Wandelen in Lapland op 'tennisrackets', sneeuwschoenen dus

6x Anders op wintersport

Geplaatst door Daniëlle Kuil op maandag 14 juni 2021

De pittige winterlucht in je longen, de kou die op je wangen prikt, actief zijn in een landschap verpakt in een witte laag sneeuw: wintersport is één van mijn favoriete vakanties. Maar wist je dat je méér kunt doen dan skiën en langlaufen? Zeker als je op wintersport gaat naar Finland, Noorwegen of Zweden. Zes alternatieve winteractiviteiten.

Huskysafari

Die fotogenieke koppies, de drive van de honden om te rennen, de romantiek én de harde werkelijkheid: een huskysafari is gaaf, onwerkelijk mooi en soms ook gewoon hard werken – als je de kans krijgt om een hondenslee te mennen, merk je wat ik bedoel. Je voelt je al snel één met de natuur als je samen met je honden door het sprookjesachtige landschap flitst.

Op pad met de enthousiaste huskies

Op zoek naar het Noorderlicht

Ooit eens met eigen ogen het Noorderlicht zien, is een droom van veel mensen. Ga je op wintersport boven de Poolcirkel in Scandinavië, dan is de kans zeker aanwezig dat je dit natuurfenomeen ziet. Overdag ga je lekker langlaufen, skiën of één van de alternatieve winteractiviteiten doen en ’s avonds speur je naar het Noorderlicht. Er zijn zelfs speciale Noorderlichtreizen én apps die je  waarschuwen als er verhoogde activiteit is. Het Noorderlicht spotten kan onder meer in Noorwegen, Zweden en Finland.

Aanschouw het licht van de goden, het Noorderlicht!

Rendiersledetocht

Niet alleen de Kerstman laat zijn slee door een roedel rendieren voorttrekken, ook de Sami, de originele bewoners van Lapland staan er bekend om. Ervaar het zelf tijdens een rendiersafari: terwijl je lekker warm onder een wollen deken zit, bekijk je vanuit de rendierslee de winterse omgeving. Leuk is ook dat de Sami vertellen over hun (deels) nomadische leven met de rendieren en over het verschil tussen vroeger en nu.

Op de slee voortgetrokken door een rendier

Sneeuwscooteren of sneeuwschoenwandelen

Het zijn bijna twee tegengestelde activiteiten: het één snel, spectaculair en met een hoog James Bond-gehalte. Het andere meer zen en back to nature. Kies je voor sneeuwscooteren of sneeuwschoenwandelen? Tijdens een sneeuwscootertocht leer je met de scooter om te gaan, bochten te maken en je snelheid onder controle te houden in de sneeuw. Misschien een prima idee om de dag erna dan een sneeuwschoenwandeltocht te maken, om juist de stilte en de natuur op te zoeken. De speciale schoenen zorgen ervoor dat je niet wegzakt. In Zweden, Finland én Noorwegen is het prachtig om te sneeuwscooteren en sneeuwschoenwandelen.

Met de sneeuwscooter tussen de besneeuwde bomen

IJsvissen

Het lijkt een scene uit een survivalhandboek: je maakt een tocht door een Arctisch landschap, stuit op een meer, haalt je ijsboor tevoorschijn en maakt een gat in het ijs, net groot genoeg om een flinke vis omhoog te hengelen. Heb je eenmaal beet, dan duurt het niet lang voordat hij op het dichtstbijzijnde houtvuur kan worden gegrild. Verser kan bijna niet. Wil je ijsvissen? Dat kan onder meer in Finland en Zweden.

Maak een gat in het ijs met een ijsboor en gooi je hengel(tje) uit

Ontdek deze bestemming

Aanbieding
Actieve vakanties
Voor het eerst
9.3
Winter Adventure

Winter Adventure Noorderlicht Ylläsjärvi

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Fins Lapland, Ylläsjärvi

Inclusief Noorderlicht sneeuwschoenwandeling

€ 250 korting per boeking

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Met de kinderen
9.1
Winter Adventure

Family Adventure White Silence

8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Fins Lapland, Äkäslompolo

Inclusief 4 excursies waaronder bezoek aan SnowVillage

Inclusief excursie(s)

Met de hond
Met de kinderen
8.2
Winter Adventure

Family Adventure Tyngsjö

9 of 10-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Dalarna, Äppelbo

Inclusief huskysafari en sneeuwschoenwandeling

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
8.7
Winter Adventure

Winter Adventure Tromsø en Sommarøy

6-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Tromsø & Senja, Tromsø

Inclusief noorderlichttour bij Sommarøy

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit