Uitzicht vanaf Besseggen op Knutshorn, Jotunheimen, omgeving Beitostølen

Beitostølen: de ideale wandelbestemming

Geplaatst door Christiaan Obbink op maandag 27 september 2021

Voor wie graag actief bezig is in de natuur en erg van wandelen houdt is Beitostølen één van de beste locaties om unieke wandelervaringen te beleven. Met de ligging in de regio Valdres en vlakbij Jotunheimen Nationaal Park ben je hier gegarandeerd van spectaculaire landschappen. Zo heb je hier lange vergezichten op de hoogvlaktes of zicht op eeuwenoude gletsjers. Ragnhild Bakken woont al haar hele leven in deze omgeving en deelde de top 5 wandelingen met ons. Voor ieder niveau en elke leeftijd zit er een geschikte tocht tussen. Laat je inspireren en kies je eigen favoriet voor jouw komende zomervakantie:

1. Besseggen

Dit is de meest populaire bergbeklimming van Noorwegen. Meer dan 30.000 bezoekers maken jaarlijks deze vrij pittige tocht. Allereerst neem je de boot van Gjendesheim naar het startpunt Memurubu op ongeveer 1000 m hoogte. Hier is eerst een steile klim, welke lastig is, maar wel direct een mooi uitzicht biedt op de gletsjer rivier Muru, dat uitkomt in het Gjende-meer. Vervolgens kom je aan bij het Bessvatnet-meer. Dit meer ligt op 1374 m hoogte en heeft een blauwe kleur, terwijl het meer van Gjende groen is. Het is een favoriete plek om de lunch te nuttigen. Verder hogerop beklim je de ‘strip’, een smalle strook naar het hoogste punt Veslefjell op 1743 m hoogte. Hiervandaan heb je een goed zicht op de twee verschillend gekleurde meren en de bergpieken rondom. Hierna daal je weer af naar Gjendesheim. De wandeling duurt ongeveer 5 tot 7 uur en aan het eind zul je begrijpen, waarom juist deze wandeling zo populair is.

Beklim de Besseggen op Knutshorn, de populairste bergbeklimming van Noorwegen

2. Bitihorn

Het startpunt van deze wandeling ligt op slechts 8 km van het centrum van Beitostølen. Deze trip duurt ongeveer 3 tot 4 uur en tijdens het lopen zijn er prachtige uitzichten op de bergpieken van Jotunheimen, richting het zuiden op de regio Valdres en het westen de bergpiek Mugnetind. Het hoogste punt wat je bereikt is 1608 m hoogte. Wie weet kom je onderweg wel grazende geiten of schapen tegen.

3. Mugnetind

Deze wandeling gaat eerst door glooiend landschap langs het stroompje Mugna. Verder de vallei in, waarna je ten zuiden vande berg Mugnetind de beklimming gaat maken. Eenmaal op de top is er een fantastisch panorama uitzicht over Jotunheimen, Valdresflya en de bergen van Sogn in het westen. Deze trip duurt ongeveer 4 uur.

4. Knutshøe

Deze wandeling geldt als goed alternatief voor Besseggen en wordt door de lokale bevolking als een van de mooiste gezien. Het is een vrij pittige hike met enkele steile klimmetjes, maar biedt even zo goed prachtige uitzichten. Het pad is, niet zoals de andere, bewegwijzerd, maar de route is makkelijk te volgen. Er zitten steile stukken tussen, die voor mensen met hoogtevrees lastig kunnen zijn. De trip duurt ongeveer 5 uur.

5. Synshorn

Dit is een goede familiewandeling die in totaal 1,5 uur duurt. Je parkeert de auto bij Fagerstrand, op ongeveer 15 minuten rijden van Beitostølen. Een makkelijk begaanbaar pad leidt naar de top van de berg op 1475 meter hoogte. Hier vandaan zijn er mooie uitzichten op Jotunheimen, de berg Raslet en Heimdalen. Je neemt dezelfde route weer terug. Het is ook mogelijk om deze wandeling uit te breiden langs het idyllische Heimre Fagerdalstjednet. Met deze extra route ben je 2 tot 3 uur langer onderweg. Deze lijst is slechts een indicatie en geeft maar een beknopte omschrijving. Vraag ter plaatse naar de mogelijkheden. De lokale bevolking is in de meeste gevallen bekend met al deze wandelingen.

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
8.0
Appartement

Stølstunet Apartments

Midden-Noorwegen, Beitostølen

Perfecte uitvalsbasis voor Jotunheimen en Valdres

Met de hond
Vakantiewoning

Bergo Hytter

Midden-Noorwegen, Beitostølen

Ruime vakantiewoningen met centrale ligging

Met de hond
Appartement

Gjestegaarden Apartments

Midden-Noorwegen, Beitostølen

Comfortabele appartementen in centrum Beitostølen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit