Het wave gebouw aan de waterkant van Vejle

Bewonder het Deense design in Jutland

Geplaatst door Carla Hazenberg op maandag 01 mei 2023

Het hart van Jutland staat bekend om het Deense design, perfect voor liefhebbers van kunst en cultuur. Of het nu gaat om het heden, het verleden, de toekomst of een combinatie van alles, alle vormen van design komen terug in deze 5 architectonische ervaringen. Van musea tot gebouwen, een bezoek aan Jutland is het waard.

1. Het Trapholt Kunstmuseum in Kolding

Even buiten Kolding ligt het Trapholt, een museum gewijd aan Deens design: van moderne kunst, handwerk tot design met een unieke architectuur. Het museum heeft zowel permanente tentoonstellingen zoals de Cubeflex, het zelfontworpen zomerhuis van Arne Jacobsen of de Richard Mortensen-kamer met enkele kunstwerken van de gelijknamige abstracte kunstenaar. Elke jaar heeft het Trapholt museum samenwerkingen met verschillende kunstenaars waardoor het museum er elk jaar anders uit ziet! Wanneer kom jij langs om dit prachtige museum te bezoeken?

Het Trapholt Kunstmuseum in Kolding

2. Het Deense koninklijk kasteel: het Koldinghus

Wist je dat het 13e-eeuwse kasteel Koldinghus aan het begin van de 19e eeuw was betrokken bij een gruwelijke brand, waardoor het hele kasteel in puin lag? Tegenwoordig is het kasteel zo herbouwd dat de ruïne een attractie op zich is! Ook zijn hier delen van de kunstcollecties van het Deense hof ondergebracht. Er zijn nog veel meer leuke activiteiten: maak een rondleiding door het oude koninklijke paleis, volg verschillende workshops (verkleed je zoals in de Middeleeuwen!) of sluit je aan bij een training aan het koninklijk hof.

Het Koldinghuis

3. Het iconische gebouw aan de waterkant van Vejle: het Fjordenhus

Het meest iconische gebouw van Vejle bevindt zich bij de jachthaven aan het water. Kom dichterbij en bewonder de prachtige architectuur. Als je alles van dit mooie gebouw wilt weten, boek dan zeker de interessante rondleiding die zeker de moeite waard is! Wil je helemaal in goede sferen genieten van het Fjordenhus, reserveer dan een tafel bij het me een Michelinster bekroonde restaurant LYST. Het restaurant bevindt zicht op de tweede verdieping van het gebouw en kijkt heerlijk uit op de stad.

Het Fjordenhus in Vejle

4. Het beeldenpark van Tørskind

In een oude grindgroeve in Tørskind, tussen Billund en Vejle, vind je een beeldenpark met negen grote sculpturen, gemaakt door de beroemde Deense kunstenaar Robert Jacobsen en zijn leerling Jean Clareboudt. De kunstwerken zijn voornamelijk gemaakt van staal, graniet en hout. Neem je eigen lunch mee en ga heerlijk picknicken! En niet te vergeten, de toegang is voor iedereen gratis!

Het beeldenpark van Tørskind

5. De bijzondere sfeer van Christiansfeld

Het kleine stadje Christiansfeld is iets bijzonders. De rechte straten en lange rijen huizen, allemaal gebouwd in acht jaar tijd in de 18e eeuw, geven deze kleine plaats een eigenaardige uitstraling. De stad is gebouwd door de religieuze Herrnhut-broederschap, die onder andere de adventssterren in Zweden hebben geïntroduceerd. Christiansfeld behoort nu terecht tot een van de zeven werelderfgoederen van Denemarken dankzij het unieke verhaal over de stad, het uitstekende bewaarde, oude stadsdeel en de vriendelijke bewoners.

Tip: voordat je Christiansfeld verlaat, vergeet niet om hun beroemde honingkoekjes te proberen!

Het stadje Christiansfeld

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
8.3
Autorondreis

Rikke

10-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Denemarken

Aantrekkelijk geprijsde reis

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
8.1
Autorondreis

Torsten

9-daagse autorondreis langs hotels

Denemarken

Aantrekkelijk geprijsde reis

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
Autorondreis

Bodil

21- of 22-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen, Denemarken

Via Denemarken naar het mooie Noorwegen

Met z'n tweeën
8.0
Autorondreis

Mikkel

12-daagse autorondreis langs hotels

Denemarken

UNESCO erfgoed in het hart van Jutland

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit