In het voorjaar en najaar zijn de fjorden van Noorwegen ook adembenemend mooi

Buiten het hoogseizoen naar de Noorse fjorden: doen!

Geplaatst door Christiaan Obbink op maandag 27 september 2021

Een reis naar de fjorden in Noorwegen is voor veel mensen een droom. We krijgen regelmatig de vraag of je ook in het voor- en najaar naar de Noorse fjorden kunt en waar je dan als reiziger rekening mee moet houden. 5 prangende vragen en antwoorden van onze reisspecialist Chris.

Hoogseizoen

Om maar gelijk met een belangrijk weetje te beginnen: het hoogseizoen loopt van eind juni tot ongeveer half augustus, maar de Noorse fjorden zijn altijd prachtig, niet alleen in de zomer. In het voorjaar zie je op de bergtoppen nog de laatste resten sneeuw, terwijl de dalen frisgroen kleuren en hier en daar de bloesem ontwaakt. In de herfst explodeert het landschap in prachtige tinten rood en oranje. Beide seizoenen zijn ideaal om te roadtrippen. Voor wandelingen is het najaar het meest ideaal om het landschap te ontdekken.

Tip van de locals: de Noren zelf vinden september altijd de beste maand voor het maken van lange wandelingen.

Maak heerlijke wandelingen in het najaar

Hoe lang is het licht in het voor- en najaar?

In het voorjaar heb je natuurlijk heel lange dagen. In het vrij zuidelijk gelegen Bergen is het eind mei tot bijna 23 uur ’s avonds licht en komt de zon de volgende ochtend weer op rond half 5. Ga je in september dan worden de dagen rap korter, hoewel je dan nog steeds ruim 12 uren daglicht in Bergen hebt: half september is het rond half 8 ’s avonds donker en de volgende ochtend om ongeveer half 8 weer licht. Hoe noordelijker je gaat, hoe langer (in het voorjaar) en hoe korter (in de herfst) de dagen zijn. Leuk om te weten: de schemering duurt langer dan je in Nederland gewend bent. Mooi voor foto’s!

Hanzestad Bergen

Zijn de wegen open buiten het hoogseizoen?

De algemene wegen zijn het gehele jaar open. De meeste bergwegen zijn vanaf medio mei open. In deze periode zijn beide wegen goed te berijden. Houd er voor je planning wel rekening mee dat het vaak tweebaanswegen zijn die met veel bochten rondom de bergen en fjorden kronkelen: de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur haal je vaak bij lange na niet. Op veel trajecten kun je een veerboot nemen, deze varen in het voor- en naseizoen iets minder frequent dan in het hoogseizoen. Handig is om de afvaarten en frequentie van tevoren op te zoeken.

Atlanterhavsveien

Hoe is het weer?

Heel Noorwegen staat onder invloed van de Golfstroom, wat betekent dat het klimaat er milder is dan je zou verwachten. Dit geldt zeker voor de westkust, waar de fjorden liggen. De fjordenkust is langgerekt: in het noorden is het kouder dan in het zuiden. Omdat het weer per regio van dag tot dag kan verschillen is het raadzaam om verschillende soorten kleding mee te nemen zoals, een regenjack of windjack. Het is ook verstandig om laagjes kleding aan te trekken zodat, als het warmer of kouder wordt je het makkelijker aan- of uit kan trekken.

Tip: wil je nog een beetje de zomer meepakken? Ga dan in september, in deze maand is het weer doorgaans erg mild met veel zon en relatief hoge temperaturen.

Flåm vallei in de herfst

Zijn restaurants open en kan je activiteiten boeken?

De activiteiten worden in het voor- en naseizoen dagelijks georganiseerd in de periode van 15 mei - 15 september. Vaak kan je precies hetzelfde doen als in het hoogseizoen, maar het is dan wel zaak om goed uit te zoeken wat je wanneer wilt doen en dit van te voren te boeken, om teleurstellingen te voorkomen. Wat betreft restaurants is het handig om de openingstijden op hun website te bekijken. Vaak kan je via Google Maps zien welke restaurants er allemaal in de buurt zijn en ook of ze open zijn.

Bonuspunten: in het laagseizoen zijn er minder toeristen, dus dat is natuurlijk extra genieten van de prachtige natuur! Ook liggen de prijzen vaak lager dan in het hoogseizoen.

Ook in het voor- en najaar kan je leuke activiteiten ondernemen

Ontdek deze bestemming

Aanbieding
Met z'n tweeën
8.3
Autorondreis

Roar

17-daagse autorondreis langs appartementen

Noorwegen

Verblijf op 3 verschillende plaatsen in het fjordengebied

€ 150 korting per boeking

Met z'n tweeën
8.7
Autorondreis

Else

15-daagse autorondreis langs hotels

Noorwegen, Denemarken

Ervaar de charme van historische hotels

Rustig reistempo
7.9
Treinrondreis

Ole

6- of 10- daagse rondreis per trein/boot langs hotels

Noorwegen

Cultuur snuiven in Oslo en Bergen

Met z'n tweeën
7.8
Autorondreis

Ivar

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Noorwegen

Ervaar de verscheidenheid van de Noorse natuur

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit