Het noorderlicht in Scandinavië

Alles over het noorderlicht in Scandinavië

Geplaatst door Daniëlle Kuil op woensdag 07 december 2022

Het noorderlicht is voor velen een mysterieus natuurfenomeen en roept vaak veel vragen op. Zoals wanneer is het noorderlicht te zien? En waar is het noorderlicht te zien? En met een reden! Want het kleurrijke poollicht is een cadeautje om mee te maken: de hemel lijkt opeens te bewegen en groene – of soms zelfs paarse – gordijnen dansen boven je. 

Om het noorderlicht goed te zien moet je in de Aurora Zone zijn. Dit is een gebied waar het licht zich het meeste laat zien, zoals in Finland, Noorwegen, Zweden en IJsland. In dit blog geven we je antwoord op al jouw noorderlicht vragen én tippen we bijzondere plekken om het noorderlicht te spotten.

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht komt van de zon: die stuurt elektrisch geladen deeltjes de ruimte in. Omdat de aarde magnetisch is, trekt het deze deeltjes aan. In onze atmosfeer botsen sommige van deze elektrische deeltjes met luchtdeeltjes en uit deze botsingen ontstaan gassen, die bijzondere kleuren licht geven. 

Tip van onze reisspecialist: download the Aurora Forecast app, deel je locatie en krijg een melding wanneer er kans op het noorderlicht te zien is!

Het noorderlicht tijdens sneeuwschoenwandeling

De hoofdstad van het noorderlicht

De perfecte plek om het noorderlicht in Noord-Noorwegen te zien, is in de stad Tromsø. Ook wel de hoofdstad van het noorderlicht genoemd. Hier ben je in het hart van de Aurora Zone én midden in adembenemende natuur. Pluspunt: je hebt hier ook een goede kans om het noorderlicht te fotograferen

Tijdens de Tromsø noorderlicht reis ga je ’s avonds op pad met een gids. Zelfs al is de lucht bewolkt; de gids weet precies waar en wanneer er een gat in de wolken komt, zodat je alsnog een glimp van het noorderlicht opvangt. Op zoek naar meer spanning? Ga dan mee met een noorderlicht sneeuwschoenwandeling! Tijdens de wandeling vertelt de gids je alles over het dansende licht én zie je het bos van wel heel dichtbij. En hopelijk het noorderlicht ook…

Beste reistijd naar het noorderlicht in Noorwegen
Het noorderlicht in Noorwegen is te zien vanaf oktober tot en met maart, maar vooral in het noorden van Noorwegen heb je kans om het noorderlicht te spotten.

Noorderlicht in Tromsø

Het noorderlicht in Fins Lapland

In het noorden van Finland vind je nog de echte wildernis: Fins Lapland. Dit is waar in Finland het noorderlicht te zien is. Het is er dunbevolkt en het kan er in de winter erg koud zijn. Vrijwel geen mens om je heen. Dé ideale omstandigheden om het noorderlicht te zien. Slaap in een glazen iglo om het noorderlicht vanuit je bed te zien of kies voor een wilderness lodge. 

Beste reistijd naar het noorderlicht in Finland
En de beste tijd om het noorderlicht in Finland te zien? Dat hangt ervan af waar je naar op zoek bent! Houd je van kou en wil je besneeuwde bomen om je heen? Ga dan in december of januari. Liever minder koud en vind je iets minder sneeuw op de bomen niet zo erg? Dan is februari of maart een goede keuze om het noorderlicht te spotten. In december valt er nog redelijk veel sneeuw en is de lucht vaak bewolkt, maar dat wordt een stuk minder later in de winter. Wanneer je ook gaat, het noorderlicht in Lapland is een sprookje.

Noorderlicht in Fins Lapland, Finland

Ontdek Zweeds Lapland

Net als Noorwegen en Finland, kun je ook in Zweden het noorderlicht bewonderen! En ook hier geldt: hoe noordelijker je gaat, hoe beter. Slaap in een noorderlicht hotel of een kleinschalige accommodatie midden in de natuur en geniet van een diner bij kaarslicht op een bevroren meer. Hopelijk zie je na afloop het noorderlicht dansen, maar wel eerst even het kaarsje uitblazen voor nóg beter zicht. Of slaap in een ijshotel… Kortom: genoeg bijzondere manieren om het licht te aanschouwen!

Beste reistijd naar het noorderlicht in Zweden
Ga op noorderlichtreis naar Zweden tussen december en maart, maar vergeet niet: je hebt soms ook al eerder kans om het licht te spotten.

Noorderlicht in Zweden

Aan boord van de Hurtigruten

Stel je voor: je vaart tussen de Noorse fjorden door en terwijl je over de reling hangt en uitkijkt over het water kleurt de hemel opeens groen. Het overkomt je zomaar aan boord van de Hurtigruten: het noorderlicht. Al 125 jaar vaart deze lijndienst naar het uiterste puntje van Noorwegen. Ooit begonnen als postboot – nog steeds bezorgt de Hurtigruten post en vracht in afgelegen gebieden – maar tegenwoordig is het ook mogelijk om als passagier mee te gaan. Hurtigruten is de mooiste zeereis ter wereld langs de Noorse fjordenkust en in Arctische gebieden als Groenland, IJsland, Spitsbergen en Antarctica.

Noorderlicht in de fjorden

Tussen de gletsjers en vulkanen

IJsland verandert met elk seizoen, maar tijdens de wintermaanden heeft het land een extra troef: het noorderlicht. Overdag wandel je door de kloof in het Thingvellir Nationaal Park, zie je de Gullfosswaterval naar beneden storten, ga je zwemmen in de Secret Lagoon of maak je een dagtocht naar het zuiden van het eiland. En ’s avonds? Dan laat geniet je na in je eigen hottub en kijk je naar de hemel.

Beste reistijd naar het noorderlicht in IJsland
Wanneer het noorderlicht in IJsland te zien is, hangt van de omstandigheden af. Bij koud weer, een heldere hemel en weinig straatlicht, kun je het noorderlicht tussen oktober en maart zien. Soms zelfs al in september! Ga vanuit Reykjavík mee op noorderlichtexcursie en jaag samen met de gids op het dansende licht. Of bezoek het Northern Lights Center in Reykjavík en leer wat het noorderlicht is, hoe het noorderlicht ontstaat en nog veel meer.

Noorderlicht in IJsland

Jaag op het noorderlicht met Buro Scanbrit

Ontdek de noorderlicht vakanties van Buro Scanbrit. Met onze 50 jaar ervaring weet je zeker dat je zorgeloos op reis gaat én perfect bent voorbereid voor het noorderlicht avontuur van je leven.

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
8.5
Winter Adventure

Noorderlicht in Tromsø

4-, 5- of 8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Tromsø & Senja, Tromsø

Directe vlucht van Amsterdam naar Tromsø

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
8.0
Wintersport

Kakslauttanen iglo's

2-daags arrangement met verblijf in bijzondere accommodatie

Fins Lapland, Kakslauttanen

Lapland is puur, prachtig en avontuurlijk

Met z'n tweeën
Voor het eerst
9.0
Fly Drive

Noorderlicht in Reykjavík

5-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Zuidkust, Reykjavík

Inclusief noorderlichtsafari

Actieve vakanties
Met z'n tweeën
8.5
Winter Adventure

Winter Adventure Noorderlicht Inari

8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Fins Lapland, Inari

Maar liefst 2 noorderlicht excursies zijn inbegrepen

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit