De 5 mooiste wandelingen van Europa

Geplaatst door Melanie Riemens op woensdag 11 maart 2020

De natuur in Europa is zó divers en mooi dat het eigenlijk onmogelijk is om een onbetwist lijstje te maken met de mooiste wandelroutes. Dit is in ieder geval ónze top 5 van mooiste wandelingen in Noordwest-Europa.

1. Het South West Coast Path in Engeland

Soms loop je langs azuurblauwe baaien met witte stranden (als de zon schijnt is het net alsof je in de Cariben bent), de volgende dag door een vriendelijk vissersdorpje en dan weer over ruige kliffen. Het South West Coast Path is met een lengte van iets meer dan duizend kilometer het langste nationale wandelpad van Engeland en loopt onder meer langs de kusten van Cornwall en Devon. Een absolute aanrader is de autorondreis Ethan, hierbij verblijf je in verschillende hotels in deze prachtige omgeving.

2. De West Highland Way in Schotland
Zo Schots als Schotland maar zijn kan, dat is de West Highland Way. Je komt door dorpjes en over glooiende heuvels, maar wandelt ook dwars door de typisch Schotse Hooglanden. Een paar flinke klimmen (en afdalingen) moet je dus niet schuwen, maar daarvoor krijg je dan wel prachtige berggezichten cadeau. Wees voorbereid op alle weersomstandigheden. De hele trail is 153 kilometer lang en je loopt van de glooiende heuvels rond de stad Glasgow naar Fort William, aan de voet van de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. Heb je zin om de West Highland Way te verkennen? Met de autovakantie In de voetsporen van Rob Roy verblijf je in het hart van het prachtige Trossachs National Park en nabij Loch Lohmond.

3. Laugavegur in IJsland

Letterlijk betekent Laugavegur ‘pad naar de warme bronnen’, die je dan ook zeker tegenkomt. Maar je loopt ook door berkenbossen, langs gletsjers, over zwarte lavavelden en langs diepe canyons. Juist het uiteenlopende landschap vormt de grote aantrekkingskracht van deze route: geen dag is hetzelfde. En dat je je af en toe na een dag lopen in zo’n warmwaterbron kan laten zakken waar je vermoeide spieren zich kunnen ontspannen, is natuurlijk een geweldige plus. Een perfecte rondreis om dit betoverende IJsland te ontdekken is Magnús. Hiken bij Landmannalaugar mag dan ook niet aan je reis ontbreken!

4. De koninklijke routes van Zweden en Noorwegen

De Kungsleden (425 km) in Zweeds Lapland is de oudste wandelroute van Zweden. Deze ‘Koningsroute’ start boven de Poolcirkel en voert tussen bergen door en over toendra. Omdat de ondergrond soms drassig is, loop je regelmatig over planken paden, zo voorkom je natte voeten. Ook Noorwegen heeft z’n eigen koninklijke route: De Dronningruta. Het is een vijftien kilometer lange rondwandeling op de Vesterålen in het noorden van Noorwegen en naar het schijnt één van de favoriete wandelingen van de voormalige koningin van Noorwegen. Op de eilandengroepen Vesterålen en Lofoten vind je overigens in totaal maar liefst 150 gemarkeerde wandelpaden. Deze prachtige eilandengroepen kan je ontdekken tijdens rondreis Pekka.

Lees meer over wandelen in Noorwegen in ons blog ‘Beitostølen: de ideale wandelbestemming.’ Kijk ook eens naar autorondreis Roar, hierbij kom je langs de prachtige wandelpaden in Jotunheimen.

5. De Wicklow Way in Ierland
Dwars door de Wicklow Mountains en de Dublin Mountains voert deze route je richting het zuiden van Ierland. Aan de voet van de ruige Wicklow Mountains kom je onder meer langs Powerscourt Waterfall, met 121 meter Ierlands hoogste waterval en een geliefde picknickplek. De bergen zijn vaak niet meer dan zo’n 600 meter hoog, maar toch moet je rekening houden met hoogteverschillen: het pad klimt en daalt continu. Een goede oefening voor de sportieve wandelaar dus! Een bijzondere stop maak je in Glendalough, een vallei met een gelijknamig klooster dat tot de oudste christelijke overblijfselen van Europa hoort. Een verblijf bij Glendale Holiday Homes is een echte aanrader als je deze omgeving wilt verkennen.

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit