de schattige, kleurrijke papegaaiduikers op de gevoelige plaat vast te leggen. Het gras op de hellingen en vlaktes is bovendien prachtig groen en dit ervaar je nog beter tijdens een stevige wandeling of vanaf de rug van een paard. Ook een excursie met een mooie boottocht langs de kust is zeker aan te bevelen. Niet alleen is het de natuur dat de klok slaat, ook cultuur wordt zeker niet vergeten. In de steden en dorpjes is het in deze tijd van het jaar gezellig druk.

Papegaaiduikers genoeg op de eilanden. Deze fotogenieke gevleugelde beestjes laten zich maar wat graag op de foto zetten!

Herfst op de Faeröer Eilanden

Ook in de herfst is het genieten geblazen op deze eilandengroep midden in de Atlantische Oceaan. Ondanks dat de dagen alweer wat korter beginnen te worden, komen de mooiste wolkenluchten voorbij en de landschappen beginnen goudgeel te kleuren. Tijdens een wandeling geniet je ook in dit seizoen weer in stilte van de ongerepte natuur, afgewisseld met sprookjesachtige dorpjes vol met gras bedekte huizen. Ondanks dat de herfst een mooie en rustige periode is om de Faeröer Eilanden te bezoeken, is het vanwege het klimaat aan te raden om je regenjas niet te vergeten. In de maanden september en oktober valt namelijk relatief veel neerslag.

De met gras bedekte huizen geven de dorpjes op de Faeröer Eilanden een sprookjesachtige uitstraling

Winter: het laagseizoen

De winter is het laagseizoen op de Faeröer. Het klimaat op de Faeröer kan ook tijdens de winter worden samengevat als relatief mild. De gemiddelde temperatuur zakt niet onder de 3?C, maar met sneeuw bedekte bergtoppen zijn geen onbekend verschijnsel in dit seizoen. Houd wel rekening met een stevig briesje en het geringe daglicht als je in deze periode reist. Met 5 tot 7 uur daglicht zijn de dagen in de winter erg kort.  


Ontdek hier onze reizen naar deze fascinerende eilandengroep!

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
9.3
Fly Drive

Tummas

10- of 12-daagse rondreis langs hotels

Faeröer

Verdiepingsreis naar Faeröer

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit